Tuesday, 20 May 2014

Mabuhay Manila 6 : Puncak Taal Valcano

Talisay dan Tagaytay

Tasik Taal dan  Taal Valcano terletak di Talisay. Sebelum itu kita akan meminta bas berhenti di Tagaytay dan melalui kawasan Tagaytay. Kawasan Tagatay adalah kawasan tumpuan pelancongan. Dari atas akan kelihatan Caldera Gunung Berapi yang membentuk tasik yang keras dan di tengah-tengahnya kelihatan Taal Valcano. Taal Valcano adalah sebuah pulau yang muncul dari permukaan Caldera. Caldera adalah tasik yang terhasil dari letusan Gunung Berapi.

Buat makluman anda, Taal Valcano ini lain dari yang lain. Pasal Valcano ini di atas pulau di atas pulau yang lain. Pulau Taal terletak di atas Caldera Valcano di atas pulau yang lain. Pulau itu adalah Pulau Luzon.

Kredit http://supermengmalaya.blogspot.com/

Kuda tunggangan Si Cinta

Bahagian hujung sebelah kanan anda

Bahagian hujung di sebelah kiri anda

Tebing yang seperti di hujung tanduk

Ada gunung nun di kejauhan

Pulau kecil di dalam tasik

Panorama Pulau kecil dengan lebih dekat

View dari puncak



Taal Valcano di atas pulau di atas pulau yang lain.

Tasik Taal Valcano



44 comments:

  1. tebing hujung tanduk tu.. scene dia cantik.. bestnya jadi kaki travel ni.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang tebing depa kat hujung tanduk....gayat pun ada..

      Delete
  2. Pulau dan tasik tu cantik sangat sangat. Pandai Muhammad Khairuddin ambil gambar.

    ReplyDelete
  3. Ada tasik di dalam tasik.. dan airnya lebih tinggi dari tasik yang satu lagi... keajaiban ciptaan Allah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Subhanallah...indah sungguh ciptaan Allah.

      Delete
  4. cantiknya view kat tasik ni... airnya pulak hijau....

    ReplyDelete
  5. Filipina ni memang salah satu negara yang KN teringin jugak nak pergi... memang cantik sangat view kat tasik tu... ditambah pulak dengan kepakaran jurugambar tu snap! hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semoga tercapai hasrat di hati suatu masa nanti.

      Delete
  6. Begitu indah sekali. Lebih lagi kalau boleh bermandi-manda..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Indah sungguh panorama sehingga tak terkata...

      Delete
  7. banyak juga tempat menarik di filipin ya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang banyak tempat yang menarik di Filipina..

      Delete
  8. cantikk...satu colour biru, satu lg colour hijau..

    ReplyDelete
  9. Ada pulau kecil di atas tasik, tasik itu diatas pulau Taal, pulau Taal itu di atas tasik caldera volcano, caldera volcano itu di pulau Luzon ? pulau Luzon di atas Samudera pasifik ? betul seperti itu Pak Lim ? tasik dan pulau bertingkat-tingkat... uniknya Ciptaan-Nya. Subhanalloh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup....sungguh bijaksana anda....Allahuakbar,

      Delete
  10. waahh.. cantiknya.. semua cantik2..

    ReplyDelete
  11. semua superb views ni bro khai~ ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak terkira....sungguh istimewa ciptaan Allah SWT,

      Delete
  12. Lawanya bumi Allah. Ada kawan nak gi Phil, saya suru dia refer blog ni. Memang timing ngam betul. Dia tanya pasal Manila tetiba Abang MKL update pasal Phil pula.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you...kawan ada mention...rupa-rupa anda yang promote blog saya...Tqvm.

      Delete
  13. Cantiknyaaaaa.. tak pernah lagi sampai pihlipines

    ReplyDelete
  14. cantik viewnya tengok pic pun terpesona...

    ReplyDelete
  15. serius rasa gayat dan seriau tengok wife abang posing kt hujung tuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wife tak gayat...saya yang gayat....rambut sama hitam tapi hati lain-lain.

      Delete
  16. mengingatkan saya kepada kawah putih bandung, tasik dia kaler biru.. this one kaler hijau

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kawah putih bandung pun cantik ..ada keunikan masing-masing.

      Delete
  17. Replies
    1. Di sudut satu airnya hijau..dan nun jauh di sana airnya biru.....lain-lain kejadian Allah SWT.

      Delete
  18. Pulau di atas pulau yg lain? Mcm mana tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Taal Valcano itu di atas tasik caldera volcano, caldera volcano itu di Pulau Luzon.

      Delete
  19. Memang cantik... gambar awan tu pun cantik.. subhanallah...

    ReplyDelete
  20. banyak betul kuda kat filipin ni yer.. banyak saya tengok entri khairuddin ada gambar kuda..

    ReplyDelete