Tuesday, 4 March 2014

Teluk Cempedak Kuantan

"Serene and delightful" It's a beach life at Teluk Chempedak Beach,


Bercerita pasal Kuantan, tempat yang mesti saya kunjung adalah Teluk Cempedak. Setiap kali singgah ke Kuantan, seboleh-bolehnya saya akan singgah di Teluk Cempedak. Tempat itu terlau banyak kenangan indahnya. Kadang kala warna pelangi di langit Cempedak itu sendiri banyak ceritanya. Cerita suka duka dan telah menjadi sebahagian dari warna hidup saya. Sebagaimana indahnya lagu Kenangan terindah Samson. 

Aku yang lemah tanpamu
Aku yang rentan karena
Cinta yang tlah hilang darimu
Yang mampu menyanjungku

Selama mata terbuka
Sampai jantung tak berdetak
Selama itu pun 
Aku mampu tuk mengenangmu

Darimu, kutemukan hidupku
Bagiku, kau lah cinta sejati

Bila yang tertulis untukku
Adalah yang terbaik untukmu
Kan kujadikan kau kenangan 
Yang terindah dalam hidupku
Namun takkan mudah bagiku
Meninggalkan jejak hidupku
Yang telah terukir abadi
Sebagai kenangan yang terindah

Bila yang tertulis untukku
Adalah yang terbaik untukmu
Kan kujadikan kau kenangan 
Yang terindah dalam hidupku
Namun takkan mudah bagiku
Meninggalkan jejak hidupku
Yang telah terukir abadi
Sebagai kenangan yang terindah




Saya petik dari Wikipedia keterangan tentang Teluk Cempedak, Kuantan Pahang.

Teluk Cempedak or Teluk Chempedak (literally : Cempedak Bay) is a famous beach in KuantanPahangMalaysia. Teluk Cempedak is located 5 kilometres east from the town centre in Kuantan and is situated in close proximity to the Royal Pahang Golf Club. The white sandy beach and the beautiful casuarinas and pine trees line the coast, with some rocky promontories facing the incessant waves of the South China Sea. All these combined to make the beach serene and at the same time delightful. You can see the boats of the fishermen at sea during the day, and the twinkling lights of their boats at night. The fishing village of Tanjung Api and Beserah is only about 5 km away on either side of Teluk Chempedak. (Kredit :http://en.wikipedia.org/wiki/Teluk_Cempedak)













30 comments:

  1. teluk cempedak... hmm ingat2 lupa dah pnh pgi ke blum

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lupa2 ingat ye zamani..ini mesti kes banyak sgt pantai dah pergi sampai lupa yg ni dah pergi ke belum hahaha

      Delete
  2. rasanya aiza tak pernah sampai teluk cempedak lagi.. cantik juga pantainya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pantainya mmg cantik aiza..pasirnya halus je..tak pasti la boleh berenang ke tidak

      Delete
  3. pernah kesini lama dahulu...

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. Cuti2 blh la datang sama keluarga ke sini kathy..

      Delete
  5. Saya pun pernah pergi tp agak dah lama sgt dulu.. waktu kecil2.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lama dah tu khir..mesti dah banyak berubah dulu dan sekarang

      Delete
  6. cantiknya permndangan kt sini,,..biarlh ianya terpatri sbgai knngn terindah..:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kenangan indah yang tetap segar dlm memori hehe

      Delete
  7. waaa, batu2 kat pantai ni bleh jd port best utk berkelah ;3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh je plain..sbb batunya ya amat besor..blh muat 6 org duduk atas tu..tapi kena hati2 sbb batunya agak licin..

      Delete
  8. dulu dah pi tp x masuk area pantai cuma tgok keindahan pantai tu dari atas apartment yg atas bukit tu...so beautiful!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pemandangan kat sini mmg cantik..ptg2 byk la keluarga datang bersiar2 kat sini..pantainya pun bersih je

      Delete
  9. Allahuakbar! rindunya kenit pada TC! Di sinilah tempat dating sekeluarga dulu hehe. Mandi manda bermain air di tepi pantai. Pastu amik gambar kat pondok kayu atas tu hehe. Rindunyaaaaaaa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oo tempat ni blh mandi ye Kenit..ingatkan xblh sebab masa sy pi hari tu tak de pun org mandi manda

      Delete
  10. percaya tak yang kampung saya dekat pahang
    tapi tak pernah lepas ke teluk cempedak ni =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahah itu mmg xpatut yana..org luar berangan2 nak dtg teluk cempedak yg femes ni hihi

      Delete
  11. kenapa time sy pegi teluk cempedak dulu tak perasan tempat nie ek..mungkin sy pegi spot lain kot..hehehe..menabung british council sini..

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tempat ni kena naik jambatan azlan..dkt hujung pantai..mungkin azlan xperasan kot

      Delete
  12. saya dah sampai teluk cempedak.. tapi area ni tak jejak lagi.. ini area yg kena jalan kaki melalui laluan khas pejalan kaki tu kan bang..??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tempat ni kita boleh sampai dengan naik jambatan yg ada kat situ..betul la tu MC

      Delete
  13. cantik batu2 tu.. petak elok je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah , sekali tgk mcm batu tu dimesin pulak..tp bentuk ni original punya, disebabkan oleh angin dan hakisan ombak

      Delete
  14. tak penah pegi lagi...menarik jer...nyaman jer tengok pantai ni

    ReplyDelete
  15. Memang suka yer... bergambar lompat macam tu hehehe. Dulu masa family ida duduk kuantan memang seringlah bersantai hujung minggu di TC...

    ReplyDelete
  16. gambar yang last sakali yang menarik..

    ReplyDelete