Saturday, 28 November 2015

Tips bercuti ke Pulau

Island Hoping

Long boat, Krabi Thailand
Dry towel Size XXL (Ultra-absorbent & quick-drying) 
Good for travelling since its lightweight


1. kalau korang jenis bekpeker adalah lebih afdhal pakai bagpack bukan beg tarik ala-ala akademi fantasia. ada tempat tu kita kena naik bot nak sampai ke pulau/hotel/hostel..etc. pastu berjalan atas pasir. backpack senang pikul. 
2. gi pulau jangan pulak pakai heels, sandal hari raya, kasut liplap bagai. bawak selipar (beach slipper), kasut getah. kalau basah pun senang nak jemur & cepat kering.

3. makanan ringan tu wajib bawak la cokelet ke, biskut kecik-kecik, milo 3in1 ke.. jangan bawak beras 1 peket yang 5kg sudah.. cukup alas perut kalau kat pulau tu susah nak dapat makanan ringan & selalunya yg jual pun mesti mahal 2 kali ganda harga asal. jimat.

4. SUNBLOCK kalau sayangkan kulit takut sunburn cari/beli spf 30 - 50.(Rekomen oleh Dr Nassier Lim). kalau tak nak pakai tak payah beli. hitam itu tetap menawan.
5. Bila travel kita adalah rusa masuk kampung..moral of the story ringankan mulut anda untuk bertanya..jangan arap sangat la google bile dalam pulau
6. Ubat-ubatan, Elok sediakan untuk diri sendiri & anak-anak takut jatuh sakit ke..muntah-muntah ke.. demam ke...alahan ke boleh la kita makan ubat sementara nak ke klinik..
7. charger bawak plug adapter ade hostel tu hampeh charger biase tidak bolehh pakai terpaksa charge kat kaunter. ade yg kena cas 1 jam berapa.
8.Beg kalis air, kalau nak pergi aktiviti snorkeling.. ha elok bawa .lagi lagi yang nak bawa camera atau mobile phone sepanjang perjalanan di laut .

9. Jangan bawa diri je. Tegur-menegur antara satu sama lain/ pelancung ke ? Mana tau ada jodoh nanti. Ye, Jaris Manisku.
10. TIdak semua hostel / dorm menyediakan toiletrics so bawak sendiri punya. Tak yah bawak besar, kecik-kecik sudah le.
11. Hati-hati atau peka dengan alam sekeliling terutama pulau-pulau yang terdedah dengan macam-macam bencana alam seperti letusan gunung berapi. Sentiasa alert dengan kaunter hotel/ dorm & etc.
12.  Jangan tinggal barang berharga dalam dorm atau tempat penginapan kita.
13.  Jangan lepak kat pantai aje. Ringankan kaki berjalan menghayati alam sekeliling. Take 5 dan bersyukur diberi peluang menikmati pemandangan yang cantik.
14.  Jangan lupa bawa ubat nyamuk.
15. Bawa baju dua atau tiga pasang je. Ini khas untuk lelaki.
16. Jangan lupa telekung solat untuk wanita.  
17. Bersedia bawa Dry towel Size XXL banyak kegunaannya kelak. Teman beli dari Azham Afzanizam Hamzah (face book) 80 x 140 cm, Super Soft Luxurious. Ultra absorbent and quick dry. Rm 70.00. Gambar adalah seperti di atas.

21 comments:

  1. nice tips en.Khairuddin... hihihihi ala-ala akamedik fantasia... part ni lawak...

    ReplyDelete
  2. mmg seronok dpt bercuti dipulau tapi kena buat persediaan apa yg patut juga ya...

    ReplyDelete
  3. towel tu jual ke? ... dua kali dah nampak promo kat blog ni :)

    ReplyDelete
  4. RM70 towel tu? ... bila masuk botol tu nampak macam comel je :)

    ReplyDelete
  5. saya kalau gi pulau memang tak kuasa bawak baju banyak-banyak..kalau nak mandi tu ulang sepasang tu je. tambah tips, bawak hanger sendiri.
    kalau nak snorkelling, jangan sapu sunblock banyak sangat kat area yang pakai snorkel set tu, nanti senang sliding, tu yang sikit-sikit kena naik muka and adjust. And girls, kalau boleh tak payah jewellery banyak sangat. hilang gelang emas kat tengah laut takde sape nak tolong selamkan (ni pengalaman..hehehe)

    ReplyDelete
  6. Insya allah mmg nk ke krabi next year. Thanks 4 sharing

    ReplyDelete
  7. wah tips yang bsa dijadikan pedoman pak terima kish

    ReplyDelete
  8. tips yang bagus..no. 9 tuu..hihihi..

    ReplyDelete
  9. Tahniah ada panduan travel..betulkan niat kan Mklim

    ReplyDelete
  10. tenag melihat lautan yang samudera

    ReplyDelete
  11. nice.. blh guna tips ni utk ke pulau lg.. tq

    ReplyDelete
  12. dah x minat nak ke pulau sbb muka cepat sunburn

    ReplyDelete
  13. woaaah menarik Uncle.. towel selalu usung towel rumah ja hahaha..
    plus jarang ke Pulau jadi x aware semua ni.. suka tu suka tapi malas hehe..

    ReplyDelete
  14. Seronok juga island hoping ni... satu yg baru buat saya. T kasih atas perkongsian ini... :)

    ReplyDelete