Friday, 3 March 2017

I love Cameron Highlands

Baru-baru ini, pada 21hb Januari, 2017 selepas mendaki Bukit Berekeh, Sungai Siput. Saya dan ahli-ahli keluarga telah berlepas ke Cameron Highlands untuk menghadiri majlis perkahwinan saudara mara kami di Kampung Sedia, Tanah Rata. Ikon yang terbaru yang menarik perhatian saya adalah I love Cameroh Highlands. Kami telah bergambar sakan di sana.

Anda semua, warga Malaysia telah mengetahui serba sedikti tenttang Cameron Highlands. Saje saya petik Cameron Highlands dari https://en.wikipedia.org/wiki/Cameron_Highlands_District untuk tatapan warga asing sebagai rujukan.    

The Cameron Highlands is Malaysia’s most extensive hill station. It occupies an area of 712 square kilometres (275 sq mi). To the north, its boundary touches that of Kelantan; to the west, it shares part of its border with Perak.
Situated at the northwestern tip of Pahang, the “Camerons” is approximately 90 kilometres (56 mi) from Ipoh, roughly 200 kilometres (120 mi) from Kuala Lumpur or about 355 kilometres (221 mi) from Kuantan, the capital of Pahang. It is the smallest constituency in Pahang.
Discovered by Sir William Cameron in 1885, the outpost consists of three districts, namely Ringlet (5,165 hectares), Tanah Rata (2,081 hectares) and Ulu Telom (63,981 hectares). Its eight sub-districts are RingletTanah Rata (the administrative centre), Brinchang, the Bertam ValleyKea FarmTringkapKuala Terla and Kampung Raja. All are nestled at elevations ranging from 1,100 metres (3,600 ft) to 1,600 metres (5,200 ft) above sea level.


 Bersama anak-anak dan saudara mara

 Kakitravel Khairuddin, Naim, Fauzan( Menantu), Saudara mara (Suami Isteri) dan Naidah ( Ahli Farmasi)

 Ikon baru, Cameron Highlands

 Naimah, pelajar pengajian perubatan

 Ikon yang menarik pandangan mata saya

Ikon I love CH betul-betul di tengah bulatan. Cantik kan.

19 comments:

  1. Rindu nak naik CH lagi πŸ˜€

    ReplyDelete
  2. CH TEMPAT YG INDAH DAMAI N DINGIN

    ReplyDelete
  3. pssstttt... jgn beritau sesapa...sy x penah smpi CH lg waaaaaaaaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  4. Cantikkkkk! hehehe dah lama teringin nak pergi Cameron ni sampai ke sudah tak berkesempatan lagi.

    ReplyDelete
  5. Bahagian mana Cameron Highlands tu en Din... dah lama tak ke sana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada dua tempat...satu sebelum simpang ke Taman Sedia. Satu lagi selepas ladang teh Bharat yang ada air terjun di ladang tehnya.

      Delete
  6. lama tak gi cameron. hari tu husband ajak, harap jadilah

    ReplyDelete
  7. berbaju tebal macam di luar negara pula

    ReplyDelete
  8. esok pagi saya akan ride ke cameron.. hehehe

    ReplyDelete
  9. dulu duduk homestay kt Kpg Sedia..best kampungnya..

    ReplyDelete
  10. heheeh.. best kan.. rasa oversea sket kan2..

    ReplyDelete
  11. husband ada ajak ke cameron, tapi belum ada tarikh. dah lama sebenarnya tak ke cameron. bestnya

    ReplyDelete
  12. cantik....dah lama rietta xke sana....

    ReplyDelete
  13. Rindunyaa nak ke Cameron Highland, Makan jagung panas panas. yummy! haha

    ReplyDelete
  14. lama sangat tak ke cameroon highland :(

    ReplyDelete
  15. cameron higlands, tempat kegemaran saya..tapi bukan naik p mlwat ladang teh ke apa..tapi selalu naik gunung :)

    ReplyDelete
  16. Cameron highland mmg cantik.. nyaman, menarik

    ReplyDelete