Thursday, 4 February 2016

Tips jimat apabila ke Lombok

Assalammualaikum. Lombok antara destinasi pelancongan yang terkenal di Indonesia.
I love Lombok.

TANJONG ANN

LAMBANG 1000 MASJID DI LOMBOK 

Antara 10 tips jimat ketika di Lombok adalah seperti berikut :

1. Naik public boat untuk ke Gili Trawangan. Public boat baru 15k setiap orang, speed boat 450K++ per boat.


2. Tempah transport awal untuk mengelakkan kena cas mahal bila cari di sana . Average untuk sewa MPV(6 orang) bersama driver, sehari 500-600K sahaja( 12 jam sehari) . Van dalam 800K-1Juta . Kalau mahal boleh cari driver lain. Boleh cuba kalau nak naik bas di sana.


3. Purata harga hotel di sana adalah  dalam lingkungan 150K-250K(2 orang) sahaja, walk in cari hotel yg murah sampai jumpa. Gili trawangan pun boleh dapat.


4. Kalau ke bendang kelambu, boleh ambil tiket masuk tanpa guide, kalau dengan guide dalam 80K per orang , kalau yang biasa tak salah dalam 20k sahaja.

5. Tanjung Ann dan Pantai Batu Payung, boleh jalan kaki , tak ambil boat pun tak apa, harga boat sekitar 400K.

6. Pulau Kenawa, harga boat dalam 350K pergi dan balik walaupun bermalam di pulau. Snorkelling di sini free sahaja.

7. Tiu Kelep & Sendang Gile, boleh masuk tanpa guide sebab dah ada laluan. 20K tiket masuk air terjun.

8. Pantai Kuta, kalau menginap di Pantai Kuta, boleh sewa moto untuk kawasan sekitar Pantai Batu Payung,Tanjung Ann & Bukit Merese, jimat kos pengangkutan.tak salah dalam 50k sehari.

9. Souvenir murah di Sengigi, kalau beli yang tepi jalan, boleh mintak diskaun banyak dari harga asal. 

10. Bukit Pengasingan, boleh naik sendiri tanpa guide 
.

Rancang awal destinasi anda . Pastikan tak terlebih bajet.

Tips ni hanya untuk yang nak jimatkan kos. 



Antara persoalan yang sering ditanya adalah seperti berikut :

1. Cara-cara ke Kenawa Island dengan satu malam camping di sana.

     i) Pergi ke pelabuhan kayangan untuk ke Kenawa Island. Dari situ, ambil feri untuk ke Jeti Pota Tano 20K tiket feri (2 Jam).Bila turun dari jeti, sudah ada bot menunggu untuk ke Kenawa.
      ii) Khemah boleh sewa dengan driver kereta yang membawa kita, kalau snorkles boleh sewa debgab orang yang membawa bot. 
      iii) Satu Khemah dalam 50k hingga 100k perkhemah.
      iv) Untuk ke pelabuhan kayangan, selalu naik teksi atau kereta sewa. Bas pun ada.

2.  Bukit pengasingan area sembalun, jauh dari Senggigi. Kena naik kereta. Bukit pengasingan satu kawasan apabila kita mendaki Mt Rinjani.


3. Rate transport in Lombok

 Dayat Lombok Click Holiday

4. Snorkelling free di Kenawa, di gili trawangan 100k per orang  dan pink beach 1 juta per boat.

5. Tip tambahan tentang supir. 
    (a)  Mohon buat perjanjian sebelum ke lombok seperti kawasan yang ingin dilawati. Takut supir tak tahu atau nanti kita terpaksa google map.
    (b)  Masukkan harga sewa mobil sekali minyak dan harga pakir. 
    (c)  Tanggungan makan minum supir sama ada sendirian atau ditanggung. Terpulang.
    (d)  Jangan kasi wang sewa kereta dan caj supir pada awal liburan. Buat bayaran selepas liburan. Mungkin kalau ada kawasan yang tidak dilawati boleh ditolak dari caj sewaan tadi.

Kawan-kawan blogger yang lain boleh turut menyumbangkan idea tentang tips jimat apabila ke Lombok.

