Wednesday, 9 July 2014

Mabuhay Manila 34 : Rizal Shrine

Fort Santiago,Intramuros City

Ini adalah bahagian terakhir dalam Intramuros City. Rizal Shrine adalah terletak dalam Fort Santiago. Rizal Shrine adalah tempat Dr Rizal dipenjarakan. Entri ini tinggal lagi dua bahagian. Satu bahagian tentang shopping di Filipina dan yang terakhir adalah summary dan budget travel kami ke Filipina. Lepas ini, kembara kita terus ke negara baru. Suasana baru dan budaya baru. 

 Anda mesti masuk Rizal Shrine. Tempat ini Rizal dipenjarakan

 Pohon Buluh yang berketa-keta. Boleh tulis nama anda atas batang pohon buluh. Cari nama kami ye. Khairuddin & Ida. Hihihi

 Ditutup..Renovation sedang berlaku.

 Di sebelah Fort ada sungai. Ini adalah Manila Port yang terletak di China Town. Sungainya sangat busuk .

 Di sini adalah Muzium Perabot milik Dr Rizal. Masa itu tutup.

Rein dapat melawat Musim Perabot semasa kembara ke Filipina. Bertuah sungguh sahabat travel ini.
Link rein adalah seperti berikut :


 Cuba cari label ini dalam penjara Dr Rizal ditempatkan

 Dr Rizal dan penjaranya

 Rizal pernah bertugas di Hong Kong sebagai doktor perubatan

 Dr Rizal adalah seorang penggiat bidang seni.

 Koleksi Peribadi Dr Rizal

 Aku dan Jose Rizal ( Rizal berdiri di sebelah saya)

Cinta dan Jose Rizal

28 comments:

  1. Dr Jose Rizal sememangnya seorang yg tabah dlm perjuangannya.. sbb tu dia ttp dihormati selamanya. Perjuangannya bukan utk dirinya tetapi utk org2 lain & masa hadapan... sesuatu yg patut kita juga contohi dan ketahui..

    ReplyDelete
  2. Ingatkan tebu batang buluh tu.. hehe

    ReplyDelete
  3. Buaya tu gigit anak anjing, bapak/mak dia nak selamatkan anak dia..mcm tulah kot interpretasi seni patung buaya dan anjing tu..lambang kasih sayang..entahlah... buta seni..

    sungai tu sgt busuk?? Mcmanalah depa boleh duduk kt tepi2 tu..dah biasa kot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Busuk teramat sangat. Depa dah biasa kot. Saya tak biasa kot.

      Delete
  4. Buluh tu rupa dia macam tebu... :D

    ReplyDelete
  5. Biasanya tulis nama atas batu ni tulis nama atas pokok buluh yg unik, Jm punyalah teropong nama abe mkl dan kak ida tp tok jupoi

    ReplyDelete
  6. bertuahnya boleh travel. hehehe.btw done letak dalam bloglist ^____^

    ReplyDelete
  7. amboi, romantiknya tulis nama atas pokok..hehe

    ReplyDelete
  8. Menarik tgk pokok buluh tu..

    ReplyDelete
  9. Hensem juga Jose Rizal ni ye en din. Khabarnya berketurunan Melayu...

    ReplyDelete
  10. Apa yang boleh kita pelajari dari lawatan ini?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semangat Perjuangan Jose Rizal, Gelandangan, Jaga Kebersihan Negara Kita, Penampilan Diri, dan Kepentingan Bahasa Inggeris, Itu antara yang utama dalam siri lawatan saya kali ini.

      Delete
  11. Cepat en Din habiskan entry ini...Negara mana untuk entry yang seterusnya ...adakah Aussie...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aussie, Shanghai, Korea, atau Jakarta. Semua itu dijadikan pekasam sudah...

      Delete
  12. jose rizal seorang pejuang bangsanya yg hebat...

    ReplyDelete
  13. Pak Lim dan Jose Rizal agak mirip juga parasnya. Bagai pinang dibelah dua. mungkin karena mirip banget, jadinya Bagai pinang tak berbelah. Mesti waktu muda juga Pak Lim hensem seperti Jose Rizal kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti saya pose gambar muda saya ....suatu hari nanti, mengimbau kenangan lalu.

      Delete
  14. macam menarik jer kisah pasal Dr Rizal ini....hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  15. Alhamdulillah, berpeluang juga menziarahi kota Manila, saya sendiri belum berkesempatan untuk ke sana. :)

    ReplyDelete
  16. pokok buluh tu kiut
    mcm pokok tebu je..cuma batangnya pendek2
    teringin nak ke manila...x pernah lagi tgk gambar kota mereka

    ReplyDelete
  17. Macam menarik je cerita DR Rizal ni.. siap ada muzium

    ReplyDelete
  18. menarik betul..
    gelap betul.. xboleh bayangkan suasana dlm penjara tu...

    ReplyDelete
  19. bila tgk pokok tu , yg terlintas cuma tebu tapi daun cam buloh ... x best lah bila sg berbau busuk ...

    ReplyDelete
  20. alahai..bangunan apa yg under constructon tu? huhuhu

    ReplyDelete