Friday, 11 July 2014

Mabuhay Manila 36 : Summary trip to Manila 2014

Ringkasan perjalanan ke Manila,2014 

Kami telah berkesempatan melancong  ke Manila, Filipina selama 4 hari dalam bulan May 2014. Kami bertolak pada hari Jumaat 1020 pagi dan bertolak balik pada hari Selasa jam 655 pagi. Waktu di Manila adalah sama dengan Malaysia.  Penerbangan mengambil kira lebih kurang 3 jam 30 minit   dari terminal LCCT. 

Catillan Carriage

Di bawah disertakan aturan jadual perjalanan kami.

Hari Pertama :

i) Dari Airport LCCT terus Ke Ninoy Aquino International Airport 

Hari Kedua :

i) Kembara ke Taal Valcano

Hari ketiga :

i)  Manila Ocean Park

Hari Keempat :

i)   Rizal Park
ii)  Intramuros City
ii)  Fort Santiago
iii) Mall of Asia 

Hari Kelima :


i) Dari Ninoy Aquino International Airport terus ke LCCT Airport

Di sini kami kembara berdasarkan research kami di blog-blog. Kami berasa puas hati dengan cari kami membuat research sebelum mengembara di bumi Allah. Allahuakbar. Takbir.


Cinta dan Jose Rizal


JUMLAH PERBELANJAAN KE MANILA 2014

1. Harga tiket Flight ke Manila (AirAsia)  untuk 2 orang (Tidak termasuk bagasi)      RM654
2. Pakej Perbelanjaan ke Taal Valcano ( 2 orang)                                                     RM425
3. Teksi dari airport ke Otis Hotel   (2 orang)                                                             RM39 
4. Hotel Otis Manila (2 orang)                                                                                     RM360
5. Airport Tax (2 orang)  1100 Php                                                                             RM80.60
6. Fee Manila Ocean Park (termasuk transport pergi balik) 2 orang                         RM164
7. Tiket masuk ke Taman Orkid Rizal Park  (2 orang)                                               RM4.80 
8. Tiket masuk ke Rizal Execution Site                                                                      RM3.20
9. Tiket masuk ke Fort Santiago (2 orang)                                                                 RM12.00
10.Transport Fort Santiago, MOA dan UN (2 orang)                                                  RM10.00
11. Teksi ke airport (2 orang)                                                                                      RM12.50
      
JUMLAH BESAR ( 2 orang)                                                                                        RM1765.10

Perbelanjaan seorang adalah kira-kira RM883 tidak termasuk shopping
.  

Entri lepas sebagai blog rujukan anda.

Berikut adalah 35 entri saya untuk dijadikan panduan dan teladan sekiranya baik dan yang buruk dijadikan sempadan. Link adalah disertakan sekali untuk kemudahan terus ke bahagian yang sepatutnya.

A. Hotel Otis Robinson.

iii .http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/2014/06/mabuhay-manila-25-go-hotels-otis-manila.html

B. Taal Valcano

i.   http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/2014/05/mabuhay-manila-3-misi-mencari-taal.html
ii.   http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/2014/05/mabuhay-manila-4-taal-lake-and-banca.html
iii.  http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/2014/05/mabuhay-manila-5-kaki-taal-valcano.html
iv.  http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/2014/05/mabuhay-manila-6-puncak-taal-valcano.html
v.   http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/2014/05/mabuhay-manila-7-puncak-taal-valcano-2.html
vi.  http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/2014/05/mabuhay-manila-9-tantiongeos-resort.html
vii. http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/2014/05/mabuhay-manila-9-pagsanjan-fall.html

