Saturday, 31 January 2015

Koniciwa 16 : Kiyomizu-dera 1

Jalan-jalan di sekitar Kiyomizu-dera (Buddhist Temple).

Tempat ini adalah lawatan yang wajib sekiranya anda ke Jepun. Saya suka keindahan alam semula jadi di kawasan ini. Para pelancong suka datang ke tempat ini pada musim luruh untuk bersama-sama dengan Japanese Maple. Juga pada musim bunga untuk bersama-sama dengan bunga sakura (Cherry blossom). 

Saya terbitkan dua entri kerana antara tempat kesukaan saya. Lagi pun, tahun ini adalah tahun sibuk saya dengan kerjaya, pelajaran  dan juga jalan. Travel tetap di teruskan. Travel telah menjadi darah daging saya. 


 Bergambar sakan dengan Maple dan Sakura

With Cinta, the other half.

Kawasan Reception, kawasan Entrance ke Buddhist temple

Kiyomizu-dera, temple yang saya suka

 View dari kejauhan

 Hutan Belantara Kiyomizu-dera

 Sebahagian bangunan masih dalam proses pembaikpulihan

 Zoom sampai dapat lihat temple kenit yang kejauhan
  
 Dalam Kiyomizu-dera 

 Bunga kesukaan saya

 Doa-doa yang tergantung kemas

 Contoh doa 

Pintu Gerbang yang menarik perhatian saya


27 comments:

  1. cantik nya... hutan pun berwarna warni.. kalau msia hijau jer ;p

    BLOG OH! BLOG

    ReplyDelete
  2. Tak singgah sini...tengok dari kejauhan je..senibina yg menarik..

    ReplyDelete
  3. wah cantiknya hutan yg berwarna-warni...daun maple n sakura menyeri alam...

    ReplyDelete
  4. Hutan belantara dekat sana memang cantik kan? Huhu. Anyway, nice pictures!

    ReplyDelete
  5. haih kenapa lawa sangat nie. yang pokok colorful tu.

    ReplyDelete
  6. Bestnya ..cantik view kat sini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila la kathy nak dpt ole² dari jepun ni..?

      Delete
  7. Ye lahhh...cantik temple orange tu tengok dari jauh.

    ReplyDelete
  8. Salam Perkenalan. Cantiknyer gambar2 kat jepun. terima kasih berkongsi info dan gambar di jepun, boleh dijadikan panduan saya ke sana nanti : )

    ReplyDelete
  9. Kiyoizu dera memng sangat cantik... penat berjalan x..?

    ReplyDelete
  10. Masih di Jepun ye... tempat yg menarik & indah. Mmg nak pergi satu hari nanti... :)

    ReplyDelete
  11. hehehe bila jalan ke tempat orang.. pokok and hutan pun jadi cantik.. setiap sudut jadi cantik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama macam bila orang jalan kat tempat kita. He3..

      Delete
  12. Travel sudah menjadi darah daging Pak Lim..wah Terbaik Pak Lim. saya juga sama Pak Lim, hobby jalan-jalan. Tapi menulis pengalaman travel dalam Blog, saya kurang rajin...hehe. Pak Lim rajin tulis Blog walau busy sekalipun.

    ReplyDelete
  13. Cemburunya! suatu hai nanti saya mesti jejakkan kaki kesana juga. In Sha Allah. :)

    ReplyDelete
  14. Antara tempat yg rugi klu tak dikunjungi kalau ke sana... sungguh menarik..

    ReplyDelete
  15. Ok... SS dah take note nama tempat ni.. Kalu SS jejak Jepon lagi.. SS nak pegi tempat ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jgn lupa..JM leh jadi penemana SS dan HH :-) pls count me in ahahah tiba2 menyibuk kan

      Delete
  16. teringin nk tengok bunga sakura depan mata..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pha Is..bunga sakura mmg sgt cantik terutama ketika blooming..in sha Allah jika ada rezeki cuba ke sana kalau rasa x mampu try ke Korea

      Delete
  17. Wah cantiknyerr macam2 warna ada berwarna warni sudahh hehhee ..View yang cukup menarik..tempat yang cukup indah..Semua gambar macam melambai2 jer mintak kita g sana jugak hahahha ..

    ReplyDelete
  18. nampak kukuh walaupun hanya gunakan kayu

    ReplyDelete
  19. boleh masuk wishlist...nice place!

    ReplyDelete