Friday, 2 May 2014

Pakbia Island & Rai Island (Krabi Via Hadyai Siri 16)

Hong Islands by Long tail boat.

Pulau Pakbia & Pulau Rai adalah gugusan pulau terakhir dalam siri lawatan kami. Selepas snorkelling di Pakbia Island, kami pun dibawa pulang dengan tut tut ke Krabi Town. Pakbia Island & Rai island terletak bersebelahan antara satu sama lain. Anda boleh berenang dari Pakbia Island ke Rai Island. Sebelum kapal kami berlepas pulang, kami dihidangkan dengan buah tembikai yang sangat manis. Hilang haus kami di tengah-tengah kepanasan.  


 Rai Island

 Our Longtail Boat

 Our destination is Pakbia Island

 It is interesting to see how the sea waves have eroded the rocks and dug holes like caves through them

 Paradise Island
Exploring colourful corals and reef fish


 When the tide is low, you can walk from one island to another on the magical beach which appears and disappears at high tide.

 My Cinta and the crystal clear water

 Sightseeing and snorkeling

Relaxing and swimming

Bye-bye Rai Island

47 comments:

  1. Memang memukau mata dengan keindahan Pulau ini...Bukit2 kecil juga dengan air laut yang tenang dan persisir pantai yang cantik...
    Indah sekali...mesti seronok dapat berkujung kesana kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nikmat kurniaan Allah yang tak terhingga. Syukur alhamdulilah

      Delete
  2. wahh cantik tmpat nya abang din...errr boleh mancing ke situ..??

    ReplyDelete
  3. En Din... trip ni berlepas dari mana... Krabi atau Aonang... sebab jarang dengar nama pulau2 tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Berlepas dari Aonang...Minta pakej Hong Islands. RM70 non peak season..Harga kanak-kanak.

      Delete
  4. Thailand memang mempunyai kawasan persisiran pantai yang menarik..saya suka dengan gambar-gambar dan entry dari en Khairuddin ini

    ReplyDelete
  5. Suka tengok pulau2 kecil tu.. ada sikit2 mcm di langkawi & bali juga kan... mmg menarik suasana di sini. Thanks sharing.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pulau-pulau di sini ada mirip Langlawi Island...

      Delete
  6. ape?..boleh berenang dari Pakbia ke Rai Island...bayar 1K pun JM tak nak...air masin..pastu panas..dah le JM ni tak berapa nk cerah..habis sunburn tau Abe MKL hikss..blk nanti serupo anak keling

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hitam manis setampuk manggis....Tak akcak ke Si Awang Hitam ?

      Delete
  7. cantiknya !! bestnya kalau dapat pergi

    ReplyDelete
  8. cantik la view beach n pulau kat situ

    ReplyDelete
  9. Subhanallah.. cantiknya.. lama tak datang blog ni...terasa teruja..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih kerana singgah kat blog abang. Ada masa singgah lagi.

      Delete
  10. waaaa.. bestnya kalau dpt g sana. :)

    ReplyDelete
  11. woah, bila diteliti rupa pulau Rai tu, ada nampak mcm pandangan sisi muka bayi... tengah pejam mata sambil mulutnya terbuka (tengok dari kanan)... ada nampak tak? or is it just me... creepy, kekeke ;p

    blogwalking sambil menabung~ ;3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada...pandangan anda sangat tajam...pemerhatian yang baik. Thanks.

      Delete
  12. Unik betul batuan kat sna... Cantik sungguh ciptaan Allah..

    ReplyDelete
  13. Tentu best kan Tuan Khai... klu selama ni hanya melihat keindahan pulau Rai ni dalam gambar dan kini dapat menyaksikan sendiri dgn mata kepala sendiri..

    ReplyDelete
  14. indahnya dunia ciptaan Allah..

    ReplyDelete
  15. subhanallah...cantik sungguh...

    ReplyDelete
  16. Salam ziarah! Cantik gambar-gambarnya. Perspekstif yang sungguh indah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tqvm...ada masa singgah lagi. Saya sangat menghargai kehadiran anda.

      Delete
  17. Bestnya dapat snorkling.... dapat tengok ikan macam-macam warna ada...

    ReplyDelete
  18. sambei menyelam minum ayo.. sambei bercuti, berjalan... sambei menangkap gambo... cantik2 gambo mike tuan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah...Teman terhibur dengan bahasa kome...ada orang Perak ruponya.

      Delete
  19. ish best nyer kalau saya pun dapat p
    cantik gambar MKL ambil =)

    ReplyDelete
  20. Cantik pulau ni. Airnya sangat jernih.

    ReplyDelete