Thursday, 26 June 2014

Mabuhay Manila 28 : Rizal Park 11

Formely Luneta (Rizal Park), Manila

Bahagian ini adalah sambungan dari bahagian 27 tentang Rizal Park. Rizal Park adalah landmark yang terkenal di Filipina. Anda harus melawat Rizal Park. Di sini juga bersemadinya pejuang kebangsaan Filipina, Dr Jose Rizal. Bapa pejuang kebangsaan yang menentang pihak penjajah Sepanyol sehingga Filipina mencapai kemerdekaan. Rizal Park dibina untuk memperingati perjuangan rakyat Filipina mencapai kemerdekaan. Tempat ini juga tempat Dr Rizal ditembak mati dan disemadikan.

Selain tarikan Lapu-lapu Monument, Museum of Filipino, Department of Tourism dan Taman Orkid di Rizal Park terdapat juga tarikan lain seperti berikut : 

Soul Waves

Filipino-Korean Soldier Monument

Soul Waves


Kereta Kuda : Pencari rezeki

Japanese Garden


Gerabak Keretapi : Caj 50 peso (RM4) untuk membawa anda ronda Rizal Park.

Lubang Merpati



 Di kejauhan kelihatan Rizal Monument dan Tiang bendera Filipina

 Chinese Garden

 Rizal's Monument

Rizal Monument adalah tarikan utama di Rizal Park. Monument ini terletak di tengah-tengah taman. Tugu Jose Rizal, bapa kemerdekaan Filipina pejuang yang menentang penjajah Sepanyol. Akhirnya, Dr Rizal ditangkap, dibicarakan dan didapati bersalah lalu ditembak mati. Terdapat sebuah tiang bendera yang tertinggi (150 kaki tinggi) di Filipina di hadapannya. Di hadapan monumen inilah pengisytiharan kemerdekaan Negara Filipina telah dibuat pada 4 Julai 1946 (Sumber Goggle)   


La Madre Filipino




22 comments:

  1. Eh eh Thomas the train pun ada

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak tarik minat org naik train thomas la tu hehe

      Delete
  2. Suka tengok monumen macam patung2 tu, ada unsr seni yg sgt halus...

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. Ada masa, duit dan ruang sila kembara ke Filipina...

      Delete
  4. banyak monumen di sana kan...

    ReplyDelete
  5. Ohhh baru tahu siapa Dr Rizal nih lebih kurang tugu negara lah ek. Antara byk2 gsmbar tu suka tgk keretapi tu kiut sgt. Semua gambar cantik!

    ReplyDelete
  6. Jom JM kita gi Manila... cam best je

    ReplyDelete
  7. Suasananya menjelaskan budaya, kehidupan & kepercayaan mereka disamping menghargai sejarah negaranya.. Mmg nampak philipinos style..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dorang mmg sgt2 menghormati Dr jose rizal ni..

      Delete
  8. pak Lang Mie: kecik tapak tangan padang bola Jm tadahkan (demam world cup katanya) walhal x tgk bola pungPa

    ReplyDelete
  9. masa saya datang sini hujan selebat lebatnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa itu musim hujan...kami pi musim panas....anyway thanks kerana blog anda sumber inspirasi untuk kami sebagai panduan jalanan...

      Delete
  10. Luasnya Taman Rizal ini Pak Lim. Keretapi itu seperti kereta api Thomas di film anak-anak. menarik banget.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Luas bangat taman ni gunadi..si thomas ni keliling taman ni kejap ye..tak sampai 15 minit pun hehe

      Delete
  11. banyak gardens..Japanese, Chinese, orchid...best ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg byk garden nihas..tapi kami masuk satu garden je hehe

      Delete
  12. memang sangat kreatif....saya suka melawat Rizal Park kerana kebersihannya terjaga.

    ReplyDelete