Wednesday, 5 November 2014

Beautiful Guilin 12 : Silver Gallery

Pelaburan dalam bidang Perak.

Pagi ini kami dibawa melawat ke Pusat Pameran Barang Kemas Perak. Pelaburan dalam bidang Perak adalah bidang yang menguntungkan selain Emas. Saya lebih suka melabur dalam bidang emas berbanding Perak. Apa yang penting, don't put your egg into one basket. Buatlah portfolio pelaburan yang pelbagai. Namun begitu, kedua-duanya tetap menjadi pilihan di hati mengikut Sunnah Nabi. 

Emas adalah wang sebenar. Sabda Nabi Muhammad S.A.W, "Akan tiba suatu zaman di mana tiada apa yang bernilai dan boleh digunakan oleh Umat manusia. Maka simpanlah dinar dan dirham (untuk digunakan). Hadis dari Musnad Imam Ahmad Ibn Hanbal. Emas dan Perak tetap menjadi pilihan utama Umat islam.

Pintu Utama ke Galeri Perak

Cinta berselindung di sebalik Fengsui Galeri

Tukang Perak

Tekun memahat barang-barang kemas Perak

Proses membakar barang Perak

Pemandangan Sebahagian daripada Galeri Perak

Pakaian tradisional Lelaki  Guilin

Pakaian tradisonal Lelaki Orang Asli Guilin

Sanggul Kepala Perempuan Guilin

Piring Perak

Naga-naga Perak

Pepohon Perak

23 comments:

  1. hasil seni mereka cukup halus kan..Abe x beli apa2 ke kat sini buat kenangan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah... tentu en Din ada beli seketul dua barang perak tu....

      Delete
  2. cantik semua ukiran.. memang berseni

    ReplyDelete
  3. Handmade tuu.. sungguh menarik.. :)

    ReplyDelete
  4. Cantik ukirannya..

    Gold is said to be a good hedge against inflation..sgt sesuai dibuat sebagai matawang..

    ReplyDelete
  5. bestnya...sambil melawat sambil belajar serba sedikit pasal Perak.

    ReplyDelete
  6. Hebat...cantiknya ukiran dia orang..nampak very classic..

    ReplyDelete
  7. hasil seni mereka yg begitu mengkagumkan...

    ReplyDelete
  8. cantik seni ukirnnya.. kalau sekali pandang tak sangka di perak

    ReplyDelete
  9. Cik akak memang suka perak dari emas nie..hihi..cantik lah

    ReplyDelete
  10. Assalammualaikum...

    cantik2 barang2 yang ada dalam galeri nie.. unik dan sukar dicari di mana2.. mselim3 tak pernah gi lagi tempat macam nie...

    mselim3

    pls: kat blog nie ada lukisan ukiran silver.. kat Perak.. byk tpt menarik kat sini kan.

    ReplyDelete
  11. aha betul.. emas pilihan yang tepat. Tapi emas Hana lebih suka barang kemas berbanding bar emas.

    ReplyDelete
  12. tertarik bila abg khai cakap melabur dlm emas. sebelum ni hanya baca promosi depan bank je. macam mana buat pelaburan emas tu erk? mcm berminat je.

    pasal program affiliate tu, sy ada tanye nuffnang. mereka kata x digalakkan letak program affiliate dlm blog klo guna iklan mereka. cuma program affilate bukan pesaing mereka. sy rasa klo letak link affiliate di blog, ok je kot. coz ada blogger lain yg ada letak affiliate jugak wpun guna nuffnang. mcm iklan geniee sy tu, mereka x galakkan letak. tp sy letak jugak. so far status glitterati masih ada. x jejas pun.

    ReplyDelete
  13. cantik dan teliti jugak hasil kerja mereka

    ReplyDelete
  14. Selalu dapat tengok emas, sekali sekala tengok cara perak dibuat best jgak kan..

    ReplyDelete