Friday, 4 April 2014

Summary trip to Padang-Kota Bukit Tinggi, 2014

Ringkasan perjalanan ke Padang-Kota Tinggi,2014 

Kami telah berkesempatan melancong  ke Kota Bukit Tinggi, Indonesia selama 2 hari dalam bulan Februari 2013. Kami bertolak pada hari Jumaat pagi dan bertolak balik pada hari Ahad pagi. Penerbangan mengambil kira lebih kurang 45 minit dari terminal LCCT. Di bawah disertakan aturan jadual perjalanan kami.

Hari Pertama :

Sebelah Pagi 

i)   Dari Airport LCCT terus Ke International Airport Minangkabau, Padang
ii)  Air Terjun Lembah Anai
iii) Pusat Dokumentasi dan informasi Kebudayaan Minangkabau @ Padang Panjang

Sebelah Petang

iv) Makan tengah hari di Rumah Makan & Restaurant Pak Datuk Cabang Dumai
v) Toko Kain Sulaman seperti Yenie, Oke, Putri Minang, Lindungan Bulan dan Murni

Sebelah Malam

vi) Makan Malam di Restoran Sederhana Masakan Padang
vii) Pasar Atas
viii)Jam Gadang 

Hari Kedua :

Sebelah Pagi

i)  Pasar Aur kuning
ii) Singgah di Ummi Aufa Hakim Halim (Beli Sanjai Balado Hijau- kerepek)

Sebelah Petang

iii) Singgah Tabek Patah untuk membeli Pisang Salai, Kopi, dan Teh daun kopi
iv) Makan tengah hari di  Pondok Flora 
iv) Istana Pagar Ruyung, Batu Sangkar
iii) Tasik Singkarak.   
iv) Bertolak dari Bukit Tinggi dan bermalam di Padang

Hari ketiga :


i) Subuh flight balik ke LCCT, Kuala Lumpur.

Kami menempah pakej pelancungan dengan KITA HOLIDAYS TOUR & TRAVEL

Bos : Amsyahril
Handphone : +6285263007445
Tel : +62751697603 
Alamat : Jln Raya Padang-Bukittinggi. Km 38 No 6A Tanjung Aur. Padang Pariaman, Sumatera Barat. Indonesia.
Tempahan kami adalah untuk dua hari satu malam
Padang - Bukit Tinggi
Tour untuk 2 orang dengan harga RM245 seorang. Harga sudah termasuk Hotel 2 orang (1 malam), twin sharing. Makan iaitu 1 x Sarapan pagi di Hotel dan 1 x lunch dan 1 x dinner. Kenderaan adalah untuk 2 hari tour dan transfer. Pakej juga termasuk air mineral dan entrance fee di objek pelancungan.

Saya sungguh berpuas hati dengan A'ben, pemandu pelancung kami. Sporting dan educated orangnya. Banyak melayan keranah kami. No talipon beliau : +62081374285459. Face book : Benny_Muchtar.  WhatsApp ; +6281994106622  







JUMLAH PERBELANJAAN KE PADANG BUKIT TINGGI 2014

1. Harga tiket Flight ke Padang (AirAsia)  untuk 2 orang (Tidak termasukl bagasi)     RM196
2. Pakej melalui  ejen  KITA HOLIDAYS TOUR & TRAVEL ( 2 orang)                          RM490
3. Makan tengah hari pada hari Ahad (2 orang)                                                          RM20 
4. Hotel hari Ahad Malam (2 orang)                                                                             RM60
5. Airport Tax (2 orang)  100,000 Rph                                                                         RM60      
JUMLAH BESAR ( 2 orang)                                                                                          RM826

Perbelanjaan seorang adalah kira-kira RM413 tidak termasuk shopping.  

