Sunday, 28 February 2016

Itinenary HACAW di Air Terjun Jerangkang Maran, Pahang.

Salam Sahabat blogger, 
Saya membantu sahabat saya, Farhan Abdul Rahim promote program di Air terjun Jerangkang, Maran, Pahang.
invisionfree.com
Event Penyampaian hadiah likes terbanyak HACAW (Hiking and Camping Around The World)
Tarikh : 12hb dan 13hb March 2016
Lokasi : Air Terjun Jerangkang, Maran, Pahang.

Pakej termasuk
Aktiviti
Waterfall Abseiling
Monkey Zipline
Flying Fox
ATV Fun Ride
Waterfall Trekking
4WD dari Masjid Kg. Paya Bungor. ke Air Terjun Jerangkang pergi balik

Set Makanan

Sabtu 12.3.2016
Lunch
Nasi putih
Daging Salai Masak lemak Cili Api
Kobis Goreng
Ikan masin, Ulam dan Sambal Belacan
Buah Buahan dan Air Minuman
Dinner
Kambing Bakar dalam tanah
Set Nasi Arab
Ayam Bakar
Sausage, jagung bakar, kentang bakar
Salad garden dan buah serta air minuman
Blackpepper sauce dan mint sauce

13.2.2016 Ahad
Breakfast
Nasi Goreng
Sandwich Telur
Cekodok
Minuman Panas
Lunch
Nasi putih
Ikan dorry sweet sour
Creamy Salted Egg Prawn
Kailan Oyster Sauce
Buah dan Air Minuman

Makanan ringan disediakan
Baju T Shirt Dry Fit HACAW
Harga Pakej RM120.00

Penyertaan boleh dibuat dgn hubungi :
Noriza Yusoff Ali 013 930 9038
Nur Alya Abdullah 017 344 9343
Sertakan slip pembayaran dan detail seperti
Nama:
No IC
No Telephone
Alamat
Nama Waris
No Contact Waris
Size baju

Peserta hendaklah membawa
Tent atau hammock sendiri
Memakai attire hiking yg sesuai
Ubat persendirian seperti asma
Peralatan makan dan minum sendiri


Sabtu 12 March 2016
12am Berkumpul di Parking Stesyen LRT Gombak
Contact Loe Far Cruel Zaza Zaza
3am Berhenti RNR Temerloh utk Sarapan (Sendiri2)
5am Tiba di Masjid Paya Rambutan, Solat Subuh, Sarapan dan packing.
6.30am 1 Trip Masuk
8.30am 2nd Trip Masuk
( Kepada yang terlewat )
10.30am Briefing Dato Loe
11am 1st Session Activity
( ATV RIde, Waterfall Abseiling, Monkey Zipline, Flying Fox )
1pm Lunch, Solat Zuhur
2.30pm 2nd Session Activity, 1st Session trip waterfall trekking
4.30pm Solat Asar, aktiviti bebas
6pm BBQ Dinner
9pm welcome speech, sponsor, penyampaian hadiah, cabutan bertuah
11pm Layan Movie

Sunday 13 MArch 2016
6am Solat Subuh
8am Breakfast. Zumba ( Kepada siapa yang ingin join )
8.30am 3rd Session Activity,2nd Trip Waterfalls trekking
11.00am Lunch
1pm Solat Zuhur, Packing
2.30pm Bersurai
Untuk pemenang dan sponsor adalah percuma
Tarikh Tutup Penyertaan pada 8hb March 2016.Penyertaan dibuka utk 40 org terawal sahaja

Kata sahabat seat limited. Hanya yang telah membuat pembayaran sahaja akan diambil kira. Untuk no. akaun atau pertanyaan boleh hubungi contact person di atas. 
Read more ...

Thursday, 25 February 2016

Segmen Bloglist Azhafizah.com Mar & Apr 2016

Tak lama nak masuk bulan March, makanya senarai bloglist untuk January & February akan bertukar bila masuk bulan March. So nak cari bloglist baru untuk March dan April. Jemput sertai Segmen Bloglist Azhafizah.com Mar & Apr 2016.
Klik banner untuk sertai  Segmen Bloglist Azhafizah.com Mar & Apr 2016
Segmen simple sangat. Cuma perlu buat entry dan copy & paste je. Pemilihan 10 blog melalui random.org.

