Monday, 23 June 2014

Mabuhay Manila 26 : Sepanjang perjalanan ke Rizal Park

United Nations (UN)

Berikut adalah pemandangan yang dirakam ketika kami berjalan kaki dari Go Hotels, Otis. Kami keluar dari hotel menghala ke sebelah kiri jalan. Kami telah jalan menghala ke stesen keretapi United Nations (UN). Rizal Park adalah tidak jauh dari United Nations (UN) Taft Avenue. Kena rajin tanya orang. Rata-ratanya orang pinoy pandai berbahasa Inggeris. Ibarat kata malu bertanya sesat jalan.


 Tricycle Manila : Cristoda

Linsangan

 MATODA

 Petron

 Signboard United Nations Ave

  Tricycle Manila 

 Santa Isabel College


The National Museum

37 comments:

  1. Lihat becak motor jadi ingat di Medan..Pak Lim. Mahal sewa becak itu Pak Lim ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sewa becak agak mahal..mungkin sebab kami org luar kot..diorang main letak je harga

      Delete
  2. Betul tu mas Gunadi, becak motor macam di Manila tu, ada banyak di Medan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu gunadi n en. Mie..hampir serupa tricycle di filipina dgn becak di medan..tapi masa ke medan hari tu kami xnaik pun becak sbb dah sewa supir

      Delete
  3. Mas Khairuddin naik beca tu tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Naik prof..tapi macam mengerikan sbb diorang mmg merempit kat jalan2 yg sibuk..kereta pulak kena bagi laluan kat diorang

      Delete
  4. kalau dalam sinetron, kat filipina even yang tak sekolah tinggi pun pandai cakap bahasa inggeris

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg betul tu..sama la realiti dgn sinetron..yg kecik2 pun kalau bersekolah mmg boleh speaking berasap

      Delete
  5. unik motor tricycle tu abg din...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Unik kan..macam2 bentuk ada..open air ada, tertutup litup pun ada

      Delete
  6. comel moto tu abg khai..teringin nak tumpang
    aritu ada gak motor mcm ni kat jakarta..mcm comel..ala2 kat india

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama je motor kat filipina dgn yg ada kat jakarta..cara pemanduan pun sama..ya ampunnnn kecut perut

      Delete
  7. best dpt naik moto gini ya ronda2 manila...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best mmg best paridah..tapi mmg mengucap dan beristighfar je la sepanjang perjalanan tu

      Delete
  8. nice pictures, macam biasa ;3

    ReplyDelete
  9. cute jer pengangkutan awam dia... ada juga petron kat sana ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Petron mmg berlambak kat sana..petron kat malaysia ni pun dibawa dari filipina

      Delete
  10. Kalau ada beca motor tu senang dan murah la nak kemana2 kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak murah jugak acik idah..baik naik jepney lagi murah

      Delete
  11. cuci mata dengan gambar² menarik..

    ReplyDelete
  12. tiga jenis tricycle - Christoda & Matoda. tu nampak cam selamat sikit..yg ketiga tu - berangin, open air..

    melancong mcm ni best..on foot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu nohas..kadang2 kena juga berjalan kaki nak ke satu2 tempat tu, baru boleh rasa feel local gitu hehe

      Delete
  13. Terasa pulak suasana mcm dlm cerita2 movie filipina yg pernah ditonton... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu khir..tambah2 pulak kalau berselisih dgn awek & mamat pinoy yg cun dan hensem hehe

      Delete
    2. Berselisih dgn awek pinoy yg cun oklah... yg mamat tu tak ok hahahaa.. :D

      Delete
  14. Nampaknya klau nk tahu apa yg ada d rizal park tu perlu tggu lagi nih
    Cute lah trycycle tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang cute Tricycle Manila : Cristoda tu

      Delete
    2. Cute mmg cute JM & faizal..tapi kena bersiap fizikal dan mental naik tricycle depa hahah

      Delete
  15. wah..wah menrik naik beca..
    mcm2 dlm filem filiphine kita tgok ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama je kan sinetron dgn realiti sobri haha

      Delete
  16. Replies
    1. Laju tak hengat faizal..depa bawa tricycle main celah2 je kereta yg laju2 kat tgh2 jln raya..mmg semput rasanya

      Delete
  17. Baru bulan lepas balik dari situ. Tinggal kat hotel H2O. Hotel kat sini memang murah dan cantik. Beli hotel dgn www.hotel-bestdeal.com +Muhammad Khairuddin Lim memang betol.. awek2 smua cun cun. Makan kena jaga2. Baik cari kedai yg bersih kalau nk cari makanan halal (lebih mahal sikit).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wow best kan kembara ke Manila. Saya masak sendiri. Pasal susah nak cari kedai makan. Lagi pun kami mengejar masa. Tak cukup masa kerana banyak tempat nak jalan.

      Delete