Sunday, 8 November 2015

Keperluan Asas Mendaki Daypack atau Camping

" Achievement is not only conquered the Mountain"

Take a photo, left a footprint : Irau

Untuk peringatan dan makluman pada semua..
Senarai Keperluan Asas Mendaki..(daypack)
1. Bag daypack.(mesti)
2. Headlamp & Bateri spare Headlamp kena test dulu sama ada ok ke tak..ini Wajib walaupun kita tidak
bermalam.
3. Baju hujan (perlu standby)
4. Makanan sendiri (wajib) * lunch di puncak
5. Minuman sendiri (wajib) * 1.5 liter minimum
6. Energy food eg.power bar Kurma.
7. Energy drink eg.gatorade
8. Garam ORS utk elak Cramp dan kembali kan tenaga
9. Ubatan peribadi (wajib)
10.Analgesic cream untuk lenguh-lenguh eg.deep heat, Deep cool, Flanil,Menzza
11. Glove (jika perlu)
12. Stokin yang sesuai..
13. Kasut / Kasut trail / Kasut getah
14. Tisu / Wet tissue * lepas guna wet tissue jangan buang merata-rata, sebab wet tissue tidak akan  mereput.
15. Tali (jika perlu)
16 Pisau / Parang (bawa jika ada)
17.Wisel (bawa jika ada)
18.Sabun 999 untuk elak pacat
19. Baju dan seluar spare (tinggal dalam kereta)
20. Plastik sampah, beg-beg plastik.
21. Lighter walaupun tidak merokok
22.Walking stick perlu jika nak jaga lutut/kaki
Barang-barang di atas merupakan keperluan asas hiking sama ada daypack atau camping..


48 comments:

  1. nice sharing ... untuk kaki camping :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Juga untuk daypack mendaki gunung atau bukit.

      Delete
    2. daypack pun perlu semua tu yer? ... jenuh angkat bet naik turun bukit :)

      Delete
    3. Bergantung kepada cita rasa seseorang.

      Delete
  2. banyak juga barang penting yang nak disediakan ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada juga barang-barang yang tidak diperlukan. Ikut citrasa masing-masing.

      Delete
  3. tips no 19 tu baru tau ... dulu time remaja pergi hiking bawa barang ikut suka ajer, leader kan ada :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entri ini juga sebagai peringatan buat saya...Senarai semak yang penting.

      Delete
    2. ni mesti brother MKL nak pergi hiking ni ... nak pergi mana tu? :)

      Delete
    3. Bercadang hendak sama ada ke Irau atau Gunung Angsi.

      Delete
  4. Ni keperluan asa mendaki je kan so sleeping bag no include lah eh...byk tu nk bawak penuh bagpack...dh lama x mendaki...rasa stamina dah merudum!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya betul tu jm..itu semua perkara asas kena byak..
      pling penting bwa candy bar nak energy balik tnaga..penting tu..
      nice sharing bro.. so at lease..mendki day trips pun.. kna bwa brg2 tu

      Delete
  5. persediaan penting sebelum mulakan aktiviti yg mencabar kekuatan minda n fizikal...masa sekolah dulu pernah daki bukit pelindung di Kuantan menuruninya hingga tepi laut n jalan kaki hingga Berserah...jauh juga sebelum dpt naik bas pulang ke asrama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kenangan yang manis tak lekang dek hujan dan masa.

      Delete
  6. wah sempurna..memang terbaik sifu traveling kita tuan Mklim

    ReplyDelete
  7. Yg minat mndki dapat info yg sngat bguna... nice

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih kerana singgah. Lama juga tak nampak tuan berblogging.

      Delete
  8. thank you! hehe boleh save list ni bila nak guna utk hiking :D

    ReplyDelete
  9. banyak juga ya brg2 yg kena disediakan...

    ReplyDelete
  10. Perlengkapan mendaki paket lengkap Pak Lim. Aku kalau daypack ngak selengkap itu..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keprluan bila dah selalu mendaki bukit atau gunung.

      Delete
  11. Salam singgah sini....wahh...banyak juga ni barang persediaan kalau nak mendaki...kalau yang kaki mendaki ni satu info yang berguna buat mereka...