Berikut adalah 15 entri saya untuk dijadikan panduan dan teladan sekiranya baik dan yang buruk dijadikan sempadan. Link adalah disertakan sekali untuk kemudahan terus ke bahagian yang sepatutnya.

i.   Padang ke Kota Tinggi Siri 1
     http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/2014/03/jalan-jalan-mencari-kain-sulaman-di.html

ii.  Air Terjun Lembah Anai (Kota Bukit Tinggi Siri 2) 
http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/2014/03/jalan-jalan-mencari-kain-sulam-di-bukit.html

iii .Pusat Dokumentasi & Informasi kebudayaan Minangkabau Padang Panjang Siri 3
http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/2014/03/jalan-jalan-mencari-kain-sulam-di-bukit_7.html

iv. Makan-makan di Restoran Pak Datuk Cabang Dumai (Kota Bukit Tinggi Siri 4)
http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/2014/03/jalan-jalan-mencari-kain-sulam-di-bukit_8.html

v.  Kain Sulam Kota Bukit Tinggi Siri 5
http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/2014/03/jalan-jalan-mencari-kain-sulam-di-bukit_10.html
    
vi. Pasar Atas dan Jam Gadang Bukit Tinggi Siri 6
http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/2014/03/jalan-jalan-mencari-kain-sulam-di-bukit_11.html

vii.Jam Gadang dan Bulan Kota Tinggi Siri 7
http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/2014/03/jalan-jalan-mencari-kain-sulam-di-bukit_12.html

viii Jam Gadang, Rem Bulan dan Hotel Ambun Suri Bukit Tinggi Siri 8
http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/2014/03/jalan-jalan-mencari-kain-sulam-di-bukit_13.html

ix  Hotel Ambun Suri dan Pasar Aur Kuning Siri 9
http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/2014/03/jalan-jalan-mencari-kain-sulam-di-bukit_17.html

x.  Sanjai Ummi Aufa Hakim Kota Bukit Tinggi Siri 10
http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/2014/03/jalan-jalan-mencari-kain-sulam-di-bukit_19.html 
    
xi  Oleh-oleh Koperasi Kiniko Bukittinggi, Tabek Patah Siri 11
http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/2014/03/jalan-jalan-mencari-kain-sulam-di-bukit_20.html
     
xii Rumah Makan Restoran pondok Flora Tabek Patah Bukit Tinggi Siri 12
http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/2014/03/jalan-jalan-mencari-kain-sulam-di-bukit_21.html

xiii. Surau Tabek Patah Kecamatan Salimpaung Bukit Tinggi Siri 13
http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/2014/03/surau-tabek-patah-kecamatan-salimpaung.html

xv. Istano Basa Pagaruyung Kota Bukit Tinggi Siri 14
http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/2014/04/jalan-jalan-mencari-kain-sulam-di-bukit.html

xvi Tasik Singkarak (Kota Bukit Tinggi, Siri 15)
http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/2014/04/tasik-singkarak-kota-bukit-tinggi-siri.html

This Life is so beautiful. Live your life to the fullest. We are the traveller. 




46 comments:

  1. Kombinasi yg menarik. Pic askar kena tarik dgn pmpuan tu menarik.. Hehhe... Boleh buat quote yg kelakar... :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pic askar tu maybe diorang buat photoshoot kat sini sbb rasanya mcm bkn askar betol hehe

      Delete
  2. wah ..menarik summary ni..
    senang boleh dijadikan panduan....tq sharing ya

    ReplyDelete
  3. teringin nak ke sana.doa2kan kite murah rezeki !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Inshaallah.. Sy doakan piqa murah rezeki dan dpt jln2 ke serata dunia..

      Delete
  4. Tak mahal pun kan... banyak tempat dapat dilawati...
    Amboii panjang nya lens akak tue... ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau jalan2 sekitar indonesia ni mmg belanja xmahal sgt idah..

      Delete
  5. wah.. padat terisi waktu 3hari tu.. destinasi seterusnya ke mana?

    ReplyDelete
  6. Seronok bikila dapat melawat nie

    ReplyDelete
    Replies
    1. Inshaallah..dimurahkan rezeki Allah nao mei akan sampai kesini juga..

