Monday, 14 April 2014

Trip Kuala Lumpur ke Krabi Via Hadyai Siri 6

Gua Khao Khanabnam,  Krabi Thailand

Dalam siri yang lepas saya hanya tunjuk apa yang ada di sekitar Khao Khanabnam, Krabi. Di kawasan itu sebenarnya ada sebuah gua yang terang benderang. Best juga masuk gua itu. Gua itu bersih dan tidaklah bau sangat. Kawasan persekitarannya terjaga bersih. Almaklum fee masuk adalah sekitar 30 bath. (RM3). 

















49 comments:

  1. Dalam gua terhasil bentuk-bentuk unik seperti seni skulptur. Tentu sejuk di dalam gua ni.
    Gambar yang terakhir sangat cantik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sejuk dlm ni prof cuma ada bau kencing kelawar hehe..mcm2 btk ada pd batu tu, bntk kepala helang, bentuk kapal semuanya bgantung pd persepsi kita..

      Delete
  2. dulu2 pernah masuki gua di Pancing Kuantan...suka tengok stlagtit stlagmit yg runcing n bentuk2 menyerupai benda2 ygpelik2..gua di krabi ni pun unik bentuknya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oo ada gua bernama Pancing kat kuantan ye..xpernah sampai lagi, mesti cantik2 bentuk batu kat dalam tu kan..

      Delete
  3. Gulp... ada tengkorak ka... eeek~ ( "^____^)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe mmg ada tengkorak dijumpai kat situ...tp masa kami pi tu tak nampak la pulak..mungkin kat tempat lain kot..

      Delete
  4. Kalau di pasang lampu berwarna-warni macam kat Halong Bay Vietnam tentu lebih cantik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin dia nak mengekalkan keaslian gua tanpa lampu warna warni kot mie...

      Delete
  5. terkejut tetiba ada patung orang tu.. hehhe
    menabung libresse sini. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahha mula2 kami ingat ada org kat dlm gua tu, ropa2 nya patung belaka..

      Delete
  6. Mmg nampak bersih gua tu... baguslah ada penyelengaraan & kebersihan kan.. bayar sikit pun takpe.. rasa selamat juga bila kawasan tu terjaga..
    3x libresse.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang bersih..bau kelawar pun xkuat sgt..bayaran RM3 je, ok la tu kan

      Delete
    2. RM3 tu ok sangat2 :)

      p/s: blogwalking sambil menabung di sini~ ^^

      Delete
  7. Unik ukiran dalam gua tu.mesti sejuk n banyak kelawar.. xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak kata sejuk tak la sejuk sgt..mungkin sbb gua ni terbuka kot..

      Delete
  8. cantiknya tempat nie ... superb

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cantik dan unik..bersih pulak tu..mmg puas hati la dtg sini..

      Delete
  9. so far gua yang saya pernah masih ialah gua tempurung jer..dari from picture yg sy pernah tgk, saya rasa gua nie antara yang terbaekk saya pernah tgk...hehehe..menabung libresse sini..

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gua tempurung tu berairkan..batunya pun basah..tapi gua ni batu nye kering je..air pun xnampak..tak tau la kot2 ada lagi bahagian bawah..tp setakat yg kami pergi mmg xnampak air pun dalam gua ni..

      Delete
  10. siap ada patung batu tu, skeri the meri betul la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg betul2 memeranjatkan hati..saya sempat beristighfar lagi sbb terkejut..ingatkan org betul, dah la dlm gua tu suasana kelam je huhu

      Delete
  11. Seronok sungguh dapat gi jalan-jalan.... Memang bersih dalam gua tu, kalau tak bersih tak lalu nak masuk dalam gua tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu SR..ada sesetengah gua dari luar dah bau hancing kelawar..nak xnak tutup hidung je masuk tp gua ni ok ok je baunya..xhancing sgt..lantai pun bersih je

      Delete
  12. x pernah masuk gua
    nampak unik dlm tu
    byrn masuk pun murah
    menabung nuffnang sini - ford

    ReplyDelete
    Replies
    1. Try la masuk gua Yumida..walaupun skeri de meri tapi bentuk2 stalagtik dan stalagmit dia sgt lah cantik..

      Delete
  13. Replies
    1. Memang cantik dhia..bentuk batuannya unik..indah sungguh ciptaan allah kan

      Delete
  14. bestnya
    http://cercitertashaqisha.blogspot.com/

    ReplyDelete
  15. ish dah part enam dah..cantik suasana gua... trus fealing duk kat zaman batu..

    ReplyDelete
  16. unik tapi seram lak tengok eh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini yg org panggil beauty in darkness nao mei hahah

      Delete
  17. abg din, nie kira last part ke??nanti kalau free abd bgtau laa secara kasar berapa purata kalau nak pergi krabi termasuk tambang makan/minum dan penginapan..mana tau antara ramai2 yang baca nie teringin nak pegi..hehehe..sy salah sorang daripadanya..hehehe..menabung YES sini...

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banyak lagi partnya azlan..abg kalau buat travelog mmg byk part sbb sayang kalau tak tunjuk gambar view2 yg cantik..ltk byk2 nnt lambat loading pulak huhuhu..inshaallah nnt abg bagi anggaran kasarnya..

      Delete
    2. hooo yeahhh...terima kasih abg..banyak lagi tempat menarik rupanya..hehehe

      Delete
    3. Byk lagi tempat2 menarik kat krabi ni azlan..mmg kena terjah ke krabi

      Delete
  18. mabeles..... awok pun suka teroka tempat2 camni .......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oo kalo gitu sama le kita..suke adventure2 ni hehe

      Delete
  19. Bestnya.. farah pernah masuk gua kat sarawak jer.. dlm dia gelap.. byk kelawar.. gerun! Huhuhi

    ReplyDelete
  20. aik cmner zura blh terlepas pandang entry nih semlm.. oooo korang sempat jelajah masuk gua kt pulau berkenaan yerk...patung tu simbol adanya petempatan manusia terawal la kan...

    ReplyDelete
  21. ada ada baca about ni dulu but somehow ramai gi krabi tak cover tpt ni... cam interesting lak.

    ReplyDelete
  22. terima kasih...saya belum tahu tentang krabi..rupa-rupanya ada gua

    ReplyDelete
  23. waw ada gua jugak yerk.. baru tau... cantk yerk gambar2ni semua...

    ReplyDelete
  24. tangga batu tu unik ye
    tapi patungkan agak menggerunkanlah...hehe

    ReplyDelete
  25. Fenomena keindahan di dalam gua yang cantik :D

    ReplyDelete