Tuesday, 12 November 2013

Summary trip to Northern Thailand

Ringkasan Perjalanan ke Utara Thailand.

Kami telah berkesempatan melancong  ke Utara Thailand selama 8 hari dalam bulan Ogos 2013. Utara Thailand berkongsi sempadan dengan Myanmar dan Loas, dan juga Central Plains dan Isaan.


Wilayah yang kami lawati adalah Chiang Mai dan Chilang Rai. Sila lihat peta di bawah untuk mendapatkan gambaran kedudukan kedua-dua wilayah tersebut.



Region 
www.wikitravel.org
Chiang Rai Province
The Golden Triangle, ethnic minorities, mountain trekkings, opium warlords, etc.
Chiang Mai Province
Home to Lanna culture, and the gateway to the northern region.
Mae Hong Son Province
The great Mae Hong Son loop with Pai, hill-tribes, spectacular mountains and lush valleys.
Northern River Valleys
Mountainous valleys and interesting towns that are mostly unexplored.
Lower Northern Thailand
The North-Central Plains, the ancient centre of Thailand, with Sukhothai, Si Satchanalai and Kamphaeng Phet.

Kami telah menaiki bas dari Pudu Raya, Kuala Lumpur masuk ke sempadan Thailand melalui Bukit Kayu Hitam. Kami telah berkampung di Hat Yai, yang terletak kira-kira 60 km dari sempadan Malaysia. Kami telah melalui Danok, dan Sadao sebelum tiiba  ke Hat Yai. Selepas itu, kami menaiki Airasia untuk ke Chiang Mai kira-kira 1 jam 45 minit penerbangan.

Berikut adalah 12 entri saya untuk dijadikan panduan dan teladan sekiranya baik dan yang buruk dijadikan sempadan. Link adalah disertakan sekali untuk kemudahan terus ke bahagian yang sepatutnya.

v.  Day 5 : Chiang Mai (The Old City Part 1)
     http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/2013/09/day-5-chiang-mai-old-city.html
x.  Day 6 :  Mae Sai and  Hill Tribes  
     http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/2013/11/mae-sai-and-hill-tribes.html

Justeru itu,Chiang Mai adalah bandar terbesar di Utara Thailand yang penuh dengan Wat. Chiang Rai adalah pintu masuk ke Golden Triangle. Budaya hidup di Utara Thailand banyak dipengaruhi oleh Myanmar dan Yunnan (China). The Lanna Kingdom yang berpusat di Chiang Mai dan Sukhothai adalah kerajaan terawal Thailand. Oleh kerana kedua-dua wilayah ini dipenuhi dengan gunung-ganang, maka bagi anda yang ingin merasa kedinginan dan kesejukan udaranya, elok rasanya berkunjung ke sini pada bulan Disember, dan Januari setiap tahun.

21 comments:

  1. beznye..tringin gak ke chiang mai
    beznye akak n abg jalan merata tempat
    byk gambar dpt dinikmati bersama kat blog ni
    thanks berkongsi dgn kami
    isi tabung nuff-inti college

    ReplyDelete
  2. Chiang Mai...Kawasan pergunungan yang amat cantik dan menyegarkan!

    ReplyDelete
  3. wah...bestnya dpt trip sampai ke Thai...ada tak pic time d Thai?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada. Entri-entri sebelum ini. Ini cuma bahagian rumusan sahaja.

      Delete
  4. Salam~ Thanks sebab datang singgah ke blog Zam.. Apapun ada pembetulan pada info yang Zam kongsikan tentang cool fever tadi ~ Sorry sangat2! Jemput singgah entri Zam yang terbaru : Pembetulan JANGAN Tampal Cool Fever Di Dahi Anak

    ReplyDelete
  5. Kat sana biasanya apa aktiviti yg boleh dibuat ? Tempat2 menarik kat situ ke....
    Nak survey2 jugak. Hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Shopping, naik gajah, dan macam-macam. Sila baca entri saya sebelum ini. Tq.

      Delete
  6. mmg best kalau dapat jalan kat negara orang..tapi sayangnya negara sendiri pon belom habis troka lagi..:)

    ReplyDelete
  7. jauh perjalanan luas pemandangan.. aiza singgah klik2 tabung.. :D

    ReplyDelete
  8. Huh, kena ambil masa kalau nak baca semula semua entri tersebut. :)

    ReplyDelete
  9. macam menarik jer belah utara nie..saya paling jauh pegi thailand pun sampai kat bangkok jer..since dah ade link semua nanti senang saya nak buat rujukan kalau ade planning nak ke thailand..

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  10. Alhamdulillah.. pengembaraan yg sgt menarik & menjadi pengalaman yg sgt indah.. T kasih diatas perkongsian ye.. :)

    ReplyDelete
  11. Huhuhu.... dah lama saya mengidam nak gi Chiang Mai, tapi sampai la ni tak kesampaian

    ReplyDelete
  12. 2 wilayah utk 8 hari..so selepas pengalaman 8 hari di sana...ada x perasaan nk rekomen kepada kawan2..kiranya kalau tak pegi melancong ke sana ..mmg rugilah atau biasa2 jer..tak pergi pun tak pe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena pergi....mungkin perlu kurangkan masa lawatan je. Gunakan kapalterbang daripada naik bas. Boleh jimatkan masa perjalanan.

      Delete
  13. Menarik sekali. Dah lama saya teringin nak ke Utara Thailand tapi belum tercapai.

    ReplyDelete
  14. Terima kasih kerana berkongsi pengalaman menarik, ida amat teruja sekali. Tetambah bila melihat white temple tu rasanya ia teramat unik

    ReplyDelete
  15. banyak jugak temapt2 yg diterjah kat siam tu..

    ReplyDelete
  16. wow ini yang excited bila masuk blog ini ..best2

    ReplyDelete
  17. Thank you semua atas komen yang menarik.

    ReplyDelete