Friday, 15 September 2017

Pine Tree Trail & Twin Peak (Bukit Fraser, Malaysia)

Dari meja Jawatankuasa U-STAC (UPSI Staff Adventure Club)


Tarikh Pendakian : 15 September, 2017
Tempat : Ahli-ahli kelab U-STAC (UPSI Staff Adventure Club)
Peserta : 31 orang


Maklumat tentang Pine Tree Trail, Bukit Fraser.

1. Di Bukit Fraser, banyak terdapat denai untuk dijejaki. Denai Pine Tree adalah yang paling panjang dan mencabar.
2. Denai ini bermula sejak era British lagi untuk sampai ke puncak agar dapat melihat keindahan panorama Bukit Fraser dan puncak-puncak di sekelilingnya.
3. Ketinggian adalah 1505 m dari aras laut.
4. Panjang denai adalah sejauh 5.5 KM dan mengambil masa di antara 7-8 jam untuk pergi dan balik.
5. Juga digelar sebagai 'The Mossy Trail ' iaitu Denai yang berlumut, penuh dengan tumbuh-tumbuhan yang berlumut di sepanjang denai menuju ke puncaknya.
6. Nama Pine Tree adalah dari jenis dacrydium comosum yang terdapat  di Malaysia masih wujud di Pine Tree Hill.
7. Sebelum anda mula menjejaki Pine Tree Trail dan Twin Peak, anda perlu mendapat permit dari Jabatan Perhutanan Raub, Pahang dan  insurans.
8. Sebelum anda masuk ke dalam denai berlumut, anda perlu melaporkan diri dan kumpulan anda ke Balai Polis Bukit Fraser.
9.  Pintu masuk adalah bersebelahan dengan Telekom Malaysia Bungalow (TM Resort Sri Intan) di High Pines Road melalui Seri Pahang Bungalow.  

Tentatif sebelum mendaki Pine Tree Trail.

4. 30 am : berkumpul di Pintu Timur UPSI
5.00 am : tayar bergolek ke kedai mamak Kuala Kubu Bharu
5.30am : tiba di Kuala Kubu Bharu. Tapau makanan untuk bekpes and lunch. Digalakkan makan dulu kat umah atau tapau makan dalam kete (kalau tak muntah la.. Hahaha)
6.00am : tayar bergolek ke Fraser Hill
Tiba di Fraser Hill. Solat subuh


Trekking at Pine Tree Trail.
Fraser Hill Hotel. 



 TENTATIF RINGKAS Pine Tree Trail (Pine Tree Hill & Twin Peak)


 7.00 am   : Berkumpul di trailhead Pine Tree Trail untuk taklimat ringkas & sesi warming up

 7:30 am : Pendakian dimulakan
 11.30 am  : Dijangka tiba di Puncak Pine Tree Hill. Selfie and take 5
 11.45 am  : Bergerak ke Twin Peak
 12.30 pm  : Dijangka  tiba di Twin Peak, selfie/wefie, lunch dan solat
   2.00 pm  : Bergerak semula ke Pine Tree Hill
   2.30 pm :  Dijangka tiba di Pine Tree Hill & teruskan perjalanan
   6.00 pm : Dijangka tiba di trailhead
   6.15 pm : Bersurai  

Tentatif adalah jangkaan semata-mata & mungkin berubah mengikut kelajuan langkah peserta. Tentatif ini hanya sebagai rujukan semata-mata. Walau bagaimanapun sebarang

perubahan bergantung kepada pergerakan peserta, faktor cuaca & keadaan semasa.



Kepada semua peserta yang terlibat, sila ambil perhatian kepada peralatan wajib yang perlu dibawa bersama-sama seperti berikut : 

1. Head lamp / Lampu suluh 
2.Minuman secukupnya (air mineral/minuman tenaga )
3.Makanan secukupnya (lunch pack/kudapan/makanan tenaga)
4. Pakaian yang bersesuaian (pakaian sukan/pakaian mendaki) 
5. Kasut yang bersesuaian (kasut mendaki/kasut getah@adidas kampung)
6. Bagpack yang bersesuaian (saiz sederhana@tak terlalu kecil@tak terlalu besar)
7. Plastik sampah peribadi
8. Ponco / Baju Hujan (jenis pakai buang)
9. Ubat-ubatan peribadi (jika ada/perlu)
10.Walking pole/stick & glove (jika perlu) 
11. Hand Phone + powerbank 
12. Wisel


15 comments:

  1. Replies
    1. Tak perlu...treknya single...trekyang mudah.

      Delete
  2. So how was the climb yesterday? Harap semuanya telah berjalan lancar :D

    ReplyDelete
  3. ▶️ Kepada sahabat-sahabat yang masih menanti jodoh, memang benar jodoh dan pertemuan itu sudah tertulis. Namun, adakah anda telah berusaha sebaik mungkin untuk mencari?

    ▶️ Mungkin anda sebenarnya buntu di mana haruskah untuk mencari, dan bagaimana. Oleh itu, DAFTAR SEKARANG DI Jom Dating Malaysia atau www.jomdating.my secara PERCUMA dan sudah ramai juga yang berjaya menemui jodoh.

    ReplyDelete
  4. terima kasih ye...da follow dan masukkan dalam blogist saya juga..

    ReplyDelete
  5. menarik tempat tu. teringin jugak nak kesana.
    nak cari geng dulu.
    thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh join kami sekiranya sudi di lain masa lain tempat.

      Delete
  6. Sometime few educational blogs become very helpful while getting relevant and new information related to your targeted area. As I found this blog and appreciate the information delivered to my database.
    วิเคราะห์ ผล ฟุตบอล

    ReplyDelete
  7. Aktiviti yg menarik dan seronok.. mmg best!

    ReplyDelete
  8. hari tu pi fraser semata sebab nk layan koner jalan ke sana je.. hehe

    ReplyDelete