TAMAT : 28 FEBRUARY 2016

Langkah Penyertaan Segmen
1. Buat entry bertajuk : Segmen Bloglist Azhafizah.com Mar & Apr 2016
2. Copy & paste coding dalam kotak bawah ni di ruangan HTML entry
3. Publish dan tinggalkan link entry dalam kotak komen di entry asal Segmen Bloglist Azhafizah.com Mar & Apr 2016

Terima kasih atas sokongan semua ^__^
Read more ...

Monday, 22 February 2016

Beirut Gunung Liang

Nassier bergambar di hadapan beirut puncak Gunung Liang Timur pada waktu subuh
"Beirut" adalah besi yang berbentuk segi tiga yang berada di puncak. Beirut adalah struktur yang dibina sebagai penanda puncak atau poin tertinggi.

Beirut berasal daripada perkataan "Biroute" dalam bahasa Perancis. "Biroute" bermaksud "windsock" atau stokin angin. "Windsock" ini telah menjadi amalan penjelajah dahulu. Mereka akan memasang "windsock" di puncak tertinggi yang telah dicapai.

Harus diingat bahawa tidak semua gunung mempunyai beirut sebagai penanda puncak. Ada yang hanya mempunyai batu penanda kawasan dan sempadan. Pada masa kini, ada yang telah meletak papan tanda sebagai poin tertinggi.

Gambar di atas adalah beirut Puncak Gunung Liang Barat yang berada pada ketinggian 1933 meter atau 6342 kaki dari paras laut.


Read more ...

Friday, 19 February 2016

Shanghai Scams

Shanghai Bund

Pudong area over Bund Shanghai : www.mildchina.com



Shanghai Scams
When travel always remember avoid scams
it happens everywhere. any part of the world


I.m kept this memory since 2008 but just a reminder .awareness
my story is as short as it should be

My 1st china travel is to Hangzhou/shanghai .it was then AirAsia start to go to Hangzhou and my friend and I bought the tickets.merely around RM600 return.
and once we reach hotel in Nanjing road, Shanghai at night from Hangzhou.it was 10.00 pm.quite cold considering is winter with no snow
Shanghai rarely had snow.once in 5 years perhaps

so we put our belongings in the room.watching china military drama then we going out around 12.00 am
just want to see the city at night

then the real story begins
we are being following by this lady.
massage.massage good for your feet.cheaper.50 yuan only
she said

she follows up and keep following until I said oK.foot massages (I.ve always take foot massage when I go to Bangkok.rest my feet so I assume is same as in Shanghai)
then my friend says..I.m going to hotel.tired which left me alone in a middle of our journey
as such period I follow the lady.we went to one shoplot nearby and she takes me to 2nd floor
and theres a girl going to give foot massage.then we talk.I sense that in the table there are many wine.beer in glasses that I assume is from customers before that
however things change after 30 minutes.when she shows the bill
6120 Yuan if I can remember
what I don't drink anything.just massage
if was then a few big size chinaman comes.gangster.mafia.whatever looks at me and threatened to beat me
and I had left with no choice.although I.m begging.begging .no use
I have to pay the bills in which I pay via credit card
being cheat by 3000 over ringgit in 1st day in china.bad.bad luck and at that time I don't know we can report to credit card so that the transaction can b cancelled
however our trip to China is another 6 more days which I try to be calm to not worrying my friend and rosak ana punya journey
* i'm keeping this secret for many years ahead as its a bit personal.however nowadays there are many scams that appearance in travel blog therefore this is a reminder to all of us if we visit Shanghai

Kredit Amirul Ahmad fb
Read more ...

Sunday, 14 February 2016

Tips untuk pengguna ERL : KLIA Ekspres Fares

Salam.. Cara hendak ke airport from KL? Naik ERL or Bus? Bus murah. Lebih kurang RM11 dari KL Sentral.

