Tuesday, 6 January 2015

Koniciwa 3 : Osaka Castle

10 hb Dis 2014 (Hari Pertama) : The Symbol of Osaka (Osaka Castle)

Entri ini adalah sambungan dari entri  Koniciwa 2 :Park Goryo Osaka. Osaka Castle adalah taman yang penuh dengan bunga-bunga sakura pada musim bunga. Bunga-bunga sakura berkembang mekar di sekitar hujung bulan Mac dan awal bulan April. Anda  perlu mengunjungi Osaka Castle pada musim bunga. Begitu indah sampai menusuk ke sukma. Pada musim luruh, bunga- bunga sakura akan mati dan hanya tinggal dahan-dahan sahaja. 


Semasa saya berada di Osaka Castle, hanya pokok momiji (Japanese Maple) dan Ginkgo tree yang tengah keguguran dan masih cantik lagi. Pokok Japanese Maple hanya berkembang indah pada musim luruh sahaja dan tinggal ranting kayu pada musim bunga. Pokok Sakura dan Japanese Maple saling berganti antara satu sama lain. 


Untuk ke Osaka Castle, kita perlu berhenti di Osakajokoen Station di JR Loop Line. Pada masa ini, saya masih beruntung kerana dapat menikmati keindahan daun maple di akhir musim luruh dan di awal musim sejuk.

Berikut adalah keterangan tentang Osaka Castle :      

Osaka Castle (Osaka-jo) was built by the hegemon Toyotomi Hideyoshi, who ruled Japan in the latter half of the 16th century, on the site of a temple called Ishiyama Hongan-ji. The construction work began in 1583 and most buildings such as the castle tower were completed in 1585. 

Its gross area is over 3,300,000 sq m and tens of thousands of people were daily mobilized in its construction. The donjon is five-tiered and nine-storied, and has large golden sea creature ornaments shining on the rooftop. It is claimed that pure gold chasings were set in the corridors. One of the charms of this castle is the beauty of its stone wall. Reportedly, there are 40,000 rocks in the wall.

Legend has it that powerful daimyo from all parts of Japan competed in carrying the large rocks to display their loyalty to the Toyotomi hegemon. The existing castle tower was built in 1931. It has five tiers and is approximately 40 m high. It is the symbol of Osaka.
(Sumber : http://www.jnto.go.jp/eng/location/spot/castles/osaka.html)   
                                                                       
 Otemon (Western) Gate. Anda perlu melepasi pintu ini untuk ke Osaka Castle

Aku, batu-batuan, dan Pokok-pokok Sakura yang tinggal dahan sahaja

Begitu indahnya Osaka Castle

Pohon Maple, Pohon Bonsai Rhu dan Osaka Castle

Aku dan Osaka Castle

Cinta dan Osaka Castle

Japanese Maple dan Pokok Cherry Blossom (pohon beranting) di celah-celah bangunan batu

Central Tower

Ukiran seni bina jepun yang begitu cantik

Apakah yang anda nampak ?

Daun-daun yang keguguran menjadi kegilaan kami.

Aku di bawah Pepohon Pokok Sakura

Langit dan  Air yang kebiruan di celah-celah ranting Pohon Sakura 

Merahnya Mak Ngah

Aku dan Japanese Maple (Momiji)

Ginkgo tree,Japanese Maple dan Pokok Sakura menghiasi jalan-jalan ke Osaka Castle

Sayonara Osaka-jo

35 comments:

  1. Sungguh bertuah Cinta dan Khairuddin berada di Osaka Castle dalam cuaca sejuk dan daun berwarna-warni. Gambar-gambar yang diambil sungguh cantik.

    ReplyDelete
  2. Cantik suasana.. udara pun nampak segar. Waktu terbaik pastinya musim bunga kan.. Menarik... Thanks sharing.. :)

    ReplyDelete
  3. Osaka Castle ni tak dibuka kepada publik ke en Din...tapi dapat berfoto dengan cuaca yang baik pun sudah cukup memuaskan hati...

