Thursday, 15 January 2015

Koniciwa 10 : Nishi-no-Maru (West Bailey)

Nishino-Maru Bailey

Entri ini masih tentang Himeji Castle. Kami telah memasuki salah satu bangunan yang terdapat di sekeliling Himeji Castle.

 Water Chestnut Gate

Water Chestnut Gate standing on a way from Sanno-maru bailey to Nino-maru bailey is the biggest gate in the castle. It gets its name from the wooden carved crest on an upper beam of the gate. Kato-mado, bell shaped decorations, usually found in Zen Buddhism, enhance the gate's beauty. (Himeji Convention & Visitors Bureau)

Hyakken-roka, Long Corridor in Nishino-maru Bailey

Hyakken-roka (corridor) is a three hundred meter long building around the lord's mansion located in Nishino-maru bailey. Along the corridor were the maid's rooms who served Princess Sen or Sen Hime. Sen Hime is said to have worshiped Otokoyama Tenmangu shrine from the corridor. (Himeji Convention & Visitors Bureau)  

Himeji Castle dari pandangan salah satu tingkap di  West Bailey

Zoom dekat Himeji Castle

Lihat begitu cantik seni bina Himeji Castle  

Pokok-pokok yang tinggal kayu adalah pokok Cherry Blossom yang berbunga hanya pada musim bunga.
  
Pokok-pokok Japanese Maple hidup pada musim luruh sahaja. Sekarang baru permulaan musim sejuk.

Bandar Himeji 

Best kan menjadi orang Jepun Islam

The West Bailey

Nisho-no-Maru (West Bailey) was developed in 1618 to reinforce the area against the attack by the intruders

With Cinta

26 comments:

  1. cantiknya.. teringin nak pegi jepun :)

    ReplyDelete
  2. Cantik.. mmg cantik sungguh permandangannya.. bersih dan nyaman..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suka permandangan castle tu dari jauh.. :)

      Delete
  3. ni pun mesti begambar di luar je kan..x masuk eh..biasanya kalau masuk perlu bayaran kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang ini, West Bailey Kami masuk ke dalam. Pasal itu banyak gambar ambil dari jendela West bailey terutama bandar Himeji. Cuma pada hari itu, adalah hari khas dan diberi percuma kepada para pelancung. Kebetulan je.

      Delete
    2. rezeki betul..tapi nampak cam tak ramai orang je

      Delete
  4. Wah seronoknyerrr tgk MK dapat g sana ....Bestnyer ..jeles jeles hehehe

    ReplyDelete
  5. Pemandangan menarik dan cantik sangat2 ... Semoga satu masa nanyi dapat jugak la Lya terjah sana hehehe ..Doa2 kan ya MK..Mana gambar berdua MK dan Puan Mem hehehe ...........

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bahagian ini kami gambar seorang seorang. Ada kalanya berdua.

      Delete
  6. Castle di Jepun walaupun design lbh kurang sama, setiap castle tetap menarik dan unik..

    ReplyDelete
  7. istana himeji yg cantik view pun menarik..

    ReplyDelete
  8. Besh2...bilala aku plak nk merasa ke jepong ni...

    ReplyDelete
  9. wow..terasa seperti di zaman shogun gitu

    ReplyDelete
  10. cantik... boleh masuk dalm list backpack...

    ReplyDelete
  11. Bandar Himeji itu walaupun nampak tidak beraturan, tapi masih kelihatan indah menawan Pak Lim. aura jepang.

    ReplyDelete
  12. Reka bentuk istana Himeji lebih kurang sama dengan reka bentuk istana di Osaka dan Nagoya... Istana Nijo yang saya lawati semasa berkunjung ke Kyoto jauh beza reka bentuknya... lantai istana pula direka khas untuk mengesan pergerakan musuh yang cuba menceroboh masuk... http://saffuanjaffar.blogspot.com/2014/10/trip-bercuti-di-jepun-nijo-castle.html

    ReplyDelete
  13. bestnya.....hopefully,suatu hari nant saya dpt jejak kaki disini

    ReplyDelete
  14. Cantik nyer himeji castle ni... saya x p sejaoh tu naik jr.. x sempat... saya rasa seminggu dua di jepun mmg x cukup kan MKL.. jngn kta jepon, area kansai ja pon mesti amik at least 2 minggu

    ReplyDelete
  15. Amboiii..dah macam samurai dah saya tengok.

    ReplyDelete
  16. Betullah cantik castle putih tu.
    Gambar2 lain pun cantik.
    Boleh print out buat poskad tu.

    ReplyDelete
  17. bentuk bumbung tu sama dengan baju baju perang panglima jepun.. berbucu bucu melentik =p

    ReplyDelete