Ada beberapa tip untuk penguna ERL.
Sekarang sama ada transit atau pun tidak transit harga tiket adalah RM55.


Anda boleh jimat separuh daripada harga tiket RM55.

Dari KLIA / KLSENTRAL 
Beli tiket ke Salak Tinggi untuk RM4.90 .
Dari Salak tinggi beli tiket to KL sentral untuk RM18.30. 
Jumlah hangus RM23.20


Atau
Beli tiket ke Putrajaya untuk RM9.40. Dari situ beli tiket ke KL Sentral untuk RM14 
Jumlah hangus RM23.40

Jimat sikit tetapi naik bas lagi jimat.

Tips yang lain. Guna Touch & Go jimat 10% diskaun. Ada juga diskaun bila pakai kad Siswa1 Malaysia dan tunjuk IC kita sekali.
🏻


Kredit : Ir Nadira Chua (fb)
Read more ...

Thursday, 11 February 2016

ltinenary Mendaki Gunung Liang


Hikers UPSI Mount Liang, 6343 Feet (1933 m). Distance : 9.4 km. Naik : 5-7 jam. Turun : 4-6 jam.




12 Februari 2016 (Jumaat)
9.00 am-Taklimat Persediaan dan agihan Item Pendakian
-Agihan kumpulan
-Agihan Khemah, Flysheet & item teknikal perkhemahan
-Agihan bahan mentah makanan
-Lantikan Ketua Darjah
-Semakan Item Checklist Overall
-Taklimat Safety & Tips
-Semakan Senarai Peserta, Insurans, List makluman ke Balai Polis
-Question & Answer Session


13 Februari 2016
Brekfes Sendiri yg heavy.
-6.30am Berkumpul di Foyer Canselori UPSI dan Bertolak ke Kpg. Sg. Dara
-7.15am Tiba di Kpg. Sg. Dara
-7.30-8.00am Bacaan Doa Untuk Memulakan Pendakian
-10.00am Tiba di Lubuk Hantu dan rehat/Solat Zohor
-11.30pm Sambung Pendakian ke Tapak Perkhemahan(7-Eleven)
-3.30/4.00pm Tiba di 7 Eleven dan menyiapkan tapak perkhemahan
-Menyediakan makan malam dan sesi santai.
-10.00pm tidur/Rehat


14 Februari 2016
-4.00am Bangun pagi dan bersiap untuk Pendakian ke puncak Gunung Liang
-4.30am Memulakan pendakian(Bawa Air dan energy food sahaja)
-6.30am Tiba di Puncak Gunung Liang Timur. Rehat, Solat subuh dah menunggu matahari naik.
πŸŒ„πŸŒ„πŸŒ„πŸŒ„πŸŒ„πŸŒ„πŸŒ„πŸŒ„πŸŒ„πŸŒ„πŸŒ„πŸŒ„πŸŒ„
Bergerak ke Puncak Liang Barat(Optional)
8.00am Turun ke Tapak Perkhemahan (7 Eleven)
10.00am Tiba di 7 Eleven. Rehat & Solat Zohor
11.30am Bertolak turun ke Lubuk Hantu 
3.30pm Tiba di Lubuk Hantu dan berehat
4.30pm Bertolak turun ke Kpg . Sg. Dara
6.30pm Tiba di Sg. Dara, Berehat 
7.00pm Bersurai.

πŸ”΄
PERGERAKAN SABTU 13 FEB 2016
6.30am Peserta Menaiki Coaster dan 2 buah 4WD di Hentian Bas Depan Auditorium
7.00am Dijangka tiba di pinggir jalan Kampung Sg. Dara
7.00-7.30am Ulang-alik dgn 4WD ke pintu masuk Hutan Simpan (800-900meter dari pinggir jalan raya)
7.45am Final Check Equipment
8.00 am-Pimpinan Doa Selamat oleh Ustaz Majdan
8.05 am Peserta memulakan Pendakian.
Read more ...

Thursday, 4 February 2016

Tips jimat apabila ke Lombok

Assalammualaikum. Lombok antara destinasi pelancongan yang terkenal di Indonesia.
I love Lombok.