C. Manila Ocean Park

i.   http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/2014/05/mabuhay-manila-10-manila-ocean-park.html
ii.   http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/2014/05/mabuhay-manila-10-intro-to-manila-ocean.html
iii.  http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/2014/06/mabuhay-manila-12-jellies-dancing-sea.html
iv.  http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/2014/06/mabuhay-manila-13-sea-lion-show.html
v.   http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/2014/06/mabuhay-manila-13-birds-of-prey-kingdom.html
vi.  http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/2014/06/mabuhay-manila-15-world-class-marine.html
vii. http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/2014/06/mabuhay-manila-16-all-star-bird-show.html
viii.http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/2014/06/mabuhay-manila-17-mega-4d-rider.html
x.   http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/2014/06/mabuhay-manila-18-penguin-talk-show.html
xi.  http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/2014/06/mabuhay-manila-19-sharks-and-rays.html
xii. http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/2014/06/mabuhay-manila-20-ruang-legar-manila.html
xiii. http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/2014/06/mabuhay-manila-21-trails-to-antartica.html
xv.  http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/2014/06/mabuhay-manila-22-oceanarium.html
xvi. http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/2014/06/mabuhay-manila-23-sunset-at-manila.html
xviihttp://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/2014/06/mabuhay-manila-24-musical-fountain-show.html

D. Rizal Park

i.  http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/2014/06/mabuhay-manila-26-sepanjang-perjalanan.html
ii. http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/2014/06/mabuhay-manila-27-rizal-park-1.html
iii.http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/2014/06/mabuhay-manila-28-rizal-park-11.html
iv.http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/2014/06/mabuhay-manila-29-rizal-execution-site.html

E. Intramuros

i.  http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/2014/06/mabuhay-manila-30-intramuros-1.html
ii. http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/2014/07/mabuhay-manila-31-intramuros-ii.html

F. Fort Santiago

i.  http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/2014/07/mabuhay-manila-32-fort-santiago1.html
ii. http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/2014/07/mabuhay-manila-33-fort-santiago-11.html
iii.http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/2014/07/mabuhay-manila-34-rizal-shrine.html

G. Mall of Asia (MOA)

i.  http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/2014/07/mabuhay-manila-35-shopping-time-at-mall.html

Airasia Zest Ke Manila

Always look at all the blessings you have. Alhamdulillah. 

Three things in life that once gone, never come back : time, words, and opportunity.

17 comments:

  1. ALhamdulillah :) Wah syoknya dapat pergi Manila :) Anyway selamat berpuasa :)

    ReplyDelete
  2. Alhamdululillah....nampaknya tak besar jugak perbelanjaan untuk ke manila nie kan???banyak tempat boleh cover pulak tu..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  3. 3 jam..lamanya huhuhu
    bez klo aeroplane tu boleh baring2 mcm katil blh tdo sekali
    nak ke manila gak..tp belum cukup bajet nih

    ReplyDelete
  4. OK juga budget tu..less than one thousand..ada internet, memang mudah nak buat research..

    ReplyDelete
  5. Di bawah RM1K/pax OK sangat tu en Din...

    ReplyDelete
  6. tak la mahal sangat kan... ermm... boleh dipertimbangkan... :D

    ReplyDelete
  7. Pengalaman & kenangan kembara spt ini mmg tiada ternilai dgn wang ringgit. T kasih sahabat atas kesudian berkongsi pengalaman & maklumat yg bermanfaat... sgt2 berguna.

    ReplyDelete
  8. Tima kasih abe mkl, klau Jm ada peluang ke sana in sha allah akan refer sini

    ReplyDelete
  9. wahhhh
    best nya
    Saya tak sampai lagi Manila nih

    ReplyDelete
  10. waaaaa.. syoknyer.. teringin nak pegi tapi x berkemampuan.. hehe

    ReplyDelete
  11. LEPAS NI KEMANA PULA BERSAMA CINTA....

    ReplyDelete
  12. Tak pernah sampai Manila lagi..boleh dipertimbangkan ni...The package is quite reasonable..

    ReplyDelete
  13. Fuhhh, awesome dan padat kupasan perjalanannya, mabeles~ *thumbs up* ;3
    Nanti bila ada perasaan nak gi jalan2 Manila, pastinya saya akan refer pada blog incik Khai~ ;D

    ReplyDelete
  14. Syoknya berjalan.. jadi memang dah bleh kategori pakar berjalan ke manila ni ...:)

    ReplyDelete
  15. alhamdulillah.. dah boleh guna entri abg jadi travel guide kami :)

    ReplyDelete