Thursday, 17 April 2014

Trip Kuala Lumpur ke Krabi Via Hadyai Siri 8

A.N.O.KM and Krabi Crab Statue

Sekiranya anda berjalan di sepanjang benteng muara Krabi River anda pasti bertemu dengan A.N.O.KM dan Krabi Crab Statue. Dua buah patung ini terletak berdekatan antara satu sama lain. Kedua-dua itu adalah perlambangan bandar Krabi. Kami telah bergambar di situ sebagai kenangan yang indah di kala senja mentari berlabuh. Itu tandanya kami perlu pulang ke sarang masing-masing. Harus diingatkan bahawa krabi tidak mempunyai pantai, hanya ada muara sungai sahaja. Maka keesokkan harinya kami bercadang menaiki bas ke Aonang beach. Sudah tentu tarikan pantai adalah faktor perkembangan utama sesebuah bandar.












43 comments:

  1. Subahanallah ... cantik sungguh pic yg Din capture ni... suka betul akak menengoknya... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih kak..sy tak pandai mana tangkap gambar ni..

      Delete
  2. saya dari Selangor - Danok - Hadyai - Songkhla...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Songkhla farah pergi mana?kat songkhla saya pi samila beach je

      Delete
  3. port ini memang baik untuk bergambar nieh...tapi helang dia tu remind me of Langkawi..hehehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah mmg sebijik mcm helang kat langkawi tu lan..cuma lebih kecik

      Delete
    2. oic..okay bang...menabung libresse sini...

      Delete
  4. Masakan dari ketam tentu murah kat Krabi ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha tak tau la pulak saya..tapi rasanya xla murah mana sbb masa pergi pasar maharaj kat krabi town ni, saya tgk mknn laut mentah mcm sotong, udang agak mahal..murah 2 3 ringgit je dr Malaysia..dah masak mesti lebih kurang sama je harganya dgn malaysia kan

      Delete
  5. waaaa ketammmm!! besarnya... rasa cuak pulak hehee <-- cuak skit dengan spesis labah2 n ketam ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaaa cuak la pulak plain ni..ketam ni super duper sedap tau hihihi

      Delete
  6. saya baru tahu krabi tuh maksudnya kepiting hahaha
    mungkin sama seperti langkawi ya elang :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak dede saya tak pasti la pulak asal usul nama krabi tu kepiting atau bukan..tapi ya benar, asal nama langkawi itu dari nama burung helang

      Delete
  7. haaa yg ni la zura tanya aritu kan..hahaaha... besar betol tugu ketam tu ya...suasana kat tepi sungai tu cam tak ramai org je kan..nk lepak pun tak rasa padat sgt...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe betul hari tu zura ada tanya..besar kan ketam tu, siap ada 4 anak ketam lagi tepi2 tu..sebenarnya ramai je org kat tepi2 jeti ni..kami kena beratur ambil giliran nak bergambar dgn mak n baby ketam..

      Delete
  8. besarnya ketam! mmg view yg menarik..oo rupanya ada muara sungai je. beznye klo blh mandi kat sana. pic last tu romantik! hehe
    isi tabung nuff sini - ford

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah..doakan kami romantik hingga ke jannah :D

      Delete
  9. mcm best jer....dulu gi krabi kejap jer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kami pun pegi kejap je..2 malam..byk lg tempat xcover

      Delete
  10. Hamoiii dua2 worang ada camera canggih no wonderlah gambar santek. Klau ke pekan krabi masti bergambar kt crab tu tp jm tk ke sana lebih ke aonang beach

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaaa xde canggih mananya JM..itu la, ramai org pi krabi tak duduk town, ramai yg duduk kat aonang..lebih meriah..krabi town ni weekday, pukul 8 lebih dah lengang, aonang 2 3 pagi meriah lagi..byk bar n ramai tourist

      Delete
  11. Menarik.. mmg cantik & ketam tu mmg best tu.. :) :)

    ReplyDelete
  12. wah.. besarnya ketam tu.. :D

    ReplyDelete
  13. cantik picnya..ketam sebesar ni kalau hidup menakutkan sungguh...

    ReplyDelete
  14. Menarik la.. ada ketam besar..kenapa farah p hari tue tak perasan ketam besar nie ek.. =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada farah..farah x pergi kat tepi jeti ke?

      Delete
  15. ntah bila dpt pegi sana.. teringin nak pergi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Inshaallah..satu hari nnt sampai la ejulz kat sana

      Delete
  16. lama x singgah sini.. bestnya dpt jalan2 dgn org tersayang.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe betul tu fatin..best kalau berjalan dgn org tersayang ni

      Delete
  17. menunggu entry terbaru sambil menabung shick sini..

    Regards.
    -Strider-

    ReplyDelete
  18. ehm kalau ke sini tentu kena bergambar di situ jugaklerkan... ehm menarik...

    ReplyDelete
  19. ingat langkawi aje helang besar...hehe
    ketam tu kalau anak saya tengok mesti suka =)

    ReplyDelete
  20. Ehem ehm.. romantik sungguh.. alhamdulillah bagus la.. Pasangan contoh era masa kini aminnn :D
    Dengan ketam pun ketam la hahahaa.. :D

    ReplyDelete