Friday, 15 December 2017

Itinenary Ke Hanoi, Vietnam

Kembara backpacker ke Hanoi.

Hanoi adalah negara 4 musim. Sekarang tengah waktu winter. Kadar pertukaran : USD RM 4.08 Vietnam Dong (VND) : RM0.00018


Vietnam negara yang memanjang dari utara ke selatan. Ibu kota utara Vietnam ini mempunyai 4 iklim, tak seperti ibu kota selatan iaitu Ho Chi Minh yang beriklim tropika. Teman pun tak pernah sedar yang negara Asia Tenggara pun ada beriklim 4 musim.


15hb Dis 2017 (Jumaat) Siang 18 darjah Malam 15 darjah


Hari Pertama.Berlepas dari KLIA dengan Malindo Air. Berlepas jam 11.50 pagi. Dijangka tiba jam 2.00 petang.

Berlegar di sekitar Masjid Al-Noor dan Zaynab Restaurant selepas check in di Hanoi Loctus Hotel.
Juga akan mengunjungi night market di sekitar bandar Hanoi. Pasar malam hanya beroperasi pada hari Jummat, Sabtu dan Ahad. Buka jam 8.00 malam. Depan Bangunan Dong Xuan Marktet, beratus meter panjangnya. Dekat dengan Hoan Kiem Lake juga. Barang Jualan adalah  lebih murah di pasar malam berbanding dengan tempat lain mengikut bacaan saya di blog. 


16hb Dis 2017 (Sabtu) Siang 17 darjah Malam 12 darjah

Hari Kedua. Berjalan-jalan di sekitar bandar Hanoi.

i. Hoon Kiem Lake
ii. National Library of Vietnam
iii. Hoa Lo Prison
iv. Hanoi Tower
v. Intimex Supermarket
vi. Dong Xuan Market




Ha Long Bay Day trip and Excursions
Vietnam Travel Guide


17hb Dis 2017 (Ahad) Siang 18 darjah Malam 9 darjah

Hari Ketiga. Ambil tour.

i. Halong Bay

18hb Dis 2017 (Isnin) Siang 19 darjah Malam 9 darjah


Aroka Travel

Hari keempat. Ambil tour.

i. Hao Lu & Tam Coc

19hb Dis 2017 (Selasa) Siang 20 darjah Malam 9 darjah

Hari Kelima.. Berjalan-jalan di sekitar bandar Hanoi

i. Ho Tay Lake (West Lake)
ii.Tran Quoc Pagoda
iii. Ho Chi Minh Mouseloum
iv. One Pillar Pagoda
v.  Temple of Literature
vi. Flag Tower Hanoi

20hb Dis 2017 (Rabu) Siang 20 darjah Malam 9 darjah

Hari Keenam.  Shopping di sekitar bandar Hanoi.

Berlepas dari Hanoi jam 2.45 petang dan  sampai ke KLIA jam 4.45 petang.

20 comments:

  1. sblm ni sy x kisah sgt pasal hanoi tp lps running man buat penggambaraan kat sini, trs jatuh hati dgn halong bay

    ReplyDelete
  2. rupanya 4 musim, utara vietnam. baru tahu huhu

    ReplyDelete
  3. Subahanallah ..betul2 hebat khazana Allah

    ReplyDelete
  4. Sejuk ya di hanoi... hr tu kwn p, nasib x brp ok.. hujan sesaje

    ReplyDelete
  5. Safe journey and have fun En.Lim! :D

    ReplyDelete
  6. Hanoi!! selamat mengembara di Hanoi ye Abe MKL..lama tu ke Hanoi..kami ke sana 2 hari pun dah mati kutu..cukuplaa 2 hari jek

    ReplyDelete
  7. darjah celcius ke tu? sejuknya..

    ReplyDelete
  8. Saya pun baru tau vietnam ada musim sejuk.antara negara asia tenggara yang saya tak sampai lagi. Iti yabg menarik. Thanks abang MKL

    ReplyDelete
  9. Menairik travel mcm ni.. adventurous :)

    ReplyDelete
  10. Hao Lu & Tam Coc tu menarik...terusan tepi sawah padi..kalau kt Msia buat mcm ni kan best..

    ReplyDelete
  11. Subhanallah indahnya bumi Vietnam yer

    ReplyDelete
  12. masih kekal dlm wishlist...ntah bla laa nk smpi sini agk nyer

    ReplyDelete
  13. Selamat Tahun Baru Kaki Travel Khairuddin.

    Tahniah!
    Blog Kaki Travel Khairuddin terpilih dalam senarai Top 55 Blog Travel Malaysia 2017.

    ReplyDelete
  14. Saya pun tak tahu vietnam ada juga 4musim. Hanoi, banyak juga tempat menarik boleh pergi.

    ReplyDelete