Thursday, 4 December 2014

Beautiful Guilin 22 : Silk and Jade Gallery

Hari Ketiga ( 10.00 pagi sebelum makan tengah hari)

Entri kali ini adalah lawatan ke Silk dan Jade Gallery. Kami telah melawat ke Bamboo Gallery, Tea Gallery dan Ubat tradisional Cina. Lawatan ini adalah diwajibkan oleh kerajaan Cina ke atas setiap agensi pelancongan. Setiap pelancung yang melawat negara Cina melalui agensi pelancungan wajib melawat ke tempat-tempat seperti yang telah disebutkan. 

Selepas lawatan ke Silk dan Jade Gallery, kami makan tengah hari dan lawatan terakhir adalah ke Gold Silver Pagoda, Zig Zag Bridge, Ancient South Gate, Sun-Moon Pagoda Sightseeing dan Big Banyan Tree.  

 Penerangan tentang Pokok Sutera

 Alat Tenunan Sutera

 Cadar Sutera

 Cadarku merah menyala

 Katil Suteraku

 Gendang dipalu

 Kapal Jade

 Aku, Bola dan Kapal Jade

 Kerusi Meja Antik Cina

Batu Kristal

26 comments:

  1. Fuhh kapal tu... halus seni buatannya.. besar juga rupanya... menarik.. :)

    ReplyDelete
  2. Igt masa g beijing... jenuh nak lari bila kena pegang masa dalam kedai jade dan sutera....

    ReplyDelete
  3. Itulah nasib pergi dg pakej... tapi yg bagusnya kita tak perlu susah payah nak buat itinerary...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang diwajibkan oleh Kerajaan Cina. Tapi kami tak beli apa-apa pun kecuali barang-barang Bamboo. Jenguh le kami mengejar masa .....sungguh penuh jadual lawatan kami.

      Delete
  4. kapal jade tu besar betul...luas pandangan MK..entah bila dapat p melancong..tengok gambar dari blog MK jelah nampaknya.. :-)) cantik2..

    ReplyDelete
  5. amboi...diwajibkan plak ye.oklah abang Khir, dapat jugak tengok seni yang cantik-cantik dan halus ni..terutama kapal jade tu

    ReplyDelete
  6. Pokok KAPAS? ada ke pokok KAPAS ehh..waktu JM ke Siem Reap dulu benang sutera di hasilkan oleh ulat sutera

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu analogi je...memang tidak ada pokok kapas... Benang sutera dihasilkan oleh ulatvsutera... Hi3. Peace no war.

      Delete
    2. Di atas gambar itu, bukan pokok Kapas...pokok sutera.....analogi. Mana ada pokok sutera...sahaja depa gantung benang sutera di atas dahan pokok.

      Delete
  7. Blog flying sampai ke sini.nice... Jemput http://captainpepatung.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nampaknya Kapten Patung telah terbang hingga ke sini hehehe..salam perkenalan..Ehh..jM lak yg sambut teguran heee..Abe MKL!!!

      Delete
    2. JM Capt Pepatung tu tinggal di Putrajaya...setempat dengan JM......Hi3.

      Delete
    3. Ala...baru nk berahsia huhuhhu..maa Abe MKL tahu nih....skodeng eh heeee

      Delete
  8. Mereka memang terkenal dengan sutera

    ReplyDelete
  9. pernah tengok pokok kapas di kampung...sutera n jade mesti mahal tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pokok Kapas kita buat bantal kekabu...memang asli dan sedap bila tidor malam.

      Delete
  10. Wow, jade... i like jade... jade is my birthstone ;3

    Silk, pretty, but i don't like silk, wearing silk makes me feel uncomfortable, kain lembik... hehe ^^

    ReplyDelete
  11. Kalu dapat sehelai silk tu pon best... He He He...

    ReplyDelete
  12. Tidur beralaskan sutera. Lebih tidur lena ni. Hehe

    ReplyDelete
  13. Ingat sutera ingat ulat sutera masa sekolah rendah dulu...

    ReplyDelete
  14. pokok sutera. macam mana hasilnya bro khairudin...lembut tak sutera tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sangat lembut...tapi susah dari segi penjagaannya..cuci kena guna shampoo.

      Delete
  15. ingat ulat sutera aje, pokok sutera pun ada rupanya

    ReplyDelete