    ReplyDelete
  4. masa Etuza pergi sana bukan musim bunga sakura..dah berlalu..dan Castle tu hanya kami dari kejauhan ja..ruga tak naik ke sana ..lawa pemandangan..bertuah dapat tengok keindahan panorama sebegini

    ReplyDelete
  5. Subahanallah..hebat tul kelebihan yang Allah beri di Jepun tu..

    ReplyDelete
  6. dedaun bagaikan lampu2an..indah sekali

    ReplyDelete
  7. MKL belik osaka amazing pass ker? Tulahkan... ade la 2-3 kerat pokok yg masih blm togel... hehe..nasib ade kan? Dpt jugk tngk

    ReplyDelete
  8. Subhanallah cantiknya, saya suka bau masa musim autumn... rasa macam fresh, tapi tengok pakai baju tebal2 tu mesti sejuk...

    ReplyDelete
  9. Memang best kalau dapat pergi sana kan..hihi

    ReplyDelete
  10. terpesona memndng pic2 yg sgt cntik...

    ReplyDelete
  11. cantiknya daun gugur tu!
    osaka castle tu tak boleh masuk ke MKL?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh masuk....cuma kami tak ada keinginan hendak masuk....Kami dah shorlisted beberapa tempat yang hendak dimasuk....dan ada tempat yang ingin bergambar di luar sahaja...

      Delete
  12. cantiknyer gambarni semua.. alahai dapat melihat gambarnyer pun dah teruja apatah lagi kalau dapat ke sana... bertuah badan...

    ReplyDelete
  13. indah banget pohon sakura yang kering itu. Daun bertebaran merata-rata di Jepang terlihat indah. kalau di Bogor daun bertebaran terlihat kotor Pak Lim. Kenapa ya ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang Jepun selalu menyapu dan mengutip daun-daun yang kering setiap masa. Jadi, daun-daun yang bertebaran itu masih segar bugar lagi.... Tempat kita banyak daun-daun yang kering kehitaman dan sudah beberapa lama terbaring tidak berkutip...

      Delete
  14. kena wajib datang osaka castle ni kalau ke sana.. amboi geramnyee lahai dengan daun daun tu semua. cantik yang amat..

    ReplyDelete
  15. Package 2 in 1 nih... Dapat autum dengan Winter sekali... Castle di Japan more or less je rekabentuknye...

    ReplyDelete
  16. Pernah sekali merasa musim luruh semasa di Korea... Memang cantik dan penuh warna warni!

    ReplyDelete
  17. Suka tengok suasana persekitaran osaka castle ni.. nampak klasik dgn suasana semulajadi...

    ReplyDelete
  18. Bestnyerr Osaka .... Hehehe pokok sakura tuu geram kita tengok ..Untung la MK dan Cinta Hati dapat ke sana..

    ReplyDelete
  19. rupanya semakin ramai kaki travel yang jejak kaki ke Jepun :-) best kan

    ReplyDelete
  20. samalah..JM pun bergambar dil uar je tak masuk castle tu bila lihat balik pic ni teringat JM ke Osaka Castle sorang2 naik tren dek kerana kwn2 x nk ikut..jln sperti lipas kudung kerana jam 11 dah mahu gerak ke airport

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah.. gigih betul JM.. tp kalau dh smpai sana tak pergi rugilah kan

      zinziemeewah

      Delete
    2. ahaks...nak seribu daya tak nak seribu dalih..sorang2 pun jadi je NS heee

      Delete
  21. pemanangan yg indah itu hanya di Jepun ...

    ReplyDelete
  22. subhanallah cantik nya.. so kalau nk tengok sakura yg lawa kena ke sini lah yer during end of march

    zinziemeewah

    ReplyDelete
  23. INSYALLAH saya akan ke sana semasa musim bunga.. minggu kedua April.. dan pasti nak amik gambar yang nampak Osaka Castle.. dua'a kan kami sampai ke sana ye brother.

    ReplyDelete
  24. Best2... Buat sya sgt tringin ke jepun... Mudah2an tcapai hajat

    ReplyDelete
  25. Best2.. Bleh jd sumber rujukan ni... Tq

    ReplyDelete
  26. Castle tu x blh masuk ke?
    Hmmm tapi dh masuk shuri-jo kt okinawa... kita ambik pict kt luar je lah ye.
    hihihi

    ReplyDelete