Thursday, 12 October 2017

Itinenary ke Betong, Thailand.

Wilayah Yala, Thailand.

( 18 Oktober hingga 21 Oktober,2017 )

Betong, sebuah pekan yang selatan di Thailand. Betong terletak di wilayah Yala. Kedudukannya bersempadan dengan Gerik, kira-kira 7 km dari pintu sempadan Pengkalan Hulu. Pekan ini diselaputi oleh kabus, maka digelar 'The City in the Fog'. Kita berasa sejuk, dan nyaman terutama di waktu pagi kerana dikelilingi oleh bukit bukau.   


18 Oktober, 2017 (Rabu)

1. Perjalanan dari Tanjong Malim ke Pengkalan Hulu dan Betong
2. Duty Free Shop, Pengkalan Hulu
3. Check in Hotel Butterfly, Betong
4. RS Boutique & Cafe Collection, Route 410
5  Clock Tower dan Peti Pos Besar, Jalan Sukkayang
6  Dewan Persidangan Betong dan Peti Pos Simulasi  


19 Oktober,2017 (Khamis)

1.  Piyamit Tunnel & Thousand Tree
2.  Betong Hotspring
3.  Winter Flower Garden
4.  Betong Mongkollit Tunnel
5.  Large Chicken Statue
6.  Namtok Inthason

20 Oktober,2017 (Jummat)

1.  Talay Mok Aiyoeweng (Sea of Mist@Iyerweng)
2.  Hala-Bala Wildlife Sanctuary
3.  Phra Mahatha Chadi Phra Phuthammaprakat
4.  Betong Centre Mosque 

21 Oktober, 2017 (Sabtu)

1.  Pasar Besar Betong 
2.  Membeli belah di sekitar Pekan Betong
3.  Makan Tom Yam Thai
4.  Perjalanan pulang ke Malaysia



Largest Postbox in the World, Betong, South West Thailand
World Travel Photographs 

 Iyemeng - Sea Of Mist
Idijam

Iyemeng-Sea of Clouds
Riderchris.com 

11 comments:

  1. comelnya pemandangan di sini...

    ReplyDelete
  2. Nampak macam best Betong ni... jangan lupa postingnya nanti...

    ReplyDelete
  3. peti surat tu sure x de siapa berani curik hahaha

    ReplyDelete
  4. Tom yam thai dilupa jangan..a must..

    ReplyDelete
  5. Lama sgt dah tak ke Betong.. pasti bnyk dah berubah ni.

    ReplyDelete
  6. kat betong ni pun selalu jugak diorang buat bike week.. tahun ni pun ada rasanya.. naik moto konvoi ramai2 ke betong..

    ReplyDelete
  7. Ringkas itinerary nya, tetapi lengkap semua tempat. tertarik bila baca pasal betong tu.

    ReplyDelete