Tuesday, 21 October 2014

10 Random Facts about Me when I am Travelling (as tagged by Wanderlust)

Terima kasih buat Wanderlust kerana tag saya. Saya menunggu Abang Mie dan JM punya. Buat je sambil dapat mengenali antara satu sama lain.


 Angkor Wat, kemboja

The Garden of Morning Calm, Korea

10 Random Facts about Me when I am Travelling (as tagged by Wanderlust)

1. ITINERARY

Itinerary penting. Buat research dahulu. Banyak baca blog kawan-kawan yang pernah travel. Buat banding beza dan ikut cita rasa kita. Tapi tak lah rigid dan boleh diubah suai. Saya cuba patuhi itinerary yang telah disediakan. Buat budget siap-siap. Belanjawan. Kami travel banyak guna Airasia dan beli tiket promo. Pasal banyak tempat nak cover dan memang kaki travel.

2. PEOPLE WATCHING DAN MASA UNTUK BERFIKIR.

Saya suka tengok gelagat orang. Tak kira yang cantik atau kacak, semua disapu. Best tau. Kadang kala kita boleh belajar daripada gelagat mereka. Orang-orang cantik banyak di Korea dan Aussie. Contoh bagi di dunia sebelah kita. Masa travel adalah untuk berfikir dan muhasabah diri. Tapi tak pernah insaf apabila melihat sesuatu kejadian. Misalnya, kejadian Tsunami di Acheh. Tapi sampai Malaysia, ternyata tak pernah ubah. Mungkin rasa saya muda lagi dan akan hidup seribu tahun lagi. Taubat.

3. TAK KISAH TEMPAT TIDOR ATAU MAKAN

Saya boleh tidor di mana-mana sahaja. Pernah tidor di airport, masjid atau pun park. Hotel budget pun boleh. Share dorm pun boleh asalkan halal. Begitu juga makanan. Tak kisah pasal nak travel. 

4. BIG NO TO HANDPHONE

Masa travel singkat. Jadi no to Facebook atau whatapps dengan sesiapa pun kecuali urgent. Nanti masa rehat bolehlah berbuat demikian terutama dengan peminat. Macam ada peminat sangat.

5. SUKA AKTIVITI LUAR

Kalau boleh saya suka aktiviti luar seperti mendaki gunung, berbasikal, bermandi manda sebagai contohnya. Kalau tak, kita berjalan kaki sepanjang hari. Berjalan kaki sepanjang malam pun ok.

6. TRAVEL LIGHT

Saya suka bawa barang-barang yang ringan. Baju pun sekadar t shirt. Semua yang ringan-ringan belaka. Tengah cari produk yang ringan je. Contohnya, selipar atau kasut ringan.

7.  LAST MINUTE PACKING

Tak suka sedia awal-awal. Jadi macam lipas kudung jadinya. Biasanya ditangguh beres. Dah agak apa yang nak dibawa. Suka travel light je dan saya jenis kerja last minute punya. Kadang kala leka juga. Maklum le, lelaki sama seperti lelaki lain.

8. CUACA SEJUK

Saya suka cuaca empat musim. Semua cuaca saya suka terutama winter. Best sangat bila masa winter. Saya suka winter di Sydney. 

9. SUKA BERGAYA

Saya suka travel light tapi dalam masa sama suka bergaya bila bergambar. Saya suka benda-benda yang cantik dan indah. Saya juga pasti diri saya cun, kemas dan nampak bersih. Banyak juga menghabiskan masa di cermin atau toilet. Toilet tempat bertapa saya. Tapi toilet mestilah bersih dan berbau wangi.

10. NILAI-NILAI MURNI

Bila travel mesti penuh dengan nilai-nilai yang baik seperti bertimbang rasa, tidak mengambil kesempatan dan hormat menghormati antara satu sama lain. Tak kisah soul mate yang menjadi travel partner. Begitu juga dengan travel agent atau pun sesiapa yang kita jumpa di tengah jalan. Paling benci pembohong dan yang mengambil kesempatan di atas kita. Saya menghormati orang yang lebih tua dan menyayangi orang yang lebih muda. Saya mudah jatuh hati dengan kemesraan seseorang dan mudah menjauhi diri apabila diri diambil kesempatan.

