Thursday, 23 April 2015

Koniciwa 19 : Kinkaku-Ji Temple 1

Kinkaku-Ji Temple (Golden Pavillion)

Ohayogozaimasu. Catatan hari ke 3 di bumi Nippon. (12 Dis 2014) 

Entri aku ke Jepun masih belum habis lagi. Sekarang nak teruskan dan biar bernoktah. Selepas dari kiyomizu Temple kami terus naik bas ke Kinkaku-Ji Temple. Direction ke sini telah diberi oleh pegawai i information. Kami suka bertanyakan pegawai i information. Depa memberi maklumat yang sangat lengkap berserta dengan petanya sekali. Kami beli bus tiket kyoto (Kyto City Pass harga 500 yen). kami ambil satu hari sahaja.  Bus tiket boleh juga beli di Family Mart. Tapi peta dan informasi yang lengkap mesti diperolehi dari i information. Pusat i information depa sangat lengkap.    

Entrance Fee ke Golden Pavilion 400 yen. Kami tidak melawat Ginkakuji Temple (Silver Pavillion). Masa mencemburui kami dan adalah kos melepas. Kinkaku-Ji Temple adalah tempat tumpuan pelancungan. Bangunan Golden Pavilion dibina di tengah-tengah tasik dan berwarna keemas-emasan. 



 Laluan masuk

 Masa ini adalah permulaan winter

 Merenung jauh ke masa depan. (Futuristik)

 Pintu Masuk

 Begitu cantiknya pemandangan di sini

 Begitu cantiknya pepohon di kiri kanan

 Seni binaan begitu unik dan menawan

 Cinta hatiku

 Jalan-jalan untuk ke Kaunter Tiket

Kaunter Tiket

 Kinkaku-Ji Temple (Golden Pavillion)

Golden Pavillion adalah salah satu Zen Temple yang terletak di Utara Kyoto yang mana dua tingkat binaan diselaputi dengan dedaun emas. Pavillion ini dikenali sebagai retirement villa kepada Shogun Ashikaga Yoshimitsu.

19 comments:

  1. cantik pemandangan kat sana.. :)

    ReplyDelete
  2. 44 pemenang dicari!!!

    Antara hadiah2 yang bakal dimenangi:
    - Kain Batik Sarawak - 1 pemenang
    - Minyak Angin Aromaterapi Fresh Care / Safe Care / Javaspa - 1 pemenang
    - Pin Shawl - 2 pemenang
    - Blause - 1 pemenang
    - Skirt Labuh Lcyra - 1 pemenang
    - Cash RM30 - 1 pemenang
    - Cash RM10 - 2 pemenang
    - Topup RM10 - 3 pemenang
    - PVC Keychain - 30 pemenang

    Jemput join segmen bagi yang belum join. "SEGMEN : Ucapan Hari Lahir Buat 'Si Lala' Pada 13 Mei" Tq..

    ReplyDelete
  3. wahh...berkilat dari jauh, maklumlah emas...temple2 di Kyoto..unik2 designnya..

    ReplyDelete
  4. wah viewnya indah sungguh... temple utk shogun mestilh cantik bntuknya.

    ReplyDelete
  5. Senibinanya agak simple tapi warna wmas yang membuatkannya menarik....

    ReplyDelete
  6. Masihkah Golden Pavilion ini digunakan untuk beribadat atau hanya untuk lawatan sahaja?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Golden Pavillion digunakan sebagai lawatan sahaja.

      Delete
  7. wah seru banget pak viewnya bagus... semoga bisa sampe situd ah....

    ReplyDelete
  8. Permulaan winter sgt seronok berjalan.. nampak daun2 pokok masih bertahan di sana ye walaupun dah winter. Pasti nyaman suasananya...

    ReplyDelete
  9. Taman taman dan kuil kuil di Jepang sangat indah Pak Lim. punya ciri khas tersendiri. selama di Jepang, Pak Lim pernah lihat org Jepang beribadah di kuil kah ?

    ReplyDelete
  10. emasnya berkilau - kilauan ... kalau kat sini dah jadi mangsa tangan2 gatal tu ... indahnya negara orang ...

    ReplyDelete
  11. gambar tu dah cantik bila abe MKL letak effeck sikit bertambah cantik

    ReplyDelete
  12. adusss gambar semua cecantik.. share la tips Uncle.. banyak kali daaa mintak ni..

    ReplyDelete
  13. Assalam,
    jepun ni kalo moden pun santelk
    kalo traditional pun santek
    memang terer bab2 binaan ni kan3

    ReplyDelete