Thursday, 22 May 2014

Mabuhay Manila 8 : Tantiongeo's Resort

Perkhidmatan Boatride  to Taal Valcano 

Sekarang kami dah turun dengan kuda ke kaki Taal Valcano. Tempat permulaan kami naik kuda. Perjalanan untuk hari ini dah selesai. Cuma kami mahu mencari jalan pulang ke hotel je. Nampaknya perjalanan pulang lebih mudah daripada yang kami sangkakan. Di hujung ribut ada pelangi yang sangat indah.

 Poster tentang Taal  Volcano Island.

 Sejarah tentang Taal Vocalno Island. Sila baca untuk keterangan lebih lanjut. History of Taal.

 Saya dan Kuda pink...pink.

 Cinta dan kuda Coklat.. terbalik kami...diberinya saya pinky pulak.

Jangan lupa masa pulang depa minta tips. Kasihan guide tu melayan kami. Masing-masing menghulurkan 50 peso. (RM4). Selepas ini, kami bertolak balik dari sini melalui Banca merentasi tasik taal. Orang yang tolak boat (Banca) pun minta tip. Cinta hulur 20 peso (RM1.60). Si penolak boat minta 50 peso (RM4). Bukan tak nak bagi. Agensi Pelancongan dah caj kami RM295.44 (4000 peso) atas perkhidmatan yang entah apa-apa untuk  2 orang sahaja.

Selepas naik Banca, kami terus sampai ke Tantiongeo's Resort, agensi pelancongan kami. Adik Motor roda tiga menunggu kami sejak pukul 1.00 tengah hari tadi. Mula-mula si adik tu bersetuju caj 200 peso setiap seorang..Jadi kesemuanya 400 peso. Katanya waiting time juga perlu diambil kira. Lastly, bayar si adik motor roda tiga 500 peso (RM 40). 

 Wakaf Tantiongeo's Resort

 Pemandangan Tantiongeo's Resort 

Pejabat  Ejen Pelancongan dan Business Permit

 Cinta dan Motor Roda Tiga. Boleh muat tiga orang tidak termasuk pemandu.
.
 Bus berhenti kami di kawasan ini. Kami naik bas yang menuju ke Nasugbu. Kami minta bas berhenti di Tagaytay, iaitu hendak ke Taal Vacalno Island. Depa tahu nak letak anda di mana, dan di situ terdapatnya agensi pelancongan yang menunggu anda. Tricycle banyak menunggu anda untuk memberi depa rezeki. 

Bas pulang berhenti di LRT EDSA

Dalam perjalanan pulang, depa akan tunjuk di mana nak tunggu bas untuk pulang ke Coastal Terminal Mall. Kali ini minta ke LRT. Depa minta kami turun di LRT EDSA. Itu Perhentian terakhir bas yang kami naik. Dari LRT EDSA anda akan ke LRT Libetaard, ke LRT Gil Puyat, LRT Vito Cruz, LRT Quirino, LRT Pedro Gil dan akhirnya sampai ke LRT U.N. Ave. Berhenti di stesen ke 7 termasuk stesen EDSA. Harga 15 Peso (RM1.20). Petua anda perlu berdiri di tepi pintu LRT. Pasal senang nak nampak nama stesen setiap kali LRT berhenti. Depa tak ada pengumunan seperti LRT kita. Takut terlepas stesen destinasi kita. Jangan leka. 

Kad LRT 

28 comments:

  1. Terasa nk travel ke pilipina pulak nk pegi taal valcano yg canti tu, asa sape2 nk ikut ke tiba2 buat iklan kt sini
    Ahahaha sesuai lah tu abe mkl kan hero so dpt lah kuda ladies like berjambul pink tu
    Si chenta pulak heroine sesuai ngan kuda coklat yg macho tu x giteww bang heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha..ha.. buat iklan jgan x buat Jm..ala email x letak mcm mana nak contact he..he..

      btw memng best kalau dpat tgok valcano live

      Delete
  2. Tuan Khairuddin memang terbaik.. seronok baca semua entry di philipines ni.. huhuu.. kalau ada rezeki nanti insyallah nak juga ke sana nanti.. :D

    Bahaya jugak LRT mereka... takut terlepas kan sebab tak ada pengumunan.. Motor Roda tiga tu macam kecik jer.. muat k 3 orang huhuu.. lagi2 berisi mcm saya ni hehehehee.. :P

    ReplyDelete
  3. Pergi tempat orang mesti rasa pengangkutan awamnya... baru betul2 feel kan.. :D

    ReplyDelete
  4. Seronoklah filipina ni... nampak aman suasananya. Wahh.. naik kuda lagi eh.. :D

    ReplyDelete
  5. wah... tak sabar nak baca entri seterusnya

    JM: hah pegi booking tiket ke Manila sekarang juga!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entri saya panjang... Suka tulis yg detail-detail...

      Delete
  6. kdg2 bila byk kali org minta tips ni, jadi rimas tapi rasa kesian jg...ni bezanya pergi negara membangun dgn negara maju..

    Tantiongeo's Resort..mcm rumah kat Malaysia...ada pokok mempelam..

    ReplyDelete
  7. petua berdiri atas tangga tu saya setuju

    ReplyDelete
    Replies
    1. anda telah ditag dalam segmen The Liebster Award By syukurnyasihat.blogspot.com

      http://syukurnyasihat.blogspot.com/2014/05/the-liebster-award-by-mycheritacom.html

      Delete
  8. Macam best pulak filipina ini..teringin gak nak pergi melawat kat sana..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bole le... Cuma sungainya berbau.. Itu yg tak tahan

      Delete
  9. selalu tengok drama filipina je.. hehehe

    ReplyDelete
  10. Menarik sangat... rajin sungguh Tuan Khai ni travel yer

    ReplyDelete
  11. rajin sungguh le tuan berjalan ..... ni baru betoi jauh berjalan luas pemandangan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang minat jalan... Kaki travel sungguh.

      Delete
  12. asyik minta tip aje diorang ye
    payahlah gitu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kadang kala bosan juga asyik minta tip je...

      Delete