Saturday, 23 November 2013

Warna Lake Part 2, Dieng Plateau

Telogo Warno/ Telogo Pengilon, Dieng

The Colorful Lake- Beautiful Twin Lakes

November, 2013


From the main entrance, the path leading to your left, is the crystal clear lake, Telogo Warna and tall trees were all around. I have descibed and shown in Warna Part 1 entry. Now, we are heading towards the right path. Again, I followed a road that branched off to the right. And suddenly a broad meadow emerged, reminiscent to the movie Little House on the Prairie. As you keep on walking, another lake appeared in front of you,Telogo Pengilo . The water was very clear that reflected whatever image was on top of it. In some places the surface seemed bubbly and pulled out the small bubbles. It caused by the sulfur that contained in the water.   

Then, after seen Lake Pengilon, we headed back to the main path, then turn to left after met the T junction, there were the komplek Goa. There, you will find Semar Cave, Sumur Cave, and Jaran Cave. Here, we explored the Hindu Temples. It is the Hindu praying ground. The atomsphere is peaceful and relaxing. 

 Pintu masuk ke Telogo Pengilon dan Komplek Goa ( Goa Semar, Goa  Sumur dan Goa Jaran) 




 Jalan batu batan menggantikan jalan berlumpur suatu masa dahulu

Bunga Kecubung (Angel's trumpet). Bunga trumpet banyak terdapat di kawasan tanah tinggi.

 Telogo Pengilon, ada cermin dalam tasik seperti Little House on Prairie

Begitu cantiknya cermin dalam tasik

 Tempat sembahyang orang Hindu

 Goa Semar

 Goa Pengantin (Couple Cave)


 Goa Semar

 Goa Jaran

Telogo Warna

 Bunga Rumput

Buah untuk cat kuku, kuku jadi kilat, boleh bawa solat dan ada vitamin E. 

27 comments:

  1. cahayacinta.com
    bunga turumpet adalah bunga seri pagi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan. Dua jenis bunga yang berlainan. Bunga trumpet bagi kita adalah bunga Kecubung. Bunga Kecubung tumbuh subur di tanah tinggi berhawa sejuk. Contohnya banyak terdapat di Tanah Tinggi Cameron Highland.

      Delete
  2. hye hye...salam singgah dari dayat.... dayat join sini... follow back k :)

    ReplyDelete
  3. Seronok jer datang blog ni..dapat rasa pelbagai suasana indah.. time kasih ye.. hehe

    ReplyDelete
  4. couple cave.? hahaha.. mcm pelik je bunyi.. heheh

    ReplyDelete
  5. tem pat yang menarik kalau nak kunjungi :) thanks sharing

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang perlu kunjungi sekiranya ke Jogjakarta atau Semarang.

      Delete
  6. bestlah dapat tengok2 tempat mcm ni....

    ReplyDelete
  7. Bunga trumpet tu, agak-agak kalau tiup, bunyi tak? Hehe.

    ReplyDelete
  8. buah untuk cat kuku? wah... mcm rupa sejenis cili :D

    ReplyDelete
  9. Menarik tempat ni.. suasananya nampak segar.. best.. :)

    ReplyDelete
  10. mcm2 nama baru dengar.. org kata byk travel luas pengetahuan :)
    singgah sini balas kunjung

    ReplyDelete
  11. cantik..tapi takut tgk patung2 tu..

    ReplyDelete
  12. Cantiknya tempat ni... nyaman jer

    ReplyDelete
  13. Bunga kecubung (trumpet) itu ada semacam racun di dalamnya, jika dikeringkan dapat dibuat rokok dan bisa membuat 'fly' :)

    ReplyDelete