Tuesday, 21 May 2019

Itinenary ke Switzerland, Italy, Slovenia,Craotia dan Austria

Cuti kali ini kami akan ke benua Eropah. Memang setahun kami akan bercuti dua kali. Destinasi yang dipilih adalah pelbagai bergantung kepada mood, duit dan cuaca. 

Berikut adalah itinenary semasa kami berada di Benua Eropah. Ringkas sahaja kerana masa menceburi kami.

  Lauter brunnen, Switzerland

 Kredit : Unsplash.com (goggle



22/5 : Lauter brunnen, Switzerland

23/5 : Schltorn, Switzerland

24/5 : Lake Blausee, Switzerland

25/5 : Milan, Italy

26/5 : Venice, Iltay

27/5 : Lubljana-Lake Bled (Slovenia)

28/5 : Zagreb (Croatia)

29/5 : Pistrice Lake (Croatia)

30/5 : Salzburg, Hallstatt (Austria)

31/5 : Lucerne, Switzerland 

1/6 : Zurich (pulang ke Malaysia)

2/6 : Kuala Lumpur

Doa agar kami selamat pergi dan balik. Syukur ke hadrat Allah SWT kerana memberi peluang kami bercuti dan menikmati keindahan alam. 


Read more ...

Wednesday, 15 May 2019

Ejen untuk lawatan ke Pakistan


Sekiranya anda ingin melawat Pakistan, Salman Mushtaq boleh membantu anda. Salman Mushtaq adalah seorang agen yang berdaftar. Beliau boleh dihubungi di +923111238111

Gambar-gambar di bawah adalah ehsan daripada Salman Mushtaq (face book).



 Motorsikal di lereng bukit yang curam

 Pakistanku sayang

 Mengembara dalam salji yang tebal

 Panorama yang menakjubkan

 Begitu mendamaikan

 Salman adalah nombor dua , di tengah-tengah antara dua motorsikal

 Wajah Salman

Indah sekali bukan!
Read more ...

Monday, 13 May 2019

Ayam Golek RM14.00 di Kota Bharu

Oleh Noor Hidayah Hanapi


Sementara masing-masing masih kenyang makan sahor tadi, ana (dah kata org arab kan, kena la tukar GUA pada ANA) nak up sikit gambor ayam golek RM14 kat kelate ni.
Kang up gambor pukoi 12 berdosa pulak sebab masing-masing dah nampak bola macam ayam golek.
Ramai sohabat sohabiah tak pecaya sekor ayam hanya 14 hengget je, zauji gigih lintas jalan yang sesak beli ayam golek bagi buqti pada sohabat sohabiah (yang sebenornya lakik tak larat nak dengor biniknya meratib NAK AYAM, NAK AYAM, NAK AYAM sepanjang jalan).

Ana rasa tempat ni yang murah sebab ada kedai ana tengok rm12 untuk 1/2 ekor.
Saiz: saiz besar, tahap mama ayam, bukan anak ayam..berat dlm 1.5-1.8 kg.
Rasa: rasanya sedap, terasa la rempah perapannya tu..isi ayam pun masak molek.
Lokasi: Jalan menghala ke Tumpat, tak jauh dari Tesco KB (kat waqaf bharu rasanya..dekat gambar di sebut Kampung Pasir Pekan)..kedai tepi jalan, bejujuk pemanggang yang bergolek tu tepi jalan..pukul 3 semalam nampaknya dah ada jual.

 Besor ayamnya..dalam 1.5-1.8 kg — feeling hungry at Kg.baru Pasir Pekan.wakaf Bharu.

 Terasa rempah perapannya — feeling hungry atKg.baru Pasir Pekan.wakaf Bharu.

 Masak molek isi dalamnya — feeling hungry atKg.baru Pasir Pekan.wakaf Bharu.

Bejujuk ayam digolek gelekkan — feeling hungry at Kg.baru Pasir Pekan.wakaf Bharu.

Read more ...