Kredit :  Muhammad Ridzuan (fb)

52 comments:

  1. terima kasih berkongsi tips..cantik view di Lombok n Gili Trawangan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang asli dan terpelihara view di Lombok dan Gili Trawangan

      Delete
    2. Kak nohas kalau g lombok nk ikut tau

      Delete
  2. bestnya kalau dapat pergi lombok..huhu

    ReplyDelete
  3. Lombok nampak picnya sgt cantik tempatnya...sesuai utk dilawati.

    ReplyDelete
  4. Lombok mmg cantik... klau agrn duit malaysia berapa ye ?

    Perghhh terliur tgh.. mesti kenyang

    selamat bercuti semua !!

    Jom vote blog acik di MSMW 2016 : Cara mengundi di sini

    ReplyDelete
  5. cantiknya ... masjid tu pun tersergam cantik

    ReplyDelete
  6. mahalnya harga transport, ratus ribu kot tu hehehe :p

    ReplyDelete
  7. "Jangan kasi wang sewa kereta dan caj supir pada awal liburan" ... ada supir yang cabut lari ke kalau dibayar awal? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takut depa tidak memberi perkhidmatan yang sepatutnya. Boleh kita bertegas lagi dengan depa sekiranya tidak menepati seperti yang telah dijanjikan.

      Delete
  8. Lombok cantik! Thanks for sharing MKL! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lombok antara tempat yang wajib kita kunjungi sebelum kita meninggalkan bumi ini.

      Delete
  9. Ranai jugak blogger yg dah pergi ke Lombok..
    Macam teringin pulak nak pergi..
    Pic cantk2 kat situ..

    ReplyDelete
  10. Tuan mkl... maldives pulak...

    ReplyDelete
  11. Replies
    1. Tq. Semoga tahun 2016 membawa tuah dan berkat buat rakyat Malaysia.

      Delete
  12. kat indonesia banyak tempat scenery yg cantik2 kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang banyak tempat di sana yang cantik dan menakjubkan.

      Delete
  13. Nanti nak ajak adik ipar jadi guide untuk ke sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semoga dipermudahkan segala urusan Oleh Allah. Insyallah.

      Delete
  14. best sangat kakitravelkhairuddin
    Salam kenal ...wow...bestnya klu dpt bcuti kat sini,

    read balek ya lake toba tour package

    ReplyDelete
  15. Replies
    1. Thank you...ada masa insyallah teman akan melawat blog anda.

      Delete
  16. Pernah sekali je menjejakan kaki ke lombok. Itupun hampir 15 tahun lalu... pastinya banyk berubah. Bagus tips jimat bajet ni... Thanks sharing sahabat... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semoga anda dapat ke Lombok lagi. Insyallah.

      Delete
  17. salam brother..

    i teringin nak ke sini. tapi rege ticket macam tak turun2 lah kan... i dah bookmark yg N3 ni. nnt boleh refer sini.

    ReplyDelete
  18. lombok mmg cantik kan En.khairuddin walaupun masih xberkesempatan ke sana.. Tgk gambar fuhhhh... Tapi ad baca kat fb kalau tersalah pilih tokan2 boat diorag cas mahal siap ugut nak tinggal kat tengah laut kalau taknak bayar lebih.. Seram.. Nice tips Btw... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang..itu kisah benar. Semoga kita dijauhi dari segala malapetaka dan bencana semasa di rantau orang.

      Delete
  19. dah sampai lombok , bolehlah singgah ke bali ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lombok & Bali adalah dua serangkai. Lombok belum lagi tercemar dek pembangunan manusia.

      Delete
  20. alhamdulillah terima kasih kepada tuan rumah atas perkongsian :)

    ReplyDelete
  21. Indah pemandangannya tak seindah namanya..Subhanallah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keindahan yang tak tergambar...Allahuakbar. Begitu indah dan sempurnanya ciptaan Allah.

      Delete
  22. Wah ada tips lagi ni..boleh refer sini kalai nak g sana..Thanks Bro MK

    ReplyDelete
  23. Kalau dari sengigi Nk ke batu payung kene naik boat ke?

    ReplyDelete