Wednesday, 18 February 2015

Tasik Bera Pahang

Bera Lake 28050 Jerantut, Pahang

Tasik Bera adalah tasik air tawar semula jadi yang terletak di barat daya Pahang. Tasik ini mempunyai takungan air tawar yang terbesar di Malaysia. Justeru itu , telah berjaya mengekalkan ciri-ciri hutan belantara tanah lembap yang unik dan jauh dari pencemaran. Maka,tapak ini adalah rantau tanah lembap pertama di Malaysia sejak tahun 1994 dan mengalir ke Sungai Pahang melalui Sungai Bera.  Kebanyakan kawasan ini dihuni oleh orang asli Semalai. 



 Bersama Cinta dan Naim

 Bersama ayah (79 tahun), Cinta, Naim dan Nasree
 Pokok-pokok kayu yang tinggi-tinggi belaka 

 Jeti untuk menaiki bot

 Laluan Jeti
 Pulau-pulau hutan paya gambut

 Saujana mata memandang

 Izuan, Hanif, Pipah dan Qayum

 Bersama Cinta

 The Pandanus (Screw pines) Swamp
 Kelisa di darat

Bersama ahli-ahli keluarga di sebelah saya

32 comments:

  1. Cantik juga view sekitar Tasik Bera ni. Nampak segak dan anggun masing-masing memakai baju batik dan melayu!

    ReplyDelete
  2. Pergri kenduri kahwin ke en Din...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pi hantar mempelai....anak buah kahwin

      Delete
    2. baru nk tanya abe MKL dan family ke mana sbb semua berpakaian formal dan cantik

      Delete
  3. Assalammuaalaikum... bro khairuddin,

    mselim3 tak pernah lagi gi sini.. kalau dapat gi mesti seronok...

    mselim3

    pls: mselim3 minta maaf dah lama tak visit sini.. sibuk kebelakang nie...

    ReplyDelete
  4. saja nak busy body...abe MKL n family sambut CNY ke?

    ReplyDelete
  5. Bergaya dengan batik dan baju melayu !!!!

    ReplyDelete
  6. besar tasik bera tu kan ... tetiba terfikir , ada tak anaconda di situ ...

    ReplyDelete
  7. Cantiknyaaa tasik bera nanti satu hari kena pergi :D

    ReplyDelete
  8. Ayahnya Pak Lim sudah 79 tahun masih sehat banget.
    Keluarga tiga generasi yang bahagia.

    ReplyDelete
  9. Bergaya sungguh masing2 melawat Tasik Bera... ini bukannya tasik buatan kan? macam tasik Kenyir tu... apa persamaan tasik ni dengan tasik Chini?

    ReplyDelete
  10. Cantik tempat ni Encik Din. Apa boleh buat kat sini selain memancing ye?

    ReplyDelete
  11. Aku orang pahang ni pn xpenah smpai lg..huhu..

    ReplyDelete
  12. tempat sy ni..sungguhpun begitu..nak masuk 30 thun umur ni masih belom pernah sekali ke situ....huhuh

    ReplyDelete
  13. Lama dah tak ke tasik Bera ni. Pernahlah sekali lama dulu.. Cantik gambar2 tu... menarik.. :)

    ReplyDelete
  14. bersama dengan keindahan alam semula jadi kita di tasek bera...pengalaman yg pastinya mengujakan.

    ReplyDelete
  15. memancing best ni..mesti byk ikan..memang cantik photoshoot di sini..

    ReplyDelete
  16. suka tgk pic abe mkl dan kak Cinta hati tu bergambar..ROMANTIKA DI AMOR..ishh..bila turn JM nak bergambar camtu nihhh...ehehe

    ReplyDelete
  17. aloooo x pernah lagi pergi ke sini

    ReplyDelete
  18. berckp ttg tasik bera ni tetiba teringat mata pelajaran geografi.. hehe..

    ReplyDelete
  19. Walaupun saya orang Pahang, tak pernah saya sampai ke sini. :(

    ReplyDelete
  20. Walaupun saya orang Pahang, tak pernah saya sampai ke sini. :(

    ReplyDelete
  21. agak dah ni mesti ada kenduri or something else.. memasing pakai boria..
    boleh buat cover album ehehe..

    ReplyDelete
  22. Berbaju batik berbaju melayu hehe seronok tgk keluarga Mk...mesti seronok jln2 kat sini,..

    ReplyDelete
  23. saya asal pahang pun tak penah sampai lagi tasik bera ni =)

    ReplyDelete