Thursday, 28 November 2013

Kawah Sileri, Dieng

November, 2013


Kawah Sileri terletak di desa Batur, Banjarnegara. Kawah ini adalah kawah terluas di Dieng dan masih aktif. Luas kawah adalah sekitar 4 hektar, selalu ditutupi dengan kepulan asap berwarna putih. Warna air kawah adalah berwarna putih keabu-abuan yang menyerupai air cucian beras (leri). Itu adalah asal usul mengapa akhirnya kawah itu dinamakan kawah Sileri. Aliran air ini sesuai sebagai sumber pengaliran pertanian di kawasan sekitarnya. 

Jalan masuk ke Sileri
Sileri dari kejauhan
Lelaki sebelah kiri adalah Pemandu Pelancong kami di Dieng.  Hubungi Surigziiu di no tel : +6285227451450.  
Kami ambil pemandu pelancong Surigziiu, orang tempatan Dieng kerana pemandu merangkap pemandu pelancong, Mas Agus hanya tahu pergi ke tempat-tempat pelancongan popular dan selalu dilawati. Tempat pelancongan itu adalah Bukit Sekunir,Telaga Warna, Kawah Sikidang, dan Candi Arjuna. Mas Agus boleh dihubungi di no tel : +6282324317778      

Mas Agus, pemandu pelancong dari Jogyakarta, di sebelah kanan saya.
Kereta Sewa kami. Nama Syarikat : Jogja 4 Roda (+628157930661)






31 comments:

  1. sumber air panas ke yang berasap tu?...macam damai je suasana kat situ...^_^

    ReplyDelete
  2. Subhanallah...cantiknya alam ciptaan Nya...

    ReplyDelete
  3. Subhanallah.. cantik.. kawah tu kepanasannya masih boleh rendam kaki x.. pasti subur tanah di sana.. nice sharing & salam Khamis.. menabung inti.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak boleh rendam kaki...melecur...tanahnya sangat subur.

      Delete
  4. Cantik sangat..subhanallah.. Thx for sharing.., :)

    ReplyDelete
  5. nampak kepulan asapnya tu.. serius memang cantik.. menabung.. :D

    ReplyDelete
  6. yang asap2 tu wap air panas ke atau kabus atas gunung abg din??

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  7. salam blogging abg .. owh blog abg berwajah baru .. done klik :)

    ReplyDelete
  8. sungguh cantik. Maha Suci Allah. Entah bilalah saya berkesempatan ke sini

    ReplyDelete
  9. Salam ziarah. Wah, dah lama saya tak datang singgah sini. Datang pula, blog sudah berwajah baru. :)
    Tapi sayang, saya tak dapat tengok gambar-gambar yang cantik tu. :'(

    Wifi di kolej ni tersangat perlahan. Lepas ni saya cuma dapat baca sikit-sikit je la. Dan dapat tengok satu dua gambar sahaja. Itu pun kalau gambar tu dapat dilihat. Hehe.

    ReplyDelete
  10. Cantiknya tempat ni.,, akan datang kami akan kesana

    Kami menjemput semua blogger Ping di PingBlog.Net,Skrip agregator terkini dengan ping sangat mudah kerana auto description dan juga auto image.Artikel anda akan dipost pada twitter dan 294 fanpage serta group facebook.Kualiti Backlink,dan highkan rank blog anda !! Kami juga akan memberi nasihat secara percuma sekiranya ada kesilapan SEO pada blog anda

    ReplyDelete
  11. permandangan yg cantik..
    datang membalas isi tabung..

    ReplyDelete
  12. beruntung orang yg tinggal di kawasan kawah seperti ni. Tenang je rasa bila keliling yang nampak hanya hijau sejauh mata memandang! superb! (^_^)

    ReplyDelete
  13. Menarik header dan theme...sesuai dgn niche

    ReplyDelete
  14. Pengembaraan yang memberi seribu kenangan dan pengalaman.

    ReplyDelete
  15. fotonya bagus-bagus pak khairuddin..
    terimakasih banyak sudah merekomendasikan JOGJA EMPAT RODA di artikel ini.

    http://jogjaempatroda.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih. Saya suka Jogja Empat Roda....Bagus bangat.

      Delete