Wednesday, 28 December 2016

Tandas oh Tandas

Saya & Washroom
oleh Noor Hidayah Hanapi

Semasa saya menaiki bas Willer Express di Jepun satu perkara yang menarik perhatian saya adalah washroom aka toilet di setiap perhentian rehatnya
Tandasnya sangat la bersih, dengan tak ada langsung kekotoran, daki2 lumut dan pencahayaan yang romantik hehehe
Bukan la kata tandas rnr kat malaysia tak bersih (matilah kena kecam baru jalan sikit dah kutuk negara tercinta) tapi tandas kat Jepun ni unik..meh saya kongsi keunikannya
1.Pada musim sejuk ni mangkuk tandasnya suam-suam kuku..letak je bontos atas mangkuk tandas rasa selesa je, tak la rasa terkejut kesejukan kahkahkah
2.Ada disediakan sabun untuk cuci mangkuk tandas..picit je sabun tu atas tisu dan lap, dah rasa yakin halalan toyyiban nak duduk
3. Ada butang yang keluarkan bunyi..bunyi ni disediakan untuk mengelakkan orang luar dengar bunyi yang tak sepatutnya dari dalam tandas plopplopplop. 
3. Tepi mangkuk tandas ada butang untuk pancutkan air..ada pancutan untuk basuh kincin ada yang untuk basuh birak..pilih je yang mana berkenan bukan kena bayar pun hehehe

 Panorama tandas Jepun

 Tandas mangkuk yang canggih

 Bersih mengerlip...

Percahayaan yang romantik

26 comments:

  1. Apa yg tertulis ini semuanya benar belaka sebab saya baru balik dari sana.

    ReplyDelete
  2. toilet kat sana memang canggih & bersih hehe

    ReplyDelete
  3. Nampak mewah tengok tandasnya. hehe

    ReplyDelete
  4. Suka tgk pencahayaan tu lawa ye...jepun memang bg contoh yg sgt baik.

    ReplyDelete
  5. cikgu sy penah ckp. kalau awak nk tgk sesuatu bangsa tu punya attitude, awak perhatikan tandas mereka. x kisah laa kat rumah or tandas awam. then bila tgk pic kt atas ni, sy agree dgn kata2 cikgu sy ni

    ReplyDelete
  6. bersih dan moden, berbeza dgn tolet kat negara sendiri..mgkn faktor depa nie xbasuh pakai air, kalau nak compare dgn negera kita, xdak air xleh berak ler..hehe

    ReplyDelete
  7. Masyarakat Jepun memang mengutamakan kebersiahan tandas.

    ReplyDelete
  8. boleh study dalam suasana macam ni nih. dah macam muzium pun ada cahayanya tu. haha

    ReplyDelete
  9. selesa guna toilet awam di Jepun..

    ReplyDelete
  10. dah ke depan teknologi mereka...

    ReplyDelete
  11. tp tandas kat sana biasanya x de paip. susah la nak cebok!

    ReplyDelete
  12. suam suam kuku masa dok tu yg best kan - jmr23.com

    ReplyDelete
  13. Bila dah suam-suam suku duduk atas mangkuk tu..
    Lagi lama lah KK duduk ye hihihi..

    Memang bagus displin rakyat Jepun ni tentang kebersihan..

    ReplyDelete
  14. Bilalah toilet Msia dapat jadi macam ni..

    ReplyDelete
  15. org jepun x pernah tak membuatkan saya kagum..

    ReplyDelete
  16. Wahh... mangkuk tandas pun mcm seat kapal terbang tu huhu... menarik.. :)

    ReplyDelete
  17. haha..toilet suam-suam kuku tu memang best!rasa tak nak bangun...hehe

    ReplyDelete
  18. bagus kita sepatutnya mencontohi teknologi yang ada dan juga tahap menataliti mereka disana....kalau harap pada tukang cuci saja tak menjadi

    ReplyDelete
  19. elok jugak suam2 kuku, takde la terkezut sejuk montot..
    hihii

    ReplyDelete
  20. tandas awam jepun mainly bersih.

    but not in okinawa.

    kotoq...

    adeiii

    ReplyDelete
  21. tapi toilet yang versi banyak button ni memang best.

    yup... suam je surface dia.

    pastu air pun suam.

    hahaha...

    cuma first time guna - kena baca dulu apa dia tulis.

    have experiences yang karut marut juga dengan toilet jepun ni.

    hihihi

    ReplyDelete