Monday, 12 February 2018

Betong Mist View Point, Yala Thailand

Aiyoeweng, Betong District, Yala 95110 Thailand.

Salah satu lokasi pelancungan yang harus dikunjungi sekiranya anda berada di Betong, Thailand. Untuk sampai ke puncak dari Betong, mengambil masa kira-kira 45 minit dengan kereta. Jalannya senang dan elok. IKut route 410 untuk kira-kira 30km dan ambil kiri terus keluar ke sebuah perkampungan. 

I-Yerweng GPS coordinates : 5.977863, 101.181.793
I Yerweng Google Map : https://googl/SAEQUE

Border : durian burung.

Apabila anda telah sampai ke puncak, terus naik ke platform bertangga dalam masa 5 minit. Seelok-eloknya sampai ke sana dalam jam 5.30am selepas matahari terbit sangatlah cantik.

Bulan yang terbaik datang ke Betong untuk menikmati  keindahan Awan Nano adalah antara bulan Februari hingga April setiap tahun. Awan bergulong bak permaidani. Waktu Matahari menjelma adalah waktu terbaik untuk merakam fenomena 'sunrise'. 


Lukisan alam yang begitu mempersonakan
news.thaipbs.or:th

Awan Nano Aiyoeweng
Tripadvisor

12 comments:

  1. Menarik kan... LeYa pun dah nikmatinya.. Boleh terjah di LeYa Blog di sini..http://www.illyaleya.com/2018/01/jelajah-selatan-thailand-kenali-budaya-dan-tempat-menarik-di-betong.html

    ReplyDelete
  2. Cantiknya melihat permandangan di atas awan.. subhanallah

    ReplyDelete
  3. cantik awan nano..cumulus nimbus..

    ReplyDelete
  4. teringin nak g thai ni.. hehe

    Jemput singgah tgk entry terkini k.. :)
    1. Partime UBER Driver
    2. Bestnya join GALS, hadiah untuk 5 PEMENANG

    ReplyDelete
  5. ada rezeki nak ke sini...nice sharing Tuan MKL

    ReplyDelete