      Delete
  7. Seronok nya dapat jalan2 tempat 8rg kan

    ReplyDelete
  8. Replies
    1. Ada kelapangan jemput la singgah ke blog saya yg tak seberapa ni :D

      Delete
  9. Agaknya kalau pergi seminggu berapa entri agaknya ye.. hehe. En Din pergi tahun lepas ke....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pergi feb tahun ni, silap taip 2013 pulak haha..Hehehe pjg sgt ye entry saya mie..saya suka post satu entry bagi satu2 tempat yg saya lawati..sebab gambar2 dlm blog ni saya nak jadikan kenangan di masa akan datang hihihi..kalau pi seminggu mau 40 entry saya buat haha..

      Delete
  10. Mmg menariklah.. nice sharing.. :)

    ReplyDelete
  11. Mmg menariklah... nice sharing.. :)

    ReplyDelete
  12. Assalammualaikum..best nyer dapat jalan2 kat sini... menarik.

    mselim3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikummussalam mselim..

      Mmg best dapat berjalan tgk alam ciptaan allah ni..

      Delete
  13. Terima kasih dengan maklumat ini. Saya dah lama teringin nak ke sini, tapi belum lagi ada peluang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada kelapangan prof mesti datang sini..segalanya indah disini..:D

      Delete
  14. beznye..teringin nak ke sana
    dlm percutian perancangan belanjawan tu penting kan..blh jimat cermat

    ReplyDelete
  15. Agak murah juga harga tu ya....berpatutan...

    ReplyDelete
  16. Satu perkongsian entri yang lengkap.

    ReplyDelete
  17. kalau saya nak pergi ke sana tentu saya datang lagi blog ini...
    baca di sini rasa tak nak ke jakarta bandung lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukit tinggi tempat yang menarik untuk shopping kain sulam terutamanya.

      Delete
  18. 2 hari aje pergi tapi padat aktiviti!
    tak pernah pergi sana, tapi baca blog ni dah buat terasa ke sana...hehe
    perbelanjaan untuk dua orang tu menarik juga ye...cam nak pergi aje

    ReplyDelete
    Replies
    1. Murah juga perbelanjaan ke sana.. Low budget.

      Delete
  19. Assalamualaikum…
    Kami menawarkan pelbagai pakej menarik ke Padang Bukittinggi untuk anda.Semua urusan kami lakukan.Dari urusan tiket,hotel,transport,makan dan pemandu pelancong semua kami sediakan untuk anda.Untuk group yang besar di alu alukan.hadiah menarik menanti anda.
    Tak perlu bersusah payah menguruskan group anda.Berikan senarai nama peserta dan tarikh perjalanan dan semua kami uruskan.Urusan di lakukan di Malaysia.Mudah dan selamat.Temujanji untuk urusan group yang besar juga boleh diatur.
    Hubungi saya di talian 0126665436 atau lihat dib log saya untuk maklumat lanjut.Banyak maklumat berguna untuk panduan anda.
    http://freelancetour.blogspot.com

    ReplyDelete
  20. Full pakej bajet ke padang bukittinggi untuk anda.
    Hubungi saya di 0126665436 utk maklumat lanjut.
    Jaminan KEPUASAN WANG DI KEMBALIKAN UNTUK ANDA.
    Maklumat lanjut: http://freelancetour.blogspot.com

    ReplyDelete
  21. PENGKHIDMATAN SEWA KENDERAAN UNTUK LAWATAN YANG BERBALOI DENGAN FAMILY KAT PADANG DAN BUKITTINGGI

    Assalamualaikum Tuan/Puan.


    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Apa bila Tuan/Puan nak melawat bersama family atau rakan-rakan kat Padang - Bukittinggi dan memerlukan kenderaan jangan risau hati, KITA HOLIDAYS INDONESIA menyediakan PAKET TOUR dan PENGKHIDMATAN KENDERAAN dengan harga yang sangat berpatutan, dan dengan driver yang mesra, educated, baik hati,sopan dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pelayanan pada pelancong dari Malaysia. Menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna.

    Contact person :

    1. Amsyahril
    ( Director )

    Mobile : +62 852 6300 7445 ( WhatsApp )

    2. Riko Adryansyah
    ( Tour & Transportation Manager )

    Mobile : +62 813 6565 4104 ( WhatsApp )

    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.




    ReplyDelete