Tuesday, 1 April 2014

Broga Hill Siri 1

Pendakian ke Bukit Broga


Assalamualaikum w.t.b., 

Entry kali ini jelajah ke Bukit Broga yang terletak di Semenyih. Jalan untuk ke Bukit Broga adalah melalui Semenyih-Brinchang. Apabila sudah di track jalan Semenyih-Brinchang carilah sign board ke University Of Nottingham. Jalan terus je sampai nampak papan tanda ke Bukit Broga.

Di atas adalah papan tanda yang  anda akan temui setelah melalui University Of Nottingham.

Jalan yang bertentangan dengan jalan masuk ke Broga Hill, anda akan nampak seberang jalan ada Rabbit Fun Land. Boleh bawa anak-anak mengenali jenis spesies arnab yang ada di situ.

Di kawasan parking lot dan anda akan dikenakan cas sebanyak RM2 untuk kereta. Parking kereta untuk ke Broga Hill adalah di dalam ladang kelapa sawit.

Bagi yang minat untuk mendaki gunung, setelah sampai Bukit Broga setinggi 400m. Bolehlah lanjutkan pendakian ke Gunung Tok Wan.

Suasana ketika mendaki bukit. Menikmati seni akar semulajadi ciptaan Allah yang sentiasa indah dan Dialah yang Maha Besar.

                                             Iklan di atas bukit. Ada yang berminat? haha

    Bukit Pertama merupakan bukit yang Curam dan paling mencabar untuk ke Broga Hill.



               Akhirnya berjaya melepasi bukit yang pertama untuk sampai ke Puncak Broga Hill.

Gambaran bukit kedua yang kena rentasi sebelum sampai ke Puncak Broga Hill

                 Gambaran bukit ketiga yang harus kita lewati sebelum sampai ke puncaknya.

    Tanda kita sudah dekat dengan Puncak Bukit Broga adalah batu besar di atas ini.

 Alhamdulilah, akhirnya sampai dan jejak kaki di Puncak Bukit Broga dengan ketinggian 400m.




65 comments:

  1. Bukan semenyir TAPI SEMENYIH hahaha...adik JM tinggal sana..
    Best kalau mendaki lepas subuh pastu leh tgk sunrise coz JM pun pernah mendaki borga hill ni hiksss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kami tak tengok sunrise...kami tengok matahari panas terik. hihihi

      Delete
  2. dah lama tak mendaki...kaki pun dh gatal2 neh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kaki gatal kena le mendaki Gunung Tok Wan pulak.

      Delete
  3. wah cantiknya pemandangan..
    sambil tu keluarkan peluh sambil mnikmati alam skitar

    ReplyDelete
  4. wah bestlah...cantik sekali permandangan kat situ

    ReplyDelete
  5. cantik dan menenangkan jiwa (:

    ReplyDelete
  6. Ramai juga kawan2 saya yg dah ke sana.. menjadi tarikan ramai. Teringin juga nak ke sana bila tengok gmbr2 tu... mmg menarik.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saudara kena pergi juga. Pi dengan anak-anak & isteri. Santai je pun sampai.

      Delete
  7. dari dulu nak ke sini tapi tak sampai-sampai. ada masalah lain yang perlu diutamakn. tapi tempat ni memang menyenangkan kalau dilihat.

    ReplyDelete
  8. Ada kawan tu selalu mendaki Broga ni; once in 2 weeks. Seawal Subuh dia dah menapak naik. Selalu dia ajak kalau saya turun KL tapi xpenah lagi terlaksana impian nak join. Insha Allah, one day.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah. Moga hajat di hati tercapai pada suatu masa nanti.

      Delete
  9. dah ramai kawan2 yg duk area selangor dah naik broga ni..
    menabung sini..

    ReplyDelete
  10. Saya mendaki waktu petang... agak redup sikit... tapi semput juga nak sampai ke puncak...

    Ke mana trip en Din last week...

    ReplyDelete
  11. sekali je aiza pernah ke bukit broga tu.. menabung digi, ford..

    ReplyDelete
  12. Teringin nak pergi Bukit Broga ni, tapi hajat tak pernah tercapai lg.

