Friday, 27 June 2014

Mabuhay Manila 29 : Rizal Execution Site

The Martyrdom of Dr Jose P. Rizal, Rizal Park

Tempat terakhir persinggahan kami di Rizal Park adalah Rizal Execution Site. Tempat Dr Rizal ditembak mati. Tempat ini agak tersorok sikit. Nasib baik tak miss tempat bersejarah ini. Tempat yang wajib dikunjungi. Memberi semangat kepada kita demi memperjuangkan nasib bangsa yang tertindas dek penjajah. Wah ada semangat pejuang bangsa..tergelak sendiri. Entrance fee agak murah, 20 Peso. (RM1.60).

Dr Rizal, pejuang kemerdekaan tanah air Filipina telah ditembak mati pada jam 7.03 pagi pada 30hb Disember 1896. Dr Rizal telah dibicarakan, didapati bersalah dan telah ditembak mati oleh penjajah Sepanyol. 


Keterangan tentang Rizal's Execution Site

Pondok Jualan Tiket

Rebahnya seorang penjuang bangsa

Jangan tembak bapa kemerdekaan Filipina

Baik kau yang mati

Aku tak sehebat Dr Rizal. Aku blogger. Aku bicara mata pena. 

Tempat duduk menyaksikan Dr Rizal ditembak mati

Paluan drum mengiringi kematian Dr Rizal

Doa diiringi sebelum kematian Dr Rizal

Skuad penembak Dr Rizal

Rebahnya seorang ibu. Kasih ibu membawa sampai ke syurga

My Last Farewell : Karya terakhir Dr Rizal sebelum kematiannya.

Jasamu tetap dikenang sampai bila-bila oleh serata penduduk dunia kerana menegakkan keadilan serta bangkit menentang kezaliman dan penindasan terhadap umat manusia. 

19 comments:

  1. erm...ada sikit rasa bersalah sokong Spain untuk Piala Dunia kali ni pas baca entry ni..

    selamat berpuasa bro khairuddin n family

    ReplyDelete
  2. Singgah menjelajahi dunia pelancongan hihi

    ReplyDelete
  3. kematian pejuang bangsa secara begitu ditunjukan ya...apa yg hendak digambarkan? kezaliman r perjuangan?...salam ramadan selamat berpuasa.

    ReplyDelete
  4. baru tahu sikit2 psl sejarah manila ni
    byk pngorbanan dr rizal
    menggerunkan tgk arca tu mengacukan senapang

    ReplyDelete
  5. Besarnya patung tu atau en Din yang mengecil...:) Selamat berpuasa...

    ReplyDelete
  6. wah... saya dok pk apa yang menarik kat filipina... Rizal's last farewell tu mmg menyentuh perasaan.

    ReplyDelete
  7. wah bro menarik..melawat tempat menarik dan bsejarah mcm ni..
    mesti bayak aura dpat ..perjuangan..
    perh tiket masuk agak murah..menarik..

    ReplyDelete
  8. Salam singgah :)
    Jom join segmen bloglist bersama irrayyan.com. Selamat berpuasa.
    Salam ukhuwah.
    http://www.irrayyan.com/2014/06/segmen-bloglist-irrayyancom-1-julai-ramadhan-1435H.html

    ReplyDelete
  9. monumen tu . siap ada statue lagi ...

    ReplyDelete
  10. keren banget ekspersi poto2 nya , jadi ngiri hehee

    ReplyDelete
  11. salam ramadhan :)

    wah.. ni dalam rizal park juga ya.. rasanya tak silap waktu malam ada persembahan mengunakan lampu kat sini.. kalau tak silap. i wish saya dapat menjejak tempat ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang ada persembahan lampu warna warni pada waktu malam..mesti dah sampai ke sana,

      Delete
  12. Fuhh.. sejarah dr Rizal ni sehingga di terjemahkan dengan patung2 utk menggambarkan suasananya... mmg besar sumbangan beliau dlm kemerdekaan Filipina ni.. Mmg teringin nak ke sana nanti..

    ReplyDelete