Thursday, 1 February 2018

Itinenary Mendaki Gunung Ledang,Johor.


Mount Ophir, Johor


Gunung Ledang atau dalam bahasa Inggeris dikenali sebagai Mt. Ophir. Gunung ini terletak di Taman Negara Ledang. Lokasinya adalah di daerah Tangkak. Bandar yang berdekatan adalah Pekan Asahan, Melaka. Puncak Gunung Ledang adalah di antara sempadan Muar dan Melaka. Gunung Ledang adalah gunung yang tertinggi di Semenanjung Malaysia. Ketinggian adalah kira-kira 1,276 m atau 4,186 kaki dari aras laut. Gunung ini terkenal dengan Legenda Puteri Gunung Ledang. 

Pendakian Gunung Ledang dianjurkan oleh UPSI Staff Adventure club (U-STAC), UPSI dengan Presiden barunya, Tuan Mohd Fairuz, Security Officer at UPSI, Tanjung Malim, Perak.



Tentatif Porgram Pendakian Gunung Ledang adalah seperti berikut :

2/2/2018   7.45  malam : Berkumpul di Pondok Bas Auditorium
(Jummat)  8.00  malam : Bertolak ke Taman Negara Ledang
                 12.00malam : Di jangka sampai di Taman Negara Ledang
                 1.00  pagi     : Tidor/rehat


3/2/2018   5.30 pagi      :  Persiapan Diri  (Mandi & Solat)
(Sabtu)     7.45 pagi      :  Berkumpul di hadapan Pejabat Taman Negara
                                         (Pembahagian kumpulan, Checklist barang-barang, &Taklimat 
                                          pendakian & pengagihan makanan)
                 8.30 pagi      :  Memulakan pendakian
                 1.00 tgh        :  Tiba di Puncak Gunung Ledang
                 2.00 petang  :   Bergerak turun
                 6.00 petang  :   Dijangka sampai (Rehat, Bersihkan diri, Checklist barang-                                                      barang/peserta, Bergerak pulang)
                       


List barang-barang keperluan untuk mendaki
Gunung Ledang 2018.

1. Glove (wajib pakai kerana banyak panjat tangga dan batu)
2. Baju Hujan
3. Plastik market untuk isi sampah
4. Head lamp kerana takut turun lewat dan hari telah gelap
5. Air mineral 1botol besar &  2 botol kecik. kalau hendak bawak lebih terpulang asalkan larat nak memikul
6. Pakaian spare nak salin dan mandi sebelum/selepas hiking
7. Ubatan personal spray/krim/minyak untuk sakit kaki
8. Windbreaker/baju sejuk
9. Sleeping bag/mattress

10. Tongkat (kaki ketiga sekiranya ada)
11. Roti, Coklat tenaga,dan gula-gula

Doa agar kami selamat pergi dan selamat pulang.



14 comments:

  1. adehhterkojut DEN..ingat abe MKL tadi yang berbaju biru badan sado tu

    ReplyDelete
  2. selamat mendaki abe MKL..semoga selamat naik dan turun..hati2 mendaki tu

    ReplyDelete
  3. Gunung Ledang JM dah TAWAN...alhamdulillah..byk kenangan di Gunung Ledang..berkhemah sehari seblm mendaki..

    ReplyDelete
  4. Thanks for sharing the itinerary. Berguna kalau plan nak mendaki Gunung Ledang!

    ReplyDelete
  5. kali terakhir mendaki gunung ialah semasa SUKOM 98. Masa tu berjaya mencapai puncak Gunung Kinabalu!

    ReplyDelete
  6. syoknya mendaki! lama dah tak hiking. hehe

    ReplyDelete
  7. Ooo dah nak bermula hiking ni, semoga dipermudahkan...

    ReplyDelete
  8. tudiaa,, jumpa gusti putri retno dumilah tak? hahahaha

    ReplyDelete
  9. Zumal teringin nak kembali hiking semoga kaki makin kuat...

    ReplyDelete
  10. Selalu lalu di sekitar kawasan gunung ledang, tapi tak pernah lagi mendaki. Menarik.

    ReplyDelete
  11. kami cuma mandi kat air terjun sagil je... dr jauh tgk puncak ledang

    ReplyDelete
  12. i just knew that Gunung Ledang ada nama in English hehe.. new infomation for me. CT penah sampai area bawah tu je yang ada sungai2 tu. amek gambar dengan signboard je lepas tu balik hahaha..

    ReplyDelete
  13. tahniah berjaya menawan puncak walaupun tak jumpa puterinya. hehe

    ReplyDelete