Monday, 14 October 2013

Masjid Kristal Kuala Terengganu

Salam Iduladha 1434H dari  Masjid Kristal Kuala Terengganu
(Sunday, 13 October 2013) 

BismillahirRahmanaairRahim

Alhamdulillah, bersempatan saya melawat Masjid Kristal Kuala Terengganu. Saya teruja kerana masjid itu merupakan satu salah masjid terindah di dunia. Bagaikan ceritera fairy tales dalam cerita Disneyland dengan para malaikat mengelilingi masjid itu dalam imaginasi saya. 

Assalamualaikum, minggu ini juga adalah minggu jatuhnya hari raya haji. Hari Raya Haji jatuh pada Selasa, 15 Oktober 2013. Di sini saya mengambil kesempatan untuk mengucapkan Selamat Menyambut Iduladha 1434 H bersama keluarga tersayang masing-masing. Begitu indah dan bermaknanya hari raya Haji, di kala saat berderai jatuh titisan airmata suci IBRAHIM melihatkan keteguhan iman, apabila anaknya ISMAIL dikorbankan, di kala itulah SEJARAH AGUNG tercipta dengan erti sebuah pengorbanan dalam hidup umat Nabi Adam.  

Semoga segala pengorbanan dan amal ibadat kita diterima Allah SWT. Amin,insyallah.


Selamat datang ke fairy land fairy tales Disneyland.

Cintaku


The Crystal Mosque or Masjid Kristal is a mosque in Kuala TerengganuTerengganuMalaysia. A grand structure made of steel, glass and crystal. The mosque is located at Islamic Heritage Park on the island of Wan Man. The mosque was constructed between 2006 and 2008. It was officially opened on 8 February 2008 by 13th Yang di-Pertuan AgongSultan Mizan Zainal Abidin of Terengganu. It has the capacity to accommodate over 1,500 worshipers at a time. This is one of the most beautiful mosques in the world. Masjid Kristal is a good tourism and attractive site. This handsome structure is symbol of Malaysian Heritage.












Lelaki di bawah Lindungan Kaabah

Wanita di bawah Lindungan Kaabah



TITI River Crusie



Akhir kata, Salam iduladha 1434H buat dua anakanda yang berada jauh di perantauan, Nassier di Universiti Monash, Melbourne dan Nasree di Royal College of Surgeon, Ireland. Apa yang kita harapkan dari anak-isteri adalah sebuah gelak tawa dan senyuman yang sudah cukup membuat sang suami dan bapa rasa bahagia. Dan kita tidak berharap apa-apa kerana pengharapan telah kita jauh tinggalkan, menunggu saat-saat pengakhiran sebelum berangkat pulang.

Rujukan
http://en.wikipedia.org/wiki/Crystal_Mosque

13 comments:

  1. cantik seni binaannya, done click nuff...

    ReplyDelete
  2. pe4nah pergi sekali dlwktu hujn.. x smpt nk ronda semua...

    ReplyDelete
  3. Cantik permandangan & cantik gambarnya diambil.. salam Aidiladha, semoga ceria disamping keluarga :)

    ReplyDelete
  4. subhanallah cantik pemandangan masjid dan sekitarnya. Camat aghi ghayer :D

    ReplyDelete
  5. wahhh cantiknya

    SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA

    ReplyDelete
  6. Deno selalu jugak makan bersama family di Masjid Kristal ni. Ada satu restoran BBETENG :) ok^^

    ReplyDelete
  7. selau lepak sini kalau ada kat kampung.. :)

    ReplyDelete
  8. salam aidil adha...
    masjid krintal x pernah sampai lagi.. masjid terapung terengganu pernah la, tu pun tahun 2004, masa rombongan dengan bas sekolah..

    datang klik tabung sini balik..

    ReplyDelete
  9. Orang yang tiada kampung mcm saya ni susah nak berjalan dalam Malaysia huhuhuuu..

    ReplyDelete