Tuesday, 28 November 2017

Jungle trekking di Sungai Jurong, Slim River

Jungle trekking di Sungai Jurong,, Perak.

Lokasi : kampung Sungai Jurong, Slim River, 35800 Perak.

Sungai Jurong adalah salah satu batang sungai yang mengalir di Slim Village. Saya telah menjelajah sungai yang terletak di Kampung Sungai Jurong. Slim adalah sebuah mukim di daerah Muallim, Perak, Malaysia. Nama-nama lain adalah seperti Selim, Slim Village, Kampong Slim dan Slin. Papan tanda ke arah tempat ini adalah Ulu Slim.

Kami ingin merasai suasana kehidupan kampung. Kami dapat berbicara dengan alam semulajadi. Sungguh cantik suasana di persekitarannya seperti Behrang,Ulu Slim dan Tanjong Malim. Jagalah alam sekitar dengan baik. Alam sekitar adalah anugerah Allah SWT yang sangat bernilai kepada kesejahteraan kehidupan. Allah telah mencipta alam ini seimbang untuk kemakmuran manusia. Suasana persekitaran di Sungai Jurong dijaga dengan begitu baik sehingga memberi kita suasana yang selesa dan menyamankan.



Kebun yang begitu indah.

 Bersama Para Pelajar Kejuruteraan komputer (IT) Semester 1.

 Tempat letak kereta sebelum ke Sungai Jurong.

 Mandi manda sambil bersuka ria. 

 Menebas agar mudah diredah.

 Rumpun buluh yang menghalang perjalanan di tepi sungai.

Kawasan ini bagus untuk aktiviti merendam atau sesuai untuk anak kecil.

Para Pelajar Kursus Human Resource Management (HRM), Semester 1.

Riang Ria. 

 Sambil berkhidmat kepada alam sambil sihat tubuh badan.

23 comments:

  1. anak sungai yang best, suasana nyaman..

    ReplyDelete
  2. Alahai seronok keluar beraktiviti dgn kawan2 Kan.. cantik Sgt pemandangan sungai tu

    ReplyDelete
  3. Hebatnya kuasa Allah ciptakan panorama alam buana ini..subahanallah

    ReplyDelete
  4. Rasanya dah komen..ada tak masuk komen Etuza

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. mestilah best dapat main air sungat yang bersih fresh dari hutan

      Delete
  6. bestnya.. semua muka riang gembira.. hehehe

    ReplyDelete
  7. Ni anak murid abang MKL ke? amboi, sama naik..hehe

    ReplyDelete
  8. bestnya mandi sungaiii.. lama tak mandi.. hehe

    ReplyDelete
  9. air cetek dan jernih..x puas nk mandi..heeee

    ReplyDelete
  10. lama dah tak terlibat aktiiti jungle trekking ni

    ReplyDelete
  11. wah bersatu dgn alam semulajadi yg indah ...

    ReplyDelete
  12. Suasana tempat ni mmg nampak tenang dan damai.. segar.

    ReplyDelete
  13. Entry ni menarik. Enviroment indah. Paling suka sekali airnya jernih walau pun tak dalam. Thank you tuan kongsi ni.

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum. Tahniah kerana anda telah terpilih sebagai salah seorang pemenang SPM Fever Giveaway! Untuk makluman lanjut dan cara untuk menuntut hadiah anda, sila klik pautan di bawah. Terima kasih.

    http://www.zukidin.com/2017/12/senarai-pemenang-spm-fever-giveaway.html

    ReplyDelete
  15. seronok betul yang asyik berendam tu jer.
    salam kenal tuan. tahniah menang giveaway

    ReplyDelete
  16. Nampak lokasi ni macam masih belum diketahui ramai... Cantik...

    ReplyDelete
  17. syoknya blh jungle trekking..sejak kahwin ni dah tak join benda2 mcmni...hehehe

    ReplyDelete
  18. Subhanallah cantiknya lokasi ni. Dah lama zumal tak jungle trekking

    ReplyDelete