Monday, 6 May 2019

Memori Indah di Gunung Suku ,Cameron Highland

šŸŒ„Mount Suku
35 km dari simpang pulai
Tarikh kejadian :4 Mei 2019 | Sabtu

Ketinggian: 1797m/5894K

Hantaran : RM36
Include : 
šŸ“Permit
šŸ“Guide
šŸ“sweeper
šŸ“Kenangan terindah


Cuaca Sejuk dan lembab. Juga mossy di puncak Suku.
*Tentatif program:*
0200amberkumpul di Meet point Restoran Waritha,simpang pulai sebelum bergerak ke starting point
03:00am sampai starting point taklimat ringkas & warming up 
0400ammemulakan pendakian
0600amDijangka tiba di puncak Tipu 1/Selfie makan yg ringan-ringan/rest sekejap dan meneruskan perjalanan
0630amLwp/solat 
0800am Dijangka tiba di puncak tipu 2/rest/membawang
0830am sampai ke puncak suku ( Mount suku 1797)peak ambik gambar sampai lebam.
10.30ambergerak turun 
11.00am puncak tipu2 dan meneruskan perjalanan
12.00amLwp /rest sekejap sambung perjalanan
2.00pmDijangka Tiba di starting point.berkumpul bagi yang nak balik boleh terus balik,bagi nak mandi boleh mandi manda di air terjun tipu.bersalaman n bersurai.

*Tentatif sekadar panduan,masa pendakian akan berubah mengikut stamina individu.


Senarai barang yang perlu Dibawa
šŸ“Œ Headlamp @ Lampu Suluh.
+ Bateri Tambahan. (Wajib)
šŸ“Œ Poncho @ Baju Hujan.

+ Windbreaker
šŸ“Œ Makanan (Tambahan)
+ Biskut.
+ Roti.
+ Maggi.
Cawan.
šŸ“Œ Minuman (Tambahan)
+ Air Mineral 1.5L.
+ Air Isotonik (100plus,revive, dll- 500ml)
šŸ“Œ Alat Bantu Kecemasan. (First Aid)
šŸ“Œ Tisu Basah. 
šŸ“Œ Selipar.
šŸ“Œ Sarung Tangan.
šŸ“Œplastik sampah hitam
šŸ“Œ Pisau.
+ Wisel
+ Pemetik Api @ Lighter

Untuk pertanyaan tentang pakej mendaki Gunung Suku, boleh hubungi 0126546030 (En.Mohamad Ariffin Sulaiman)






Pendakian ke Gunung Suku




Empat anak dara di pinggiran hutan

 XPDC Abam Otai


 Puncak Gunung Suku


 Permit masuk hutan dari Kerajaan Negeri Pahang


Peta XPDC Gunung Suku

 Wild flower

 Mossy


 Berehat seketika

 Berlumut itu yang menawan kalbu


 Kami sudah berjaya menawan puncak Gunung Suku


Periuk kera

 Langit membiru


Puncak Suku sudah kutawan  



 Sekawan Cendawan 



Tumbuhan liar, Cendawan.
Read more ...

Friday, 3 May 2019

Bekalan Ikan Segar dari Bagan Sungai Kajang

Kuala Selangor.

Kami suami isteri peminat tegar  ikan segar. Mesti segar bugar dari laut. . Baru terasa sedap  nak makan ikan. Selalunya kami mendapat bekalan ikan dari Bagan Sungai Kajang, Tanjong Karang. Waze atau goggle map je Bagan Sungai Kajang, Tanjong Karang. Harga yang ditawarkan adalah berpatutan. Lebih murah dari pasar dan segar pula. No talipon yang tertera di bawah adalah yang terkini, setakat Mei, 2019.

 Tanjong Karang

 Pasar Nelayan Sungai Kajang

 No talipon Amy dan Angah

 No talipon Ali & Amat

 Kami peminat ikan segar tegar.

 Udang

 Udang segar dari laut

 Buat masak sambal petai udang    
Read more ...