    ReplyDelete
  12. hi bruh ☺
    I'm newbie and please support me
    smartiesmoo.blogspot.kr

    ReplyDelete
  13. No. 23... Barang yang lepas usah dikenang... He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu yang tergelak terbahak-bahas. Anda penuh dengan sense of humor. Tahniah.

      Delete
    2. Haha.... sss... tersama pulak komain kita...

      Delete
  14. baru tahu sabun 999 boleh elak pacat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang berkesan sekali..Teman guna sekali pergi ke tempat yang berpacat.

      Delete
  15. Barang yang lepas usah dikenang ...

    Haha...

    Bagus list ni.... utk nxt trip yg teda ku ketahui bila...

    Lama x mendaki dah... daki tangga pejabat pun malas...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mendaki...10,000 langkah setiap hari wajib demi kesihatan diri sendiri.

      Delete
  16. Apapun, yg penting air minum kena cukup no matter what...hehe... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Peringatan yang baik demi kesihatan diri sendiri.

      Delete
  17. terima kasih atas info ini bro MKL

    ReplyDelete
  18. mak ai! banyak juga nak kena bawa
    saya surrender awal2 =)

    ReplyDelete
  19. Banyak juga yang kena bawa ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untuk peringatan
      Jgn lupa.Keperluan asas Mendaki..
      1.Kasut dan pakaian yg
      sesuai
      2.Air minuman secukupnya
      sekurang kurangnya 3ltr.
      3.Air tenaga eg. Gatorate,
      100plus, air ORS,
      4.makanan tenaga eg.Power bar, gel. Kurma dll
      5. Makanan kudapan, eg.
      kacang, biscuit.dll
      6. Makanan utk lunch..
      7. Ubatan, cream utk
      lenguh2 dsb..
      8. Rain coat,
      9. Walking Stick
      10.Wisel
      11.parang / pisau
      12.camera,
      13. H/P plus powerbank
      14.glove jika perlu.
      15.pakaian persalinan
      (tinggal kat kete)
      16. Headlamp(mesti ada
      Walaupun kita tsk gerak
      waktu mlm.) dgn spare
      Bateri..test lampu dulu
      sebelum bawa..
      17. Sabun 999
      Ada apa apa.lagi nak tambah...dipersilakan..

      Delete
  20. teringin nk camping... xda geng plak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba join group hiking and camping dalam fb.

      Delete
  21. tips2 menarik dan berguna untuk kaki kaki hiking..

    ReplyDelete
  22. Petua2 Hiking – Dari 25 tahun Pengalaman (Photo2 sebagai hiasan sja)
    1) Sebelum msuk hutan pasang niat … “Aku beriadah kerana utk menerokai keagungan “Ciptaan Allah” dan tiada yg lebih dr itu....." Nabi saw juga beriadah (memanah, gusti, berenang, menunggang kuda & lln2 adalah kegemaran nabi saw)
    2) Jgn "Rosakkan Alam" dgn membuang najis didalm sungai, buang sampah merata2 & jika tiada keperluan jgn sengaja menebang pokok & tumbuhan2 lain (Al Qashash, Ayat 77)
    3) Jangan takbur atau ckp beso.
    4) Jgn bwak barangan yg x perlu. Ada org bwak cermin dinding, teddy bear .... hahaha
    5) Tanam barang2 makanan di setiap camp site utk meringankn beban (utk dimakan waktu turun nnti)
    6) Apabila ada gangguan baca “Auzubil kalimatillah hit tam mah… minz syarima kholaq”
    7) Bwa wisel utk emergency…. Jgn sekali2 jerit. Kalo jerit nnti kok ada jin2 yg jwab. hahaha
    8) Sebelum psang tent “lihat dahulu" diatas pkok kot2 kalo ada dahan2 yg reput/mati yg kemungkinan akn jatuh menimpa tent anda.
    9) Di puncak ... kalo ada petir/kilat jgn dduk/sandar dlm tent yg basah….. kerana air adalah “good conductor of electricity”
    10) Jgn kedekut dgn kengkawan…. Share apa2 sja yg anda bwa… biskut, coklat & lln2. Sbb kalo anda dlm kesusahan kengkawan jgak yg bakal menolong anda nnti.
    11) Kekalkan warisan… Jgn bwak balik sebarang objek mcm batu2, bunga & lln2. “Leave no Trace… Leave nothing but memories & photos”

    Petua ini adalah dari Cekelat Angin (FB)

    ReplyDelete