Itu sahaja. Di sini saya hendak tag Abang Mie (Pak Lang Mie), JM, Rein (Janggeltrekker), Nohas, Orga( SKampung), Faizal Fredley, Travel My Way, Scdha Sein, Travelholic, Cerita Tentang Segala, Bibie Karim, Kak Kiah, Farikica's, Naramas Aman, Sekadar Coretan Perjalanan dan Hang Dhamin. Selamat mengembara. Takbir. 

LAVENDER WORLD : IDAMAN KALBU

23 comments:

  1. suka bergaya ? patut la kalau pegi travel tak pernah tak handsome tau.. wahahahaha xoxo

    ReplyDelete
  2. Wah hebat semua nie abg khai..hihi...

    ReplyDelete
  3. tak disangka, Pak Lim suka mendaki gunung juga. Hebat lah. Kapan-kapan kita mendaki gunung bareng Pak Lim ya...gunung yang tidak terlalu tinggi lah...

    ReplyDelete
  4. bermusafir menyebabkan kita mengenali dgn lbh dekat fiel rakan2 yg bersama kita...

    ReplyDelete
  5. Wahhhh tak sangka suka bergaya rupanya. ^_^

    ReplyDelete
  6. Alamakkkk! Dah kena tag... Insyallah SS akan kongsikan... He He He...

    ReplyDelete
  7. Kelakar la part bersama peminat tu..Kikiki
    Salam kenal!

    ReplyDelete
  8. org lelaki sama kut...tak kisah nak siap kain baju.malam nak terbang baru isi beg.
    tapi kaalu saya , seminggu dah siap

    ReplyDelete
  9. Travel Light... yaaa... saya cukup setuju ^^

    Purple mata coklat gelapku melihat gambar lavender farm itu heheh...

    ReplyDelete
  10. Salam MKL. Thanxs 4 tagging me... seronok mengenali kwn2. I will def try to practise no 4 even though it's so so difficult. And no 7 is my habit... hehe..kdng2 flight pukol 3.. kol 8, x pack lg... akibatmya..mcm2 tinggal dn berterabor2 dlm bag. There were times yg i cuba pack awal tp atill x mnjadi.. last minit jugsk jdnyer...huhu

    ReplyDelete
  11. thanks MKL...wah pernah tido di park?kalah la saya gitu...saya pernah tido dalam kereta jer yang paling hardcore...hehehehe

    ReplyDelete
  12. fakta no4 tu kelakar pulak...kathy minat abang khai punya penulisan...

    ReplyDelete
  13. Panduan yang sangat bermanfaat buat sesiapa yang nak travel

    ReplyDelete
  14. Abe MKL!!! alamak tunggu JM punya ke..ahakss..nantilah JM buat ek atas permintaan khas Abe MKL ni JM sanggup tapi lepas JM balik dari bercuti dolu...skrg ni dh prepare nk ke epot nak say good by eto Abe dulu jgn sedih2 sepanjang JM x de ni yek heeeee..i will miss u..u will miss me opsssss...kak Centa..JM gurau je ngan Abe MKL tu

    ReplyDelete
  15. Menghormati yg tua & menyayangi yg muda.. mmg terbaik. Semoga terus sukses.. :)

    ReplyDelete
  16. En Din... salam dari Jogja...jangan tunggu saya punya...:)

    ReplyDelete
  17. saya rasa saya memang tak sesuai la mengembara ni en.Khai,
    sebab walaupun dah buat planning awal-awal bulan,
    hujung bulan hampir 90% tersasar..
    macam mana nak buat budget?
    hehehehe..

    ReplyDelete
  18. waduh...kena tag la pulak, mau pecah kepala nak buat ni. selalu main tulis je, hehe...no 9 tu best, tak sedar pun point tu, tapi bila baca orang lain punya baru perasan sama, ahaha...of coz la mau bergaya, bukan senang nak travel ke tempat tu, pic kena la ohsem gitu...

    ReplyDelete
  19. Tak kisah tempat tidor atau makan. Sama lah !

    ReplyDelete
  20. untunglah kalau dapat p travel ni =)

    ReplyDelete
  21. suka bergaya ye...hehe.penting tu untuk bergaya dalam gambar-gambar kan...

    ReplyDelete