Tuesday, 27 October 2015

Suggested itinerary for Melbourne trip 2015 for 6 D 5 N

Victoria Summer Trip 2015

Melbourne Tulip Festival 

Salam Kawan-kawan blogger,

Ini adalah sekadar cadangan dalam rangka lawatan ke Melbourne Dis 2015. Juga sempena graduation untuk Nassier Angah.

Melbourne Trip 2015 Itinerary
Date
Activity
14/12/2015
0600: Arrived in Melbourne
1000: City tour – Fed Square, Melbourne Visitor Centre, ACMI, St. Paul Cathedral, Victoria State Library.
1230: Lunch
1330: Melbourne Art Centre Spire
1430: Federation Wharf, Yarra River
1600: St. Kilda Road to St. Kilda Beach
15/12/2015
0630: Monash University Tour
1100: Nassier’s Graduation
1400: Shopping at Springvale & Dandenong
16/12/2015
0600: Great Ocean Road Journey
-        Melba Gully
-        Great Ocean Road Memorial Arch
-        Lorne Beach (Bird watching)
-        The Otway Fly Tree Top
-        Loch Ard Gorge
-        London Bridge, Port Campbell
-        Urquhart Bluff
-        12 Apostles
17/12/2015
0600: Philip Island Adventures
-        Maru Koala and Animal Park
-        Woolamai beach Phillip Island
-        Churchill Island Heritage Farm
-        Phillip Island Circuit
-        Tooradin Village
-        Pannys Phillip Island Chocolate Factory
-        Warrook Farm
-        Chesterfield Farm
-        Sciencework
-        The Nobbies
2030: Penguin Parade @ Sunset
18/12/2015
0630: Melbourne University tour
1100: Etihad Stadium Tour
1230: Lunch
1300: Friday Prayer @ Melbourne Madinah
1500: Parliament House Tour
1600: Melbourne Harbour
19/12/2015
0900: QVM
1100: Melbourne Museum
1400: Shrine of Remembrance
1600: Brighton Beach
2000: Sunset @ Eureka Skydeck
20/12/2015
Leaving Melbourne, Going to Adelaide


Alternatives:
1. Puffing Billy (Wajib)
2. Squeaky Beach, Gippsland

Ini bukan itinerary yang final. Masih perlu baca lagi blog kawan-kawan blogger. Terima kasih kepada blog Jari Manis, Kaki berangan, blog PLM,  dan blog Wanderlust.  Setakat ini, yang saya baca dan akan terus membaca kawan-kawan blogger yang lain. Ada apa-apa cadangan dipersilakan untuk penambahbaikan.

42 comments:

  1. tahniah kpd anak yg bergraduasi..selamat bercuti..

    ReplyDelete
  2. XLAMA LAGI DH NK KE MELBOURNE PULA YA...TAHNIAH KPD ANAK MKL YG BERGRADUASI DI SANA....

    ReplyDelete
  3. wah seronok lah kalau dapat jejalan macam nie...
    teringin...kenapa uncle tak anggar bajet juga..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Belum lagi...itinenary belum lengkap lagi...ada siri atau sambungannya nanti.

      Delete
  4. Wah ada Tulip Festival pada Disember nanti di Melbourne yer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak ada tulip festival pada bulan Dis. Pasal bulan Dis musim panas. Tulip hanya pada musim bunga je..iaitu pada bulan Sept.

      Delete
  5. http://sweetyzhanieyz83.blogspot.my/2015/10/jom-sembang-blogger-hari-2-bersama-44.html

    ReplyDelete
  6. congrats buat anak brother MKL ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-samalah kita berdoa agar nassier akan berjaya dunia akhirat.

      Delete
    2. amin ... semoga anak saya pun berjaya juga macam nassier bila besar nanti :)

      Delete
  7. best la ... anak graduate ibu ayah travel :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah...namun begitu kasih sayang ibu ayah tidak ada penghujungnya buat seorang anak.

      Delete
  8. aktiviti pun macam best semuanya :) ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. masih dalam perancangan. tengah membaca blog orang lain...terutama blog JM, John, PLM, Wanderlust dan lain-lain.

      Delete
  9. Tahniah buat Nassier...abe MKL akan ke Melbourne? bestnya...tapikan JM belum pernah he Melbourne jadinya tiada tips yg dapat di kongsi huhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah akan sampai ke sana nanti teman doakan.

      Delete
  10. the other day, kitorang gi tempat nama dia Pyramid Rock kat Philip Island. cantik jugak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you. Tunggu juga entri Sal tentang Pyramid Rock tu sekiranya ada rezeki teman.

      Delete
  11. Maru tu, kalau abang MKL n family dah pernah tengok kanggaru n koala before, skip pun takpe. Just suggestion.

    ReplyDelete
  12. have fun! kalau sempat, naiklah Puffing Billy Train.

    ReplyDelete
  13. Wow..mantap..anak tuan Klim ka tu..nampak muda belia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq. Doa semoga anak saya berjaya dunia akhirat. Amin. Insyallah.

      Delete
  14. Tuan... anak grad d monash?
    Waaahhh sama lh dgn adik sy.
    Insya Allah we will be there too...

    Campus mana? Caufield ke clayton?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anak saya di Monash. Bidang perubatan.

      Delete
    2. Hope to see you.. tegur-tegur le ye. Adik bidang apa ye ?

      Delete
    3. Clayton ... accountancy.
      Doa2 kn lah dia grad sem ni. Risau juga sbnr nya...

      Her convo on 16th... jom schedule ke GOR sama2 jom...

      Nk g GOR tu plan daily trip drive sendiri ke?

      Delete
    4. Nanti teman fikirkan cadangan nhhas tu. Itinerary masih berubah-ubah. Pasal masih membaca blog-blog kawan kita semua. Itinerary belum final lagi. Plan ke GOR tu daily dan nak drive sendiri. Rombongan kami ada 10 orang.

      Delete
  15. Boleh lah sy tiru itinerary ni ye

    ReplyDelete
  16. Enjoy your trip to melbourne mate...cool and vibrant city..update us later the happenings over there..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq. Will update the latest about melbourne when time premits.

      Delete
  17. Mate, youve been to many places but i aint seeing any post about sabah, my state..come over here mate

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks. I have stayed in Sabah about almost 10 over years there. I love the place very much.

      Delete