Wednesday, 25 June 2014

Mabuhay Manila 27 : Rizal Park 1

Lapu- lapu Monument & The Orchidarium, Rizal Park

Penceritaan kali adalah tentang Rizal Park. Anda harus melawat Rizal Park. Tempatnya adalah bersih dan terurus. Biasanya tempat awam adalah bersih dan terjaga sepenuhnya. Janganlah melawat sungai-sungai di bandar Manila. Sungai-sungai di bandar Manila adalah berbau busuk. Saya sendiri tidak tahan dengan bau sungai. Begitu juga dengan kawasan setinggannya. 

Sebaik sahaja anda memasuki Rizal Park anda akan menemui The National Museum di sebelah kiri anda. Di sebelah kanan anda adalah The Department of Tourism. Di tengah-tengahnya tersergam indah Lapu-Lapu Monument. Lapu-lapu adalah pejuang tempatan yang mengalahkan tentera Sepanyol yang diketuai oleh Ferdinand Magellan pada tahun 1521 dalam Battle Of Mactan. Ferdinand Magellan adalah penjelajah atau Peneroka Portugis.  

 The National Museum

 The Department Of Tourism

 Lapu-lapu Monument

 Cinta dan Lapu-lapu

Selepas beramah mesra dengan Lapu-lapu Monument, kami melawat Orchidarium di Rizal Park, Manila. Kami ingin melihat orchid tempatan. Ada sesetengah orchid hanya terdapat di Filipina sahaja. Contohnya Nayong Pilipino (Phalaenopsis Nayong Pilipino 1). Bayaran masuk 30 peso. (RM2.40). Harga itu selepas diskaun 40% soft opening. Murah sangat.  Berbaloi. Pasal kami jaga budget. Sumber terhad dan kehendak tak terhad.

 Bayaran masuk murah pasal diskaun 40% 

 Pintu Masuk ke The Orchidarium

 Taman Orchid

 Laman The Orchidarium

 Nayong Pilipino

 Cinta dan Mini Air Terjun

 Phalaenopsis Nayong Pilipino 1 :Rarest Orchid in the World

 Benih-benih orchid

 Cinta dan akar Pokok

 Tunas-tunas Orchid dalam botol

 Lab Orchid

 Cinta dan Laman Orchid

Mini Titi Gantung

23 comments:

  1. Replies
    1. Segar dan nyaman dlm gambar je faizal..realitinya panas ya amat hehe

      Delete
  2. Tak balik lagi en Din...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Balik dari sydney ke en. Mie? Alhamdulillah kami dah selamat tiba di tanah air..mmg best sgt sydney

      Delete
  3. udara segar
    http://www.iuzira.com/2014/06/women-online-magazine.html

    ReplyDelete
  4. wah..orkid! gegirl mcm yumida mmg suka! bunga hutan
    seronoknye berjln kat tmpt org..beznye!
    jauh pengembaraan luas pengetahuan

    ReplyDelete
  5. pembantu Ferdinand Magellan orang Melayu Melaka..Panglima Awang.. tapi dalam wikipedia nama dia Enrique..huhu..glamer..

    cantik bunga orkid..

    ReplyDelete
  6. saya klu tgk orkid mau nak berjam - jam ...

    ReplyDelete
  7. berkenan tengok orkid2 yg cantik...

    ReplyDelete
  8. Wow..bnyknya orkid. Suasana tempatnya pun sungguh menenangkan.. :) :)

    ReplyDelete
  9. Cantik cantik orkid yang ada. Mak ena suka lah tempat macam ni, dia penggemar orkid. Hehehehe

    ReplyDelete
  10. relax jer.. wlaupun nampak panas... cantik gambar2.. i like :)

    ReplyDelete
  11. Mana gambar setinggan tu? Nak juga tengok. Kalau sungai berbau busuk, kita kena pakai mask agaknya, ya?

    Saya suka orkid. Tentu bayak spesis yang rare di situ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak ambil gambar setinggan. Sungai memang berbau busuk sangat. Saya tak tahan..

      Delete
  12. Akar pokok yang pelik.
    Oh ya, Bunga anggrek itu dijual atau tidak pak Lim ? Pak Lim ngak beli bunga Anggrek itu ?

    ReplyDelete
  13. mesti sejuk jer suasana bila masuk taman yang banyak orkid tu kan??hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sejuk pasal banyak pokok rendang di situ.

      Delete
  14. wah! berapa jam nak habiskan masa kat rizal park ni ya? mcm besar je tempat ni

    ReplyDelete