    ReplyDelete
  13. tak pernah lagi naik broga hill T_T

    jemput join ya http://haneulafiqah.blogspot.com/2014/04/grand-opening-giveaway-by-haneulafiqah.html :)

    ReplyDelete
  14. Hari tu dah naik Broga.. insyallah lepas ni nak ke Gunung Tok Wan pulak ..
    Eh ni pergi waktu bila tak ada orang pun huhuuu.. best la kalau tak mcm semut penuh dengan lautan manusia :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pergi naik waktu 9 pagi. Sampai atas pun dah tengah hari. Panas terik mentari. Mana ada manusia dah. Hihihi.

      Delete
  15. Maaf MK...jarang dapat singgah sini, bila buka blog ni selalu jem...loading lama sgt. Mungkin line saya ada masalah dalam seminggu dua ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya sentiasa menunggu kedatangan anda dengan tangan terbuka.

      Delete
  16. Hebat Pak Lim naik bukit. naik bukik memang boleh buat badan sehat. buat pikiran fresh. tapi kalau sering-sering buat telapak kaki jadi makin lebar..Pak Lim ...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah telapak kaki menjadi lebarlah hebat ceritanya.

      Delete
  17. cantik pemandangan dia, saya tak pernah pergi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada masa mesti pergi...jalan-jalan sambil mengeluarkan peluh.

      Delete
  18. salam pagi xpernah sampai lagi baru tahu ni...tq

    ReplyDelete
  19. bestnyer... tempat nak pergilerni.. tapi tak sampai2 lagi..
    kalau ada kawan memang nak pergi sesangat...

    ReplyDelete
  20. aik..dah tak ramai ke orang hike Broga ? lengang sangat ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mana ada orang. Kami mula mendaki jam 9 pagi. Sampai ke puncak jam 12 tengah hari. Saya malas naik pi waktu subuh. Hihihi.

      Delete
  21. sy dah berapa kali tak jadi pergi bukit broga sebab lambat bangun punya pasal..hehehe..orang kata broga nie syok kalau hike pagi2 kan bang??hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun macam tu juga. Tapi gagah naik walau pun sudh tengah hari. Janji dapat melihat punca Broga walaupun sudah tengah hari dengan mentari menehak di kepala.

      Delete
  22. saya pergi bukit yang pertama je sebab tak larat nk jalan ke bukit kedua. alahai nyesal tak p. cantik

    ReplyDelete
  23. cantiknye! aah ramai yg kata broga hill ni bez. x kesampaian nak jejak kaki ke sana. cantik view dia

    ReplyDelete
  24. broga ni pemes kalangan budak u ni, hehe

    ReplyDelete
  25. Saya pernah mendakinya 2 kali tahun lepas. Kami mendaki seawal pagi. Memang ramai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baguslah awal pagi dapat tengok sunrise....kami tengok mentari panas terik....saya suka tidor lepas subuh......

      Delete
  26. saya tengah dalam plan nak g hujung minggu depan, cik khai ^_^
    excited ni..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pi tengok sunrise...lagi awesome....kena awal pi dan lepas subuh itu yang terbaik....jangan ikut contoh saya tengok mentari panas terik...hihihi.

      Delete
  27. kampung den...tahniah sampai ke sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bestnya. Selalu boleh naik demi kesihatan.

      Delete
  28. bukit broga ni femes betol tmpt shooting iklan..rexona la..milo la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cantik panoramanya. Lagipun sesiapa pun boleh sampai. Pasal ada trek yang tersedia.

      Delete
  29. Replies
    1. Ada masa boleh singgah lagi..demi sebuah yang bernama kesihatan.

      Delete
  30. Ida pernah datang sini sekali masa belajar dulu... tapi masa tu belum ada blog hehehe

    ReplyDelete
  31. wow. best ni. teringin nak ke broga hill tapi belum berkesempatan. nampaknya perlukan masa bersama kawan2

    ReplyDelete
  32. Dalam perancangan nak naik bukit ni. Selalu dengar sepupu dan kengkawan jea pi. Boleh la cuba lepas ni. Dapat lah bantu diri yang memang takut ketinggian ni. Hihi. Macam ni rupanya bentuk Broga Hills ni.

    ReplyDelete