Tuesday, 13 January 2015

Koniciwa 8 : Perjalanan dari Shin Osaka ke Himeji

Mencari Himeji Castle

Himeji Castle terletak di bandar Himeji. Himeji Castle adalah  castle yang tercantik di Jepun. Castle ini masih memgekalkan keasliannya yang asal. Kami telah melalui enam station sebelum sampai ke bandar Himeji. 

Stesen-stesen yang kami lalui adalah seperti berikut :

1. Shin Osaka
2. Osaka
3. Amagasaki
4. Kobe
5. Nishi Akashi
6. Hemiji


Perjalanan dari  Shin Osaka ke Himeji

Bangunan Biru-Oren

Perjalanan dengan Shinkansen Bullet train

Bandar Amagasaki

Nishi Akashi

Burung, Gunung dan Padang Rumput

Kereta di bandar Himeji

Taman yang indah di bandar Himeji

Pemandangan Himeji Castle dari Stesen Keretapi Himeji

Penutup lurang Himeji

Pokok Ginkgo sangat sinonim dengan Jepun

Penutup lurang Himeji

34 comments:

  1. menarik sepanjang perjalanan menaiki bullet train ya...pokok ginko yg cntik daunnya....

    ReplyDelete
  2. Misi mencari castle di Nippon...

    ReplyDelete
  3. Himeji?? Errmm, boleh letak dlm wish list ni

    ReplyDelete
  4. pemandangan yang bersih, cantik, maju dan bersejarah... itulah nippon ;3

    ReplyDelete
  5. wah spot yang menyenangkan mas mantap.....

    ReplyDelete
  6. Pemandangan indah-indah banget Pak Lim. Sangat menarik. tapi lebih indah dan menarik lagi kalau ada Pak Lim dan Cinta di Foto itu..hehe.

    ReplyDelete
  7. Seka tengok suasana gambar2 tu... sejuk je nampak.. nyaman & menenangkan.. :)

    ReplyDelete
  8. Penutup lubang mcm tu menarik sgt... patut dicontohi negara kita juga.. :)

    ReplyDelete
  9. cantik2 design penutup manhole di Jepun..

    ReplyDelete
  10. Pokok Ginkgo tu daun2nya bnyk di batang pokok ye...

    ReplyDelete
  11. penutup lurang ke penutup lubang..yg pasti penutup lubang d sana mmg cantik2 design nya kalau kat m'sia mmg x berINOVASI huhuh..jepun..jepun...

    ReplyDelete
  12. dulu JM x pergi Himeji Castle ni kerana travel partner tak minat..pegi OSaka CAstle pun sorang2 itu pun spt lipas kudung janji jejak kaki ke sana ..itu sbb partner travel tu penting perlu cari yg sehati sejiwa

    ReplyDelete
  13. Sangat menarik ........... Makanan kat sini yang halal mudah ke nak dapat MK ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Susah juga. Ada makanan halal tapi kena berusaha mencari. kami bawa bekal je pasal nak jimat masa. masa winter adalah pendek. 4.30 petang dah gelap. Banyak tempat menarik tutup awal.

      Delete
  14. Ok Lya stop dulu nanti ada masa Lya singgah lagi ..tq sudi jugak singgah blog Lya ..Sanghat2 menghargainya ..Happy blogging

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih. Kita bantu membantu antara satu sama lain.

      Delete
  15. Cantik2 gambar penutup lurang tu.
    Yang warna hijau berderet2 tepi jalan tu kon ke? Nampak unik.

    ReplyDelete
  16. sangat menarik.. subhanaALLAH terasa nak pergi sana

    ReplyDelete
  17. Brp jam dr shin osaka ke himeji? Naik jr straight smpaikan? Patot la cntik sngt castle ni... rupanya castle tercntik di jepon... saya bca dr dpn ke blkng MKL... tu yg jd gini. ..hehe

    ReplyDelete
  18. unik lak keta tu . koak je bentuknya ...

    ReplyDelete
  19. unik lak keta tu . kotak je bentuknya ...

    ReplyDelete
  20. i will follow yr itinerary brother.. looks sooo interesting to me..

    btw JR Pass ni one way ke two ways ye brother?

    ReplyDelete
    Replies
    1. JR Pass tak ada limit...boleh guna selagi tempoh tak tamat....laku ikut tempoh tarikh...dan boleh naik train berkali-kali dalam sehari.

      Delete