Thursday, 8 January 2015

Koniciwa 4 : Universal Studio Japan (USJ)

USJ, Osaka

Dari Osaka Castle, kami bergegas ke Universal Studio Japan (USJ). Siang malam silih berganti pasti tidak menanti anda. Bagaimanakah hendak ke Universal-city?. Kami guna JR Wide Pass dan JR Map.

Kami naik dari Osakajokoen Station sehingga ke Nishikiyo Station. Turun di Nishikiyo Station, tukar ke track di sebelah untuk ke Universal-city. Petuanya senang, tanya je Station Master. Deme sangat suka membantu pelancong asing. Lebih baik tanya orang muda berbanding orang tua. Orang muda lebih terdedah kepada Bahasa Inggeris dan boleh siap goggle untuk kita.

Apakah itu Universal Studio Japan (USJ) ? USJ adalah satu salah daripada empat theme parks yang terdapat di dunia ini. Tiga daripada theme parks itu adalah Universal Studio Singapore (USS), Universal Orlando dan Universal Studios Hollywood. Universal Studios Japan dimiliki dan beroperasi di bawah USJ Co. Ltd dengan lesen dari NBC Universal.

USJ mempunyai 10 kawasan tarikan. Tarikan ke 10 itu adalah tarikan terbaru dengan tema The Wizarding World Of Harry Porter dibuka pada 15hb Julai 2014. Penceritaan taman tema ini berkisar di sekitar Harry Porter and the forbidden Journey. Kami tidak masuk ke USJ kerana tidak berminat dengan permainan yang ada. Jangan lupa, saya peminat utama Harry Porter. Lagipun, saya telah bermain sakan di Universal Studio Singpore (USS) dulu. Bagai nak gugur jantung di hati dahulu bila saya naik the giant roller coaster . Banyak lagi tarikan lain dalam hidup,contohnya hiking. Saya peminat utama hiking. Hobi ini telah terkubur lama sejak beranak pinak. Banyak melakukan hiking semasa bujang dahulu.  

Universal-city Station

City Walk Osaka

Osaka Takoyak Museum

Tarikan terbaru :The Wizarding World Of Harry Porter 

The Pirate

Universal Studios Mall

Kingkong

Popcorn Papa

Pintu Gerbang USJ

Merry Christmas

Terpikat dengan The Chicken

Kaki Travel Khairuddin

Bersama Cinta tersayang

 Si Cinta merah hitam

Di sini kaki travel mengambil kesempatan untuk mengucapkan ribuan terima kasih kepada pengunjung-pengunjung blog kaki travel. Dengan terbitnya entri ini, bermakna saya telah mengirimkan Fridge Magnet Guilin kepada anda yang tersenarai seperti berikut :

Jari Manis, Khir Khalid, Paridah, Nohas, Belog Santai, Kathy R'bain, Plain83, Yana Yani, Acik idah dan Invisible Note. 

Kepada yang lain (pengunjung setia), insyallah saya akan mengirimkan Firdge Magnet negara lain sekiranya ada rezeki dan kesempatan. Terima Kasih rakan-rakan blogger.  
  


45 comments:

  1. nak kena pg USS dlu..baru tau camana kan..huhu

    ReplyDelete
  2. Wahhh..bestnya yang Harry Potter tu...Saya pun peminat Harry Potter

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. Musim sejuk...di awal musim sejuk...suhu makin lama semakin sejuk dari hari ke sehari.

      Delete
  4. Ingat USJ, ingat Mbak JM nangis karena ngak boleh naik roller coaster, gara-gara pakai kerudung. Pak Lim naik roller Coster tak ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak nak naik sudah, bagai terkeluar jantung hati naik roller coaster. Hi3.

      Delete
    2. Dah bayar mahal-mahal tak naik rugi en Din...hehe

      Delete
    3. Abe MKL x masuk kan ke dalam USJ..sekadar bergambar di luar sahaja kan..betul tak?

      Delete
    4. Betul tu..hi3.bisa bikin dunia ku terbalik...hi3.

      Delete
  5. Masa KK posing ni orang tak ade ye.. cantik betul gambar2 tu semua :)

    ReplyDelete
  6. Universa Studio Jepun tentu sehebat yg di USA ya...terima kasih banyak mngirimkan kak n kawan2 yg lain FM Guilin...nk kesana xder rzki dpt ole2 MKL dari sana pun bersyukur ssgt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih. Ada rezeki lebih, saya akan kirim kepada semua peminat setia dari masa ke semasa.

