Monday, 3 November 2014

Beautiful Guilin 11 : Story of Liusanjie

Yuen Bo Yuan Park

Hari ini adalah hari kedua. Pagi-pagi lagi kami dibawa ke park ini untuk mendengar cerita tentang LiuSanjie. Pemandu Pelancong, Charlie rancak bercerita tentang LiuSanjie, cerita legenda Guilin yang harus diketahui oleh generasi sekarang dan akan datang. LiuSanjie adalah cerita yang sangat terkenal di Guilin. Sehingga dijadikan Impression Liusanjie, pertunjukan air semulajadi yang terkenal di dunia. Persembahan ini menggunakan sungai Liu sebagai latar utama.


Story of Liusanjie

Many versions prevail as to the story of Liusanjie, among which the most popular one goes like this. Liusanjie is a legendary figure hailing from Loucheng, Guangxi in Tang Dynasty. With humbling background, she is a gifted Zhuang nationality singer of exceptional wit and beauty. During numerous love song meetings, she met a lad named Aniu and they fell in love. A playboy named Mo Hairen coveted the beauty of Liu Sanjie and schemed to ruin their relationship. As a rich and open-minded landlord, Mo Hairen’s father prevented his son. One night, when Liusanjie and Aniu were singing the love songs near a river, Mo Hairen leaded a group of villains to take Liusanjie away. This trapped ill-fated lovers had no choice but to jump into the cliff. To commemorate them, Zhuang people accredit Liusanjie as the Goddess of Singing and set up Sanyuesan Festival for her sake. In Liusanjie Landscape Park, you can see the revived scenes and photos of Liusanjie and Aniu, their houses and dating sites. (http://www.absolutechinatours.com/)

Cinta di depan pintu masuk park

Kenaikan yang membawa kami mengelilingi taman ini


The White-headed leaf monkey Park

Begitu mencuit hati

Story of Liusanjie

Cinta di samping Patung Liusanjie 

Aku blogger di Guilin

 Aku dan Cinta

Senibina yang begitu memukau mata

Begitu kemas, bersih dan indah sekali

20 comments:

  1. mesti romantik tempat ni, sebab lagenda liusanjie ni pun romantik jugak

    ReplyDelete
  2. Baru tau kisah ni.. tempat pun tenang, cantik & romantis.. Saudara berdua pun begitu romantis sekali.. tahniah & alhamdulillah.. :) :)

    ReplyDelete
  3. Cantiknyerr..senibina nya memukau mata

    ReplyDelete
  4. unik seninya...cantik jgak tempat ni

    ReplyDelete
  5. Senibina yang sangat unik dan tempat yang sangat bersih.

    ReplyDelete
  6. bersama cinta indahnya liusanje yer...

    ReplyDelete
  7. cantik landskap tempat ni, bersih pun bersih, gambar-gambar pulak lawa, naik semangat nak visit one day :)

    ReplyDelete
  8. pemandangan yang menenangkan...

    ReplyDelete
  9. suasanannya memukau pandangan . mcm sejuk je cuaca tu kan ... mmg cantik senibina tu .

    ReplyDelete
  10. Wah cantiknya..I love the photo..crystal clear..

    ReplyDelete
  11. Pak Lim dan Cinta memang pasangan romantis..hehe. Dengan latar pemandangan yang indah..tambah romantis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju dgn mas Gunadi..JM jeles sgt nih...nk buat aksi romantik jugak huhuhuh

      Delete
  12. untung la...best best best..kathy teringin sekali mengunjungi Kota Larangan di beijing tu..hehehehe..

    ReplyDelete
  13. wah, kalau bergambar dengan pose yang sebijik ikut macam gaya patung Liusanjie tu kat sebelah tu, mesti happening... hehehe XD

    yes, nice architectures ;3

    ReplyDelete
  14. gambar semua cantik dan part paling cantik gambar romantik berdua tu :-) buat JM jeles tau

    ReplyDelete
  15. Dah lama x blog walking kat sini..byk yg perlu khatam nih

    ReplyDelete
  16. gambar semua cantik..eeee geram

    ReplyDelete