Friday, 10 March 2017

Dog Rock,Albany

Assalamualaikum dan salam sejahtera..nak berkongsi pengalaman dengan kawan-kawan semasa kunjungan saya ke Perth bulan sept 2016..tak pernah menyesal pergi Perth dek kerana keindahan alam semulajadinya.
Cinta dan Dog Rock,Albany.

Semasa kunjungan saya ke Perth spring 2016, saya telah pergi ke Albany..Albany sebuah daerah yang agak jauh dari bandar Perth, kira-kira 6 jam pemanduan cara rakyat Perth bukan rakyat Malaysia kahkahkah
Sesudah subuh sebelum kami bertolak ke Esperance, sempat kami singgah di mercu tanda yang terkenal di sini iaitu DOG ROCK..batu semulajadi yang berbentuk kepala anjing
Dog Rock terletak betul-betul di tepi jalan besar di tengah-tengah bandar Albany..pernah ada cadangan untuk meletupkan Dog Rock untuk melebarkan jalan tetapi mendapat bantahan daripada orang ramai
Bentuknya yang besar dan kedudukannya yang terletak di tepi jalan menyebabkan ia dilabelkan sebagai berbahaya..sebagai langkah keselamatan, pihak berkuasa mengecat kolar putih di bahagian bawah Dog Rock untuk menjadikannya lebih mudah dilihat
Betapa rakyat luar negara menghargai dan menjaga sebaik-baiknya warisan dan keunikan alam mereka..kalau mereka boleh, kita pun mesti boleh juga kan?
Noor Hidayah Hanapi
Pencinta alam sekitar

14 comments:

  1. Pemanduan cara rakyat Perth tu macam mana? Sopan ke atau sebaliknya?

    ReplyDelete
  2. Saya tak sampai ke sini padahal dah tak jauh sangat dari Augusta... huhu

    ReplyDelete
  3. owh dah gi perth juga ke. saya teringin nak pi sana tahun ni

    ReplyDelete
  4. Perkongsian yg menarikk..thanks for sharing

    ReplyDelete
  5. selalu dengar cerita yang perth ni cantik sangat2

    ReplyDelete
  6. Mrlalui entry tuan yg ni dgn yg lepas, australia ada dua tempat dalam cadangan saya nak melawat. Stonhinge (betulke spelling) dgn yg ni, dog rock. Tapi ada pulak pelawaan untuk ke osaka masa terdekat ni. Bunga sakura.

    Belum buat pilihan yg mana satu to go.

    *Saya sokong bantahan penduduk2 tu tuan. Kenapa nak pecahkan batu tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Perth adalah tempat yang menarik untuk dilawati. Harap Tuan Adam dapat ke sana suatu hari nanti. Pi tengok Bunga Sakura juga suatu kenikmatan yang Allah berikan kepada kita. Dua-dua adalah cadangan yang menarik. Dua-dua harus ditunaikan.

      Delete
  7. kira kalau sampai Albany tak sampai Dog Rock tu tak sah lah

    ReplyDelete
  8. Bestnya.. mmg terasa nk pergi jugalah nnti..

    ReplyDelete