Monday, 9 February 2015

Konichiwa 18 : Mencari Gion

Hari ini, baru sempat nak update blog. Sibuk bertingkat-tingkat. Malas pun bertingkat-tingkat. Mood hilang ke laut. Entri kali ini adalah tentang mencari Gion. Kalau tak jumpa ,saya akan terus mencari Gion. Mencari Gion adalah salah satu aktiviti yang pasti anda jalankan sekiranya melawat Jepun.

Apa sekali pun dengan mengembara, pengalaman mengembara itu yang mematang dan mendewasakan kita. 

Seperti kata Fatt(Backpacker Busuk)  :  

Sup Ayam Untuk Hati Yang Patah (chicken soup for broken soul) -
Satu pelajaran berguna yang aku dapat dari travel ialah memberi, menerima, melepaskan dan move on. Be in relationship, friendship and ownership. Tiada apa yang kekal. Macam mana kau maintain perasaan untuk tak merasa kecewa, sedih dan terguris adalah satu fasa yg sulit. Tapi bila kau berjaya move on bermakna kau seorang yg kebal.
Insya Allah apa saja yg mendatang selepas itu kau dah tak rasa apa. Sebab hati kau dah jadi batu.
Jadi kawan, apa pun dugaan yg datang, chin up. This too shall pass!

 Lorong demi lorong

 Mencari Gion

 Jalan dan terus jalan mencari Gion

Gion ?

 Cari punya cari sampai ke pintu Gerbang

 Terjumpa payung dan maple

 Jenguk-jenguk ke dalam

 Idea Cinta : Cinta seorang yang kreatif

 Bersama Cinta

Geishaku Sayang

27 comments:

  1. jalan-jalan melalui lorong-lorong di sini, memang seronok..jamu mata..

    ReplyDelete
  2. waaa bestnyer dapat pergi jepun ..anime2.. hehe ..#visit and follow my blog on shukranzahari.blogspot.com . ....Happy blogging

    ReplyDelete
  3. Wah tetiba rindu Gion bila nampak gambar2 ni semua. Kitorang xsempat jumpa geisha haritu. Ada jumpa tapi yang pelesu punya. Haha.

    ReplyDelete
  4. GITU FALSAFAH ORG TRAVEL YA HEBAT SEKALI...APA YG DICARI PASTI DITEMUI...

    ReplyDelete
  5. cantik gambar kat cermin tu...memang kreatif kak Cinta!

    ReplyDelete
  6. Terbaik nasihat di atas tu sahabat.. tunggu anak2 besar sikit.. mmg ada niat juga nak mengembara. Melihat dunia dari mata burung.. :)

    ReplyDelete
  7. Puas tak tengok geisha di Gion?

    Memang kreatif ambil gambar di cermin jalan :)

    ReplyDelete
  8. apa gion ... jalan2 cuci mata ...

    ReplyDelete
  9. Sugoi! Tengok geisha di jalan tu seronoknya :) ., photograph2 entri ni ada beberapa yang saya suka, bolehkah saya save? nak buat desain terkait jepun

    ReplyDelete
  10. perempuan pakai pakai tradisional tu ke Gion ? huhu

    ReplyDelete
  11. Bagus kata kata motivasi pengalaman !!! Tiada yang kekal ...

    Terima kasih berkongsi

    ReplyDelete
  12. Lorong demi lorong ku lalui..kathy nak ikut...hehehehe.

    ReplyDelete
  13. Gion tu Geisha ke Encik Din. Tak berapa nak tangkap. Tapi tempat dalam gambar tu cantiklah. Nak kena masuk dalam travel plan

    ReplyDelete
  14. amboi.. cari geisha.. hahaha

    ReplyDelete
  15. misi mencari Gion..jumpa tak?..ehem ehem..nk buat apa dgn Gion tu Abe MKL hihih

    ReplyDelete
  16. ape?..Geisha ku sayang? kak Cinta!! ce tgk abe MKL nih hihihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah hakikat seorang yang bernama Lelaki..

      Delete
  17. Sudah ada Cinta, Gion masih dicari-cari Pak Lim. Betul kata Mbak JM, setelah ketemu Gion, tuh Gion mau diapain Pak Lim ?? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bro Gunadi firdaus ...persoalan itu terus melayang-layang dalam diri seorang lelaki selalu...

      Delete
  18. Saya x lma kt sini...huhu... x sompek....

    ReplyDelete
  19. Saya dulu bekerja di Kusatsu Shiga, tak jauh dari Kyoto. Selalu juga merempit sekitar Teramachi Gori :)

    ReplyDelete
  20. hehe...malas bertingkat-tingkat ye
    saya pun baru ni rajin balik...hehe

    copp MKL, gion tu nama tempat ke nama orang? =)
    anyway saya suka gambar dekat cermin tu. klasik!

    ReplyDelete