      Delete
    2. Saya jangan dilupa...hehe

      Delete
    3. wahh..jelez sama kak Faridah dapat ole2 dari abe MKL

      Delete
    4. PEMINAT SETIA? JM pun salah seorang peminat setia blog Kaki Travel tapi tak dapat pun ahahah...lariiiiiiiiiiiiiiiiiikkkk

      Delete
    5. hahaha... JM jangan larik... jalan bebaik... nnt jatuh sapa nak bawak saya g koya... hahahaha

      Delete
  7. Amboih ade yg dpt oleh2 la..hehe.... saya pon x masok USJ... ats alasan yg sma... Dh sakan di USS..lps tu bca blog2 lain sumer kta berator mcm hape, so skip ler... kmi pon ade Bergmbr kt replika tako museum tu.. niat nk masok tp x sempat... huhu. .. ank bujang saya peminat setia takoyaki...

    ReplyDelete
  8. hehe CT pun bukan peminat theme park sebab jiwa mudaku actually tidaklah muda mana.. kenot go la on rides yang mencabar semua tu. dats y CT tak pernah teruja or jeles to those yang da sampai USS hehehe..
    tapi kalau ada duit banyak masuk jugak kot untuk posing sana sini and akan naik merry go round kalau ada :D weeee...

    regards untuk Cinta :D

    ReplyDelete
  9. ok..jeles!saya suka theme park,tapi takut tinggi.acane tu!gi Warner Bros Movie World pun sebab Superman!huhu.kim salam kat kak Cinta ye

    ReplyDelete
  10. Setahu SS kalu perempuan bertudung tak dibenarkan main certain permainan dalam tu.. Especially roller coster... Memang bagus pon tak masuk... Bazir je sebab tak dibenarkan main....

    ReplyDelete
  11. USJ... Bunyinya macam dekat jer... hehe.
    Jika ke Tokyo...memang lokasi yg wajib disinggah nih!

    ReplyDelete
  12. Wow bestnya... tempat yg ingin saya pergi. Thanks sharing info, sekurang2nya ada rezeki & peluang nnti dah tau infonya.. t kasih.. :)

    ReplyDelete
  13. seperti itu rupanya USJ tu ya MKLIM ..ada pergi sana tapi malam..pergi makan di Hardrock..masa siang travel ke tempat lain mala ja kami ke sana..tak puas rasanya gambar pun ..kabur..masa tu Etuza tak tahu ambil gambar cara apa..rupanya begini cara ambil gambar travel..huuu rugi rasanya travel yg kurang faham apa tujuan lainnya..padahal nak tengok keindahan sebenarnya..bukan nak selfir ja..alam yang indah nak juga di selfie..hehehe

    ReplyDelete
  14. Singgah lagi tengok USJ... i love Japan.. :)

    ReplyDelete
  15. Arigato... Japan.. Salam ceria buat tuan MKL sekeluarga.. :)

    ReplyDelete
  16. bro pegi Japan, muka pun dah jadi macam orang Japan nie kenapa eh? haha.. X pernah lagi pergi universal studio nie. yg dekat singapore tu pun x menyampai lagi hahaha

    ReplyDelete
  17. Thank you in advance for the FM..

    cantik gambar depan entrance USJ..

    ReplyDelete
  18. bestnya... belum pernah lagi ke Jepun... kalau ada budget mungkin nak ke sana jugak nih...

    ReplyDelete
  19. Terima kasih kawan-kawan...Ada rezeki anda mesti ke Jepun selain umrah dan haji. Jepun antara contoh negara Asia yang terbaik.

    ReplyDelete
  20. Wahh bestnyerr ..Seronok tgk MK dan Pn Mem ..hehehe alaaaaaaaa syoknyerr dapat FM ..Kita nak jugak nak jugak hehehhe

    ReplyDelete
  21. InsyaAllah nak juga tengok bunga sakura nie abg khai

    ReplyDelete
  22. wah bestnya pergi USJ. kami USSpun tak sampai lagi :p

    ReplyDelete
  23. USS pun belum sampai apatah lagi USJ...
    bestnya bro khairuddin.

    ReplyDelete
  24. ahahah...abe MKL..bukan TAKOYAK Museum tetapi TAKOYAKI Museum lah

    ReplyDelete
  25. Apa?..abe MKL ada pos FM dari Guilin..wahh...terima kasih...tapi belum terima lagi..balik nanti nk check peti surat :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. balik tadi check peti mmg ada FM tapi bukan dari Abe MKL dari Dr Shikin Zainal...esok lusa dapat kot

      Delete
  26. ada rezeki nak gak pergi uss ...

    ReplyDelete
  27. oo tak tau pula Jepun pn ada USS..haha..kasihannya saya..hehe. yg Singapore pn blm pi lagi

    zinziemeewah

    ReplyDelete
  28. means that brother hanya amik2 gambar je depan USJ tu ye..

    ReplyDelete
  29. JEPUN best .. best... best...
    kena pergi lagi...;-)

    ReplyDelete