Sunday, 22 November 2015

Itinenary OZ : Perth

DAY
TIME

ITENARY




Day 1



Tuesday
(1/4/14)

1
After immigration, proceed to BAYSWATER CAR RENTAL


2
Then proceed to CAVERSHAM WILDLIFE PARK(CWP) (19km from airport),
Info:-
TUMBULGAM FARM SHEEP SHEERING SHOW at 10am, 1pm and 3pm at CWP
- Entrance AUS 25
- Open at 9am
- GPS Coordinat: Lord Street, Whiteman, 6068 ( -31.833524, 115.952877) or
Beechboro Road, Whiteman, 6068 (-31.847378, 115.924681)



3
Proceed to CERVANTES PINNACLES using Brand Highway
Check in at CERVANTES LODGES BACKPACKERS HOTEL (CLBH) (AUS 33 @ RM 97.35)




Day 2

A
CERVANTES PINNACLES (194km about 3hr journey)
Wednesday
(2/4/14)

1
Check out and proceed to NAMBUNG NATIONAL PARK (16km from  CLBH),
PINACLES DESERT (AUS 11 @ RM 34.98/car)


2
Next heading to LACELIN for Sandboarding (82km) about 1hr (through Indian Ocean Drive)
Info:-
-Rental sandboard at Lucky 7 (AUS 10 @ RM 31.80/person)


3
Along the way can see EMU WIND PARK


4
Back to Perth and Check in at BRITANNIA BACKPACKERS HOTEL
















Day 3

B
MANDURAH (70km FROM Perth)
Thursday
(3/4/14)

1


2
Ride a  CANAL ESTUARY& DOLPHIN SPOTTING CRUISE (AUD 28/pax) +Lunch on d Cruise (AUD 12)


3
Shopping at Dolphin Quays


4


5
Visit ABINGDON MINIATURE VILLAGE (entrance AUD 15/pax)


6
Going back to Perth and return car and Check in at BRITANNIA BACKPACKERS HOTEL




Day 4

C
SWANVALLEY (15km from Perth)
Friday
(4/4/14)

1
Visit  Chocolate Factory, Honey Farm, Mondo Nougat
Factory (Close on Monday)


D
FREEMANTLE



MELAWAT MONUMENT HILL, THE ESPLANADE, FISHERMAN HARBOUR,
ROUND HOUSE, CAPPUCINO STRIP, WEEKEND MARKET (E-Shed Market closed at 5pm (Open Friday, Saturday n Sunday)


2
Lunch at Kailis


3
Ride SWAN RIVER CRUISE from Fremantle to Perth


4
Sightseeing at Perth City



1)     SWAN BELL (Head to Murray Street)
Info:-
-           Travel with bus CAT (City Transport Area)
-           Or City Sightseeing Perth Tour bus (AUS 27/day)



2)     KING’S PARK



3)     Old Mill



4)     Harbour Town (Closed at 5.30pm)



5)     Other places such as LOTTERYWEST, FEDERATION WALKWAY melalui BARRACK ARCH, PARLIAMENT HOUSE, BARRACK STREET, JETTY, BELL TOWER


5
Going back to Perth and return car and Check in at BRITANNIA BACKPACKERS HOTEL




Day 5



Saturday
(5/4/14)

1
Checkout and other place to covers


2
Arrived at airport around 2.00pm  and it’s time to bid farewell to Perth!!!...  Had A Warm Welcome Home Girlss...






Kredit : FB Izah Md Nor 

Itinenary ini berguna untuk rujukan sahabat blogger dan saya yang ingin ke Perth 2016. Perth adalah salah satu destinasi pelancungan idaman teman. 







42 comments:

  1. Mmg ada plan nk g perth nk tgk tasik pink tp tggu RM pulih sket dulu laa br syok nk jln2 ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tasik Pink ada juga di Melbourne. Tasik itu hanya ada pada musim panas sahaja.

      Delete
    2. abang MKL nanti jangan lupa amik gambar tasik pink...hari tu kitorang gi tak pink pun

      Delete
    3. Hanya pink pada waktu summer je. Insyallah.

      Delete
  2. Perth memang best, ingin teman nak mengulang sebab ada beberapa tempat yang tak sempat nak cover...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teman baru aje beli tiket promosi ke sana hari ini. Dapat RM748 dua hala.

      Delete
  3. elok bersedia dgn info apa yg patut sebelum ke perth xlama lagi...

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum. Salam kenal. Terima kasih kerana sudi baca & follow blog saya yang tak seberapa itu. Semoga trip encik dan keluarga ke Adelaide Disember ini berjalan lancar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah. Terima kasih atas kunjungan anda. Blog anda banyak membantu kami sekeluarga merancang percutian ke Melbourne dan Adelaide.

      Delete
  5. percutian ke Perth banyak melibatkan nature kan abang MKL..teringin gak nak ke sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang Perth terkenal dengan alam semulajadi Mediterranean.

      Delete
  6. semua lokasi pun destinasi idaman kot ... dah namanya kaki travel kan :)

    ReplyDelete
  7. macam-macam tempat boleh visit ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang banyak tempat boleh dilawat cuma masa je mencemburui kami.

      Delete
  8. Tuan. Apa menarik di perth yg tiada di melben dn sydney?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teman tak pernah sampai ke Perth. Perbezaan besar adalah dari segi iklim. Iklim Perth adalah jenis Mediteranean. Bandar Adelaide dan Perth adalah dua bandaraya di OZ yang mempunyai iklim yang serupa.

      Delete
  9. Salam mesra ;)

    Jemput join giveaway mudah CN ye : http://www.cekgunorazimah.com/2015/10/giveaway-cinta-by-cn.html

    ReplyDelete
  10. Selamat berfoya-foya di perth... hehehe ;3

    ReplyDelete
  11. mudah2an kalo ada rezeki.. ke Perth lah kita ehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Perth antara tempat yang Siti harus letak dalam wishlist.

      Delete
  12. dah dapat tiket murah..bolehlah on itinerary ni..huhu..

    ReplyDelete
  13. wow ke Perth...SYM baru balik....syok dapat baca sambungan mengenai australia nanti

    ReplyDelete
  14. ke perth la pula
    wah...nak ikutlah camni
    best betul rasanya =)

    ReplyDelete
  15. Perth bandar aman dan tenang..nak repeat? x kot

    ReplyDelete
  16. CAVERSHAM WILDLIFE PARK mesti ergi kalau nak guling2 ngan kanggaroo

    ReplyDelete
  17. dulu JM stay kat sini - CERVANTES LODGES BACKPACKERS HOTEL, boleh masak sbb ada dapur

    ReplyDelete
  18. view CERVANTES PINNACLES sangat cantik, mmg perlu sewa kereta jika nak ke sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cadang hendak sewa kereta. Tempat ini telah masuk dalam wish list.

      Delete
  19. luncur pasir di Lancelin...oh kenangan

    ReplyDelete
  20. King's park mesti masuk dalam list

    ReplyDelete
  21. found that this is interesting iti to use as a reference.

    kinda excited to get to perth :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh rujuk itinerary ni sebagai reference bila kat Perth nanti kan bro ? hehe

      Delete