Monday, 28 April 2014

Snorkeling di Than Bok Khorani National Park (Krabi Via Hadyai Siri 14)

Wah teruja dengan ikan-ikan warna warni  di Krabi

Besabarlah wahai pembaca yang setia. Kalau saya post entri mestilah panjang punya. Saya suka sangat dengan gambar-gambar. Pasal saya suka menggambarkan sesuatu tempat dengan mata minda. Ini dikatakan spatial atau visual ruang. Saya mungkin mempunyai daya imaginasi yang kuat. Saya kuat bermimpi di siang hari.   


Berikut adalah tentang Mud Crab atau pun Krabi Crab Statue yang saya post sebelum ini. Kebanyakan rakan blogger bertanya akan hal ini. Sebenarnya nama krabi tidak ada kaitan dengan Ketam. Asal-usul nama Krabi adalah dari perkataan Sword atau Pedang. Krabi Crab Statue hanyalah cerita Ketam dengan ibunya. Bagaimana seorang ibu mengajar anaknya akhlak serta budi pekerti yang mulia sebagaimana digambarkan dalam foto di bawah. Foto itu ada berhampiran dengan Krabi Crab Satue. 


Gambar-gambar berikut adalah masa-masa kami berdua dengan ikan-ikan warna-warni di Than Bok Khorani National Park, Krabi. Itu di antara aktiviti kegemaran kami sekeluarga.







43 comments:

  1. Assalamualaikum.. bestnya. ohh ingatkan krabi tu nama ketam ke hape. hehee saya pernah ke sana berhoneymoon bersama rakan2 blogger. memang kenangan terindah.. suka sangat tengok laut dia, pantai dia... cantik betul kawasan sana ~~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikummussalam sheila..wahh bestnya berhoneymoon dgn kwn2..

      Delete
  2. Jernih sungguh airnya... kalau idah confirm tak masuk dalam tu... fobia dengan ikan2 tu... kekekeke...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikannya jinak2 ida..dia gigit2 manja je jari2 kita

      Delete
  3. fuyooo...jernih giler air dia sampai ikan pun boleh berenang di sekeliling badan...

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaaa ikan tu berenang keliling badan sbb bagi biskut..kalau tak de biskut menyombong jugak depa hihihi

      Delete
  4. ramahnye ikan tu. kalerful. beznye. oo baru tahu rupanya krabi tu ada sejarah dgn ketam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg ramah tamah bila diumpan dgn biskut hehe..krabi tu xde kene mengena dgn ketam pun yumida

      Delete
  5. banyaknya ikan2 cantik...tangkap goreng sedap tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikan tu masak sweet sour sedap tu paridah :D

      Delete
  6. Ikan apa agaknya ye en Din... nape tak amik satu masuk poket...

    Hai JM... bagilah peluang kat en Din tu sesekali...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau ambik satu masuk poket, balik malaysia ikan tu jadi ikan kering la hehe..

      Betul tu mie, bila la nak berseksi-seksian kan hahah

      Delete
  7. dh sampai siri 14..tahniah bro...

    ReplyDelete
  8. waa peramah sungguh ikan2 krabi nih... ikan2 kat pulau tioman agak menyombong jugak... heheh ;3

    blogwalking sambil menabung~ ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikan kat tioman ala2 wanita melayu terakhir gitu kikiki

      Delete
  9. masa saya melancong di langkawi dulu , sempat ber-snorkeling macam tu. siap snorkeling dengan anak ikan jerung lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. singgah menabung sini.. :)

      Delete
    2. Wahhhh beraninya pha is, saya kalau anak ikan jerung mau takut nak letak kaki haha..thanks pha is

      Delete
  10. Replies
    1. Nama krabi tak de kene mengena dgn encik krab :D

      Delete
  11. bestnya dpt bg ikan tu makan dekat2 dlm air

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikan tu lapor tu..itu yg rakus mkn biskut kat tgn kami hehe

      Delete
  12. bestnya! cam jinak aje ikan tu ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikan kat situ tak takut dgn org..mcm ikan kat spa :D

      Delete
  13. cantinya view air dia..terasa nak kesana plak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada masa & rezeki mesti pergi.. Dekat je.

      Delete
  14. Wow.. jernihnya air.. sungguh cantik.. betul2 puas dpt snorkeling & swimming kawasan mcm tu.. best.. menarik..

    ReplyDelete
  15. meriah nyer ikan, banyak betol yg kerumun korang...mungkin masa tu ikan2 tgh kelaparan kot..trus serbu roti yg korang bg... hahaahaah

    ReplyDelete
  16. Wah, kalau dapat pelihara di rumah kan baik.

    ReplyDelete