Sunday, 26 October 2014

Sydney : Bare Island, La Perouse

Bare Island, New South Wales

Sekiranya anda berkunjung ke Sydney, jangan lupa singgah ke Bare island. Terletak di muara Botany Bay. Kubu Bare Island dibina pada tahun 1885 untuk melindungi Sydney dari serangan laut. Selain pemandangan yang cantik, terdapat muzium ketenteraan dan sangat sesuai untuk aktiviti menyelam dan snorkeling di sini.

Cara ke sana : naik bas L94/ 391 di hadapan station St James atau Elizabeth St, martin pi.

Keterangan dari Wikipedia adalah seperti berikut :
Bare Island is an islet in south-eastern Sydney, in the state of New South Wales, in eastern Australia. The islet is located about 16 kilometres (9.9 mi) south east of the Sydney central business district, within Botany Bay, close to the bay's northern headland. Containing fortification facilities, Bare Island is listed on the State Heritage Register and is significant as an almost completely intact example of late nineteenth century coastal defence technology.
Bare Island is connected by a footbridge to the suburb of La Perouse. The historic military fort and tunnels can only be visited by guided tour. The waters around the island are popular with scuba divers
Bare Island is the most popular scuba diving site in New South Wales. On a sunny summer Sunday there can be as many as 200 divers here during the day. It is a common diver training location and also very popular for snorkeling.
The reefs that stretch around the island and out to the south and west are home to some of Australia's most colourful marine animals. Things to be seen including big belly sea horses, sea dragons, pygmy pipehorses, red Indian fish and all the usual fish seen around Sydney. People have also seen seals and grey nurse sharks at times and in late winter Port Jackson sharks are very common. (Wikipedia)


Bare Island

Jambatan Kayu menghubungkan Bare Island dari La Perouse

Pemandangan di bawah Jambatan bare Island

Rupa bentuk batu di kawasan Bare island

Barrack Tower, Sekitar La Perouse

Laut Bare Island

Kredit : Jim Suhaimi

17 comments:

  1. sadly, masa saya ke Sydney, tempat ni tak termasuk dalam itinerary..huhuhu

    ReplyDelete
  2. One of the places that I'd like to visit at least once in this lifetime ;3

    ReplyDelete
  3. seram pula tengok rupa bentuk batu tu.. eee..

    ReplyDelete
  4. Indah pulau ini Pak Lim, semoga suatu saat nanti saya bisa ke sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyallah, seandainya itu niat di hati kita...

      Delete
  5. Internet so slow..semua gambar tak dapat tengok..hmmm..

    ReplyDelete
  6. Mmg menarik.. saya pernah ke sini dahulu. Tp dah lama.. pasti dah ada perubahan skrng. mmg menarik.. :)

    ReplyDelete
  7. cantik tempat ni ye
    saya tak tahulah bila dapat peluang ke sana

    ReplyDelete
  8. Cantiknya...teringin nak pergi melawat satu hari nanti. memang menarik

    ReplyDelete
  9. Subhanallah...memang cantik...

    ReplyDelete
  10. Dulu ke Sydney tapi x sempat ke sini kerana kekangan masa

    ReplyDelete
  11. SYDNEY pun best... dah sampai...
    pun malas UP entri ... hihihihihihi....

    ReplyDelete
  12. Terima kasih kerana singgah di blog teman yang tak seberapa ni.

    ReplyDelete