Tuesday, 11 August 2015

Malin Kundang di Pantai Air Manis

Padang, Indonesia

Mahasiswa-mahasiswi Universiti Andalas telah dibawa melawat cerita legenda Malin Kundang yang sangat terkenal di Pantai Air Manis yang terletak di Padang. Kaki travel Khairuddin telah pun melawat ke tempat ini. Di Malaysia, cerita legenda ini biasa dikenali sebagai Si Tanggang, anak derhaka.

Alkisah. Malin Kundang telah disumpah menjadi batu oleh ibu kandungnya. Malin, anak lupa daratan dan telah menderhaka kepada ibunya. Pengajaran buat kita, jangan kita sekali sekali menderhaka kepada ibu bapa kita. Kita hanya ada satu ibu dan ayah sahaja. Ibu Ayah adalah keberkatan hidup di muka bumi ini. Bertuah hidup pada mereka yang masih ada ibu ayah. Sayangilah mereka selagi mereka masih bernyawa. 

Kaki travel  adalah seorang ayah. Aku selalu mendoakan kesejahteraan dan kejayaan anak-anak di dunia dan akhirat. Aku sentiasa memaafkan kesalahan dan dosa mereka. Itu adalah doa seorang ayah setiap hari. Aku tidak mengharapkan apa-apa balasan dari anak-anak, hanya ingin melihat mereka berjaya di dunia dan akhirat. Akhirnya, semua anak, cucu cicit masuk ke syurga.

 Naimah bersama-sama rakan-rakan sekuliah di Pantai Manis, Padang

 Begitu dahsyatnya derhaka seorang anak sehingga disumpah menjadi batu

Jangan sekali-sekala menderhaka kepada kedua-dua orang tua kita.

 Tali Kapal

 Lokasi Penceritaan Legenda Malin Kundang

Tubuh badan Malin Kundang

 Melompat berganda keriangan

 Melompat berganda keriangan bersatu hati

 Merenung masa depan. Insyallah semua akan kembali ke tanah air membawa kejayaan.

Wajah Naimah bersama-sama sahabat-sahabatnya

27 comments:

  1. Semoga kita semua berjaya dunia akhirat.
    Semoga Naimah berjaya kuliah di Padang.
    Sukses untuk Pak Lim sekeluarga.

    ReplyDelete
  2. abe MKL hantar anak sambung belajar perubatan di Padang? ...alhamdulillah syukur...semua anak-anak abe MKL berjaya dalam bidang perubatan...Tahniah...sejuk mata memandang

    ReplyDelete
  3. wah!!!!mmg nampak cam jelas ye susuk badan malim kundang tu…menarik gak tempat ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best juga..Legenda yang banyak pengajaran buat kita sebagai umat manusia.

      Delete
  4. dah pernah sampai sini.. memang unik!

    ReplyDelete
  5. TALI KAPAL TU NAMPAK REAL..ASAL SEMULAJADI BEGITU KE?
    SEMOGA NAIMAH SUKSES DLM STUDINYA ..

    ReplyDelete
  6. Memang ada ye tempat Malin Kundang jadi batu tu yer...

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah. Anak Pak Lim semua bijak2 belaka. Bakal ada 2 doctor dalam family kan? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya 5 orang anak. Seorang Farmasi, tiga orang doktor dan seorang anak OKU. Subhanallah. Allahuakbar.

      Delete
  8. teringat SS cerita masa dia berkunjung ke tempat Malin Kundang ni

    ReplyDelete
  9. tak sempat melawat tempat2 menarik di Padang, cuma di airport saja, terus ke Bkt Tinggi..

    ReplyDelete
  10. Semoga mereka berjaya membawa segolong ijazah...

    ReplyDelete
  11. Best nyer ... Menuntut ilmu sambil tu berjalan @ melawat tempat orang ...

    ReplyDelete
  12. fuh, dasyat jugak rupa batu tu... penangan menderhaka kepada orang tua. congrats buat anak2 tuan blog :)

    ReplyDelete
  13. Saya xdapat imagine bntuk sumpahan batu tu..

    ReplyDelete
  14. saya penah terbaca kisah lagenda yang sangat popular tu
    hampir sama dengan cite si tanggang di malaysia
    bezanya di sana ada bukti

    ReplyDelete
  15. hehehe comel la anak Uncle ni.. dia send gambar untuk daddy dia ceritakan di blog..
    ayah CT dulu ada blog untuk spm tapi dia dah resign.. skrang keje dia post gmbr2 dr blog CT kat fesbuk..
    sambil promote blog anak dia kekeke..

    ReplyDelete
  16. Peringatan buat insan.. pengalaman yg menarik dgn kenangan manis.. :)

    ReplyDelete