Friday, 15 May 2015

Lata Medang dan Lubuk Mercu

Daypack at Kuala Kubu Bharu, Selangor Darul Ehsan

The most magnificent waterfall ever. Trekking will take almost 2 and half hours. Use road to Bukit Kutu, after crossing the 2nd bridge (half collapse bridge) turn left, then walk again about 30 mins, turn right, track is not different as the 1st phase, but getting harder at the 2nd phase. Campsite is at lubuk Mercu and later walk to the left of Lubuk Mercu. Waterfall to lata Medang is around 5 - 10 minutes trekking.

www.offdcouch.com
Malaysiawaterfallstravellogue.wordpress.com

Itinenary ke Lata Medang (daypack)
Sabtu,16 may 2015 :

6.30 am - berkumpul di Pekan Kuala Kubu Bharu,Selangor utk bekpes..tapau lunch sekali.

7.00 am - start bergerak ke kg org asli pertak
7.30 am - start trekking ke Lata...kita akan berehat 5 mint mungkin untuk setiap setengah jam.
10 @10.30 am - dijangka tiba di Lata Medang....mandi manda dan makan
2.00 pm - bergerak pulang ke parking
4.00 pm - tiba di parking...balik umah masing-masing

Barang-barang yang perlu dibawa :

1) pakaian trekking yang sesuai..jeans jangan pakai
2) kasut hiking/adidas kampung kalau ada...kalau tidak ada kasut sukan pun boleh...tapi pastikan tapak tidak botak.
3) baju mandi...nak mandi pakai baju trekking tadi pun boleh...selesa atau tidak je la
4) kalau boleh,bawa 1 set persalinan...simpan dalam kereta
5) plastik hitam 2atau  3 helai
6) air minuman at least dlm 2 liter..nak bawa kismis ke,madu ke,coki2 ke,pun boleh
7) headlamp / torchlight with BATTERIES
8) insect repellent/extra stoking/hiking poles/topi/glove/poncho adalah optional....terpulang nak bawa ke tidak

22 comments:

  1. ruginya tak dpat ikut..next time kalau nak ke sini lagi, roger2 saya ya Encik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallaah, akan pergi lagi. Saya akan roger-roger Saudari Zilla.

      Delete
  2. trekking 2 jam setengah nak gi waterfall..mencabar tu..ada half-collapsed bridge lagi...memang cantik waterfall tu..berbaloi..

    ReplyDelete
  3. mesti sejuk air waterfall tu....best2

    ReplyDelete
  4. Fuhh seronoknya dpt bersantai di air terjun mcm org di gambar tu.. best.. :)

    ReplyDelete
  5. banyak juga air terjun kat selangor rupanya ...

    ReplyDelete
  6. cantik tempatnya...santai nikmati indahnya alam

    ReplyDelete
  7. Cantiknya air terjun ni. Sejuk mata memandang.

    ReplyDelete
  8. saya suka air terjun.. Sejuk.. :D

    ReplyDelete
  9. saya suka air terjun.. Sejuk.. :D

    ReplyDelete
  10. nk buat trip ke sini lah...mcm best je

    ReplyDelete
  11. cantiknyaaaaa... tapi sebab kena mendaki mmg CT kena surrender dulu..

    ReplyDelete
  12. Lama tak mandi kt lata... syok..air sejuk...

    ReplyDelete
  13. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  14. Menarik tempat ni..Thanks Sharing Bro MK

    ReplyDelete