TANJONG ANN

LAMBANG 1000 MASJID DI LOMBOK 

Antara 10 tips jimat ketika di Lombok adalah seperti berikut :

1. Naik public boat untuk ke Gili Trawangan. Public boat baru 15k setiap orang, speed boat 450K++ per boat.


2. Tempah transport awal untuk mengelakkan kena cas mahal bila cari di sana . Average untuk sewa MPV(6 orang) bersama driver, sehari 500-600K sahaja( 12 jam sehari) . Van dalam 800K-1Juta . Kalau mahal boleh cari driver lain. Boleh cuba kalau nak naik bas di sana.


3. Purata harga hotel di sana adalah  dalam lingkungan 150K-250K(2 orang) sahaja, walk in cari hotel yg murah sampai jumpa. Gili trawangan pun boleh dapat.


4. Kalau ke bendang kelambu, boleh ambil tiket masuk tanpa guide, kalau dengan guide dalam 80K per orang , kalau yang biasa tak salah dalam 20k sahaja.

5. Tanjung Ann dan Pantai Batu Payung, boleh jalan kaki , tak ambil boat pun tak apa, harga boat sekitar 400K.

6. Pulau Kenawa, harga boat dalam 350K pergi dan balik walaupun bermalam di pulau. Snorkelling di sini free sahaja.

7. Tiu Kelep & Sendang Gile, boleh masuk tanpa guide sebab dah ada laluan. 20K tiket masuk air terjun.

8. Pantai Kuta, kalau menginap di Pantai Kuta, boleh sewa moto untuk kawasan sekitar Pantai Batu Payung,Tanjung Ann & Bukit Merese, jimat kos pengangkutan.tak salah dalam 50k sehari.

9. Souvenir murah di Sengigi, kalau beli yang tepi jalan, boleh mintak diskaun banyak dari harga asal. 

10. Bukit Pengasingan, boleh naik sendiri tanpa guide 
.

Rancang awal destinasi anda . Pastikan tak terlebih bajet.

Tips ni hanya untuk yang nak jimatkan kos. 



Antara persoalan yang sering ditanya adalah seperti berikut :

1. Cara-cara ke Kenawa Island dengan satu malam camping di sana.

     i) Pergi ke pelabuhan kayangan untuk ke Kenawa Island. Dari situ, ambil feri untuk ke Jeti Pota Tano 20K tiket feri (2 Jam).Bila turun dari jeti, sudah ada bot menunggu untuk ke Kenawa.
      ii) Khemah boleh sewa dengan driver kereta yang membawa kita, kalau snorkles boleh sewa debgab orang yang membawa bot. 
      iii) Satu Khemah dalam 50k hingga 100k perkhemah.
      iv) Untuk ke pelabuhan kayangan, selalu naik teksi atau kereta sewa. Bas pun ada.

2.  Bukit pengasingan area sembalun, jauh dari Senggigi. Kena naik kereta. Bukit pengasingan satu kawasan apabila kita mendaki Mt Rinjani.


3. Rate transport in Lombok

 Dayat Lombok Click Holiday

4. Snorkelling free di Kenawa, di gili trawangan 100k per orang  dan pink beach 1 juta per boat.

5. Tip tambahan tentang supir. 
    (a)  Mohon buat perjanjian sebelum ke lombok seperti kawasan yang ingin dilawati. Takut supir tak tahu atau nanti kita terpaksa google map.
    (b)  Masukkan harga sewa mobil sekali minyak dan harga pakir. 
    (c)  Tanggungan makan minum supir sama ada sendirian atau ditanggung. Terpulang.
    (d)  Jangan kasi wang sewa kereta dan caj supir pada awal liburan. Buat bayaran selepas liburan. Mungkin kalau ada kawasan yang tidak dilawati boleh ditolak dari caj sewaan tadi.

Kawan-kawan blogger yang lain boleh turut menyumbangkan idea tentang tips jimat apabila ke Lombok.

Kredit :  Muhammad Ridzuan